“Το Ολοκαύτωμα στη νήσο των Δικαίων” – «Φάρος» μέσα στις προκλήσεις το θάρρος και η ανθρωπιά των Ζακυνθινών

Με κάθε τρόπο αναδείχθηκε το ιστορικό γεγονός της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα που διασώθηκε στην ολότητά της από την εξόντωση των ναζί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, (η οποία αριθμούσε 275 μέλη) κατά την πρώτη μέρα της επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιείται στο νησί μας από χθες 1 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο.

Το τριήμερο διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, το Δήμο Ζακύνθου, την ΑΧΕΠΑ Ζακύνθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου «Ούγο Φώσκολος», το Εργαστήριο Φιλοσοφικών Ερευνών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό (ΕΦΕΕΤΠ), το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης, ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τίτλος της διημερίδας είναι: «Το Ολοκαύτωμα στη νήσο των Δικαίων. Ιστορία, Εκπαίδευση και Διαπολιτισμικότητα». Η δράση εντάσσεται στις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και πραγματοποιείται στο Νέο Δημοτικό Θέατρο.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής η Έλλη Λεμονίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Αθ. Κατσίμπελης και στη συνέχεια, χαιρετισμό απεύθυναν: ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, Γενικός Γραμματέας Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, ο Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, η Αγγελική Αυγουστίνου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Επιχειρηματικότητας – Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Δήμου και η Έλλη Λεμονίδου, Αν. Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Παν/μιου Πατρών.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του Ελκανά (Νούλη) Τσεζάνα, ο οποίος ήταν 13 ετών την περίοδο 1943-1944 στη Ζάκυνθο και είναι ο τελευταίος Εβραίος επιζών, στην Ελλάδα αυτής της περιόδου.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε στο ΙΟΝΙΑΝ: «Ουσιαστικά αναδεικνύουμε όχι απλά το μήνυμα «ποτέ ξανά βαρβαρότητα, βία και θάνατος», αλλά ίσως και κάτι περισσότερο… Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία να νιώσει ότι αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό σε κάθε φυλή, άτομο, με όποια χαρακτηριστικά επιλέγει να υποστηρίζει και βέβαια με αφορμή το απόλυτο κακό, ένα γεγονός που διέκοψε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας και αναφέρομαι στον βίαιο θάνατο 6 εκ. Εβραίων και όχι μόνο, Σέρβων και Ρομά και άλλων ομάδων του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που μπήκαν στο στόχαστρο της ναζιστικής ιδεολογίας. Εμείς ως εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα έχουμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε τη διάσταση που ανέφερα και συμβολικά στη «Νήσο των Δικαίων», στη Ζάκυνθο που γιορτάζονται τα 80 χρόνια από την διάσωση της Εβραϊκής κοινότητας. Ένα πρωινό του 1943, εδώ, με την πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Ζακύνθου και του τότε Μητροπολίτη διασώθηκε καθ’ ολοκληρίαν η Εβραϊκή Κοινότητα Ζακύνθου. Είναι πολύ σημαντικό, διότι έτσι μεταφέρει και μήνυμα διαχρονικό, ότι ο άνθρωπος ναι μπορεί να λειτουργήσει και ως άνθρωπος υπό την πίεση γεγονότων και απειλών βέβαια. Πέρα από αυτό, το ιστορικό γεγονός, έχει έναν ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και για αυτό μας ενδιαφέρει να υπάρχει συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Αθ. Κατσίμπελης σημείωσε: «Είμαι πολύ συγκινημένος και υπερήφανος για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου που συμμετείχαν σε αυτή την πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση. Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας που ήρθε στη Ζάκυνθο για να παρευρεθεί σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση όπως και όλους τους καθηγητές πανεπιστημίων, τους συναδέλφους και τους εισηγητές που ήρθαν από όλη την Ελλάδα να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να αναδείξουν αυτό το σημαντικό γεγονός του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε την ανθρωπότητα. Είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, γιατί αν λησμονηθεί, έχει επιτευχθεί ο στόχος αυτών που το εμπνεύστηκαν και το επέβαλαν ιστορικά. Για μας είναι σημαντικό, τα παιδιά μας να τιμούν τους προγόνους τους στη Ζάκυνθο που έδειξαν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά και διέσωσαν ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα».

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *