Μυστική επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας για να μελετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασιακής εφεδρείας στην εκπαίδευση

Αρθρογράφος: AKΡΙΤΑΣ ΚΑΛΟΥΣΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ

 

ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ 
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η εφεδρεία χτυπά την πόρτα της εκπαίδευσης

Μετά την κλήση μόνιμων εκπαιδευτικών κατηγορίας ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) για να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία-απόλυση, ήρθαν τώρα και τα δημοσιεύματα εφημερίδων όπου μιλούν καθαρά για ένταξη 20.000 εκπ/κών στο καθεστώς της εφεδρείας-απόλυσης με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Μυστική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας για να ξεγελάσει τις ανησυχίες χιλιάδων εκπαιδευτικών έβγαλε μια λιγόλογη ανακοίνωση όπου αναφέρει μόνο ότι η εκπαίδευση έχει εξαιρεθεί από την εφεδρεία.

Είναι όμως, γνωστό εδώ και μήνες ότι στο Υπουργείο Παιδείας έχει συσταθεί μυστική επιτροπή με στόχο να μελετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασιακής εφεδρείας στην εκπαίδευση. Η επιτροπή αυτή, η οποία αποτελείται από κρατικούς πολιτικούς παράγοντες και στελέχη της εκπαίδευσης μελετά από τη μια με ποια διαδικασία και ποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών θα ρίξει στον Καιάδα της εφεδρείας-απόλυσης και από την άλλη πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία.

Γι’ αυτό το Υπουργείο:

• Σε μια νύχτα κυριολεκτικά, με την εγκύκλιο τον Ιούνιο για τα ολοήμερα προσπάθησε να καταργήσει χιλιάδες ολοήμερα σχολεία κι αντίστοιχα χιλιάδες θέσεις εκπ/κών δασκάλων και ειδικοτήτων που εργάζονται σ’ αυτά. Η μεγάλη και άμεση αντίδραση των συλλόγων Π.Ε., τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που η εξέλιξη αυτή δημιούργησε, υποχρέωσαν το υπουργείο σε άμεση και έμμεση υπαναχώρηση.
• Σε μια νύχτα επίσης, με την εγκύκλιο τον Ιούνιο  κατάργησε την επιλογή προτίμησης δεύτερης ξένης γλώσσας στα δημοτικά, επιδιώκοντας να οδηγήσει χωρίς εργασιακό αντικείμενο μερικές εκατοντάδες εκπ/κούς γαλλικών και γερμανικών κυρίως.
• Επιδίωξε να φτιάξει λίστες «ανίκανων» για εργασία όταν ζητήθηκε από διευθυντές των σχολικών μονάδων (όπου απαιτήθηκε να μείνει κρυφό), να στείλουν έγγραφο με τη σημείωση «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» και να καταγράφουν συμπεριφορές και προβλήματα υγείας για συγκεκριμένους συναδέλφους. Η απόπειρα μπλοκαρίστηκε άμεσα από την παρέμβαση των συλλόγων Π.Ε. μετά από καταγγελίες διευθυντών. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται λίστες με διάφορες κατηγορίες εκπ/κών προς ένταξη στην εφεδρεία (ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας, γυμναστές Ολυμπιακής παιδείας, εκπ/κοί διορισμένοι χωρίς ΑΣΕΠ και πολλές ακόμα).
• Στρατολογεί την «παιδαγωγική» που το βολεύει, για να μετατρέψει διάφορα διδακτικά αντικείμενα, όπως η μουσική και η αισθητική αγωγή,  σε δραστηριότητες, με στόχο να απαλλαγεί από την υποχρέωση να τα διδάσκουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Γι’ αυτό βάζουν δασκάλους να κάνουν γυμναστική, μουσική κ.λπ.

Στον Καιάδα κάθε δικαίωμα
Η εργασιακή εφεδρεία-απόλυση έχει μόνο στόχο να μειώσει το κόστος των εκπ/κών και να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις.

Ένας νεοεισερχόμενος εκπαιδευτικός που ο μισθός τους είναι 570-630 ευρώ κοστίζει τα μισά απ’ ότι ένας παλιότερος. Το κράτος επιδιώκει να ξεμπερδεύει με τους μισθούς πείνας των 1200 ευρώ και να καθιερώσει τους μισθούς εξαθλίωσης των 600 ευρώ.
Θέλει να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις που υπήρχαν ως τώρα υπέρ των σχέσεων γαλέρας και δουλείας. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές ΕΣΠΑ πληρώνονται έναντι(!!!), τους στέλνουν ακόμα και σε έξι σχολεία για να καλύψουν κενά, τους προσλαμβάνουν όποτε βγαίνει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ κι όλα αυτά για 600 ευρώ ενώ οι μειωμένου ωραρίου για 350-400 ευρώ. Στα νέα πιλοτικά σχολεία διαφόρων μορφών (ΖΕΠ, «σχολεία 21ου αιώνα», σχολεία αριστεία κ.λπ.) οι προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων γίνονται από προγράμματα που κανείς δεν ξέρει το εργασιακό καθεστώς που τα διέπει, υπάρχουν εκπ/κοί που πληρώνουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές (με μπλοκάκι) μια και θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες (!!!). Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναλαμβάνουν μέσω των δήμων και των περιφερειών να νοικιάζουν ακόμα και εκπαιδευτικούς για διάφορες εργασίες στο σχολείο.
Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο εκπαιδευτικός με τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα της προηγούμενης φάσης, είναι μπελάς και βάρος για το αδυσώπητο, εκμεταλλευτικό κράτος.

Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Εμείς παράγουμε τον πλούτο αυτού του κόσμου!
Σήμερα το 0,15 % του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει όσο πλούτο παράγει το 99,85% της ανθρωπότητας σε 9 μήνες, οι 3 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν χρήματα ίσα με το ΑΕΠ των 44 φτωχότερων κρατών. Αυτός ο πλούτος που παράγουμε οι εργαζόμενοι μπορεί να «θρέψει» με επάρκεια και αξιοπρέπεια όλο τον πλανήτη. Αντί αυτού, οι χορτάτοι έχουν εξαπολύσει τάγματα θανάτου για να πάρουν ότι κατακτήθηκε έναν αιώνα τώρα με αγώνες και θυσίες. Συγκυβέρνηση-ΕΕ.-ΔΝΤ-Κεφάλαιο συντράπεζοι στο μεγάλο φαγοπότι!

Μας στέλνουν στην εφεδρεία-απόλυση για να τραφεί ο μινώταυρος του κέρδους. Κάθε εργαζόμενος που απολύεται, κάθε μισθός που χάνεται πηγαίνει για να αυγατίσουν τα λεφτά των πιστωτών, των τραπεζών, των αγορών, του κεφαλαίου. Η νέα δανειακή σύμβαση που με χίλια χέρια ψηφίζει το μαύρο μέτωπο του τραπεζίτη και χορτάτου Παπαδήμα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, υλοποιεί κατά γράμμα το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ και το ΜΝΗΜΟΝΙΟ χωρίς να χρονοτριβεί, απαιτεί φόρο αίματος των εργαζόμενων για να μειωθεί το κόστος εργασίας, να αυξηθεί η καπιταλιστική κερδοφορία, για να αποπληρωθεί ένα χρέος που το δημιούργησαν εξ ολοκλήρου αυτοί, το καρπώθηκαν με φοροαπαλλαγές και θαλασσοδάνεια και τώρα το φορτώνουν στην πλάτη του λαού.

Ο κρατικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός στο ρόλο του πόντιου Πιλάτου
Το προεδρείο της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ γνωρίζουν πολύ καιρό τα σχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο. Κι όμως ποιούν τη νύσσα! Αποσιωπούν, καθησυχάζουν, λοιδορούν τις αντιδράσεις. Καμία ενημέρωση του κλάδου και πολύ περισσότερο καμία εγρήγορση και αγωνιστική προετοιμασία. Aρνούνται   ακόμα  να βγάλουν και μια καταγγελία για την επιχείρηση εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας στους μόνιμους συναδέλφους μας ΙΔΑΧ, ενώ η ιστοσελίδα της ΔΟΕ έχει γίνει το γραφείο τύπου του Υπουργείου για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα για την εργασιακή εφεδρεία. Το μόνο που κάνει η πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ είναι να καταγγέλλουν τους συλλόγους και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που παλεύουν για συνδικαλισμό της βάσης και όχι του κράτους, που αρνούνται να υποταχτούν σε ένα συνδικαλισμό φερέφωνο της εξουσίας. Αναλώνονται σε «μαϊμού» απειλές για επικοινωνιακούς λόγους και από την άλλη λάμπουν δια της απουσίας τους από κάθε μικρή και μεγάλη μάχη της μαχόμενης εκπαίδευσης.
Ο κόσμος της εκπαίδευσης θα πάρει την υπόθεση της πάλης στα χέρια του
Οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα σηκώσουν τη σημαία της πάλης ενάντια στις απολύσεις στην εκπαίδευση.

Οργανώνοντας άμεσα Γ.Σ. συζήτησης-ενημέρωσης και αγωνιστικής προετοιμασίας. Προωθώντας ΤΩΡΑ κοινό μέτωπο-συντονισμό με όλους τους χώρους που προωθείται η εφεδρεία. Προετοιμάζοντας αποφασιστικούς αγώνες, ικανούς να νικήσουν, για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας.
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΩΝΑ
ΟΤΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΑΛΑΜΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ
ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

 

Διαβάστε επίσης...

Κρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων αποκαλύφθηκε στην Χαλκιδική από τον θάνατο ενός Τσέχου

TweetΚρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων στην Χαλκιδική, αποκάλυψε ο θάνατος ενός Τσέχου, υπηκόου ρωσικής καταγωγής, πριν από …

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *