Ο Άη-Βασίλης θα φέρει τα σχολικά βιβλία στους μαθητές;

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε συγνώμη για την έλλειψη σχολικών βιβλίων, χωρίς να αναλάβει η ίδια ευθύνες τις οποίες επέρριψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο γ. γραμματέας του υπουργείου Παιδείας σε δηλώσεις του τόνιζε ότι τα βασικά βιβλία θα έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη και κατόπιν βδομάδα με τη βδομάδα τα υπόλοιπα.
Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του Νοέμβρη και αρκετοί τίτλοι βιβλίων δεν έχουν φτάσει στα σχολεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έχουν μοιραστεί βιβλία στους μαθητές της Γ! Λυκείου που αφορούν μαθήματα τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά ( Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά της θεωρητικής κατεύθυνσης).
Το υπουργείο προτείνει ως λύσεις την ανάρτηση βιβλίων στο διαδίκτυο, διανομή DVD και φωτοτυπιών που είναι παιδαγωγικά και πρακτικά ανεφάρμοστες.
Ήδη σε κάποια σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του μεγάλου αριθμού φωτοαντιγράφων που αναγκάζονται να αναπαράγουν οι εκπαιδευτικοί, τα οποία στη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν.
Το βιβλίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί…
από DVD, CD ή φωτοτυπίες. Αποτελεί αναπόσπαστο και «ζωντανό» κομμάτι της σχολικής του ζωής του μαθητή, ο οποίος δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Το βιβλίο είναι το όπλο του μαθητή γιατί του δίνει τις λέξεις για να εκφράσει συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς. Οι φωτοτυπίες πετιούνται, μπερδεύονται, χάνονται.

Βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι αυτό είναι «τέχνασμα» της πολυμήχανης κυρίας Διαμαντοπούλου για να αποδείξει ότι εντέλει δεν είναι και τόσο απαραίτητα τα σχολικά βιβλία (αφού η εκπαιδευτική διαδικασία λειτουργεί «κανονικά» και χωρίς αυτά), ίσως ούτε και οι εκπαιδευτικοί, και σε τελική ανάλυση ούτε τα ίδια τα σχολεία!!!
Σε σχετική οδηγία το υπουργείο Παιδείας τόνιζε ότι «το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, που σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Λυκείου, την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, τα 960 ολοήμερα σχολεία και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, επισκιάζεται από το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μη έγκαιρη αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία.» Μήπως όλες οι παραπάνω εξαγγελίες/πρωτοβουλίες είναι το παραπέτασμα/πρόφαση για να κρυφτεί ο «καπνός» από τη θύελλα των μέτρων που έχουν ισοπεδώσει τη δημόσια εκπαίδευση ( συγχωνεύσεις-κλείσιμο σχολείων, κατάργηση ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας, κλείσιμο βιβλιοθηκών, συρρίκνωση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπ/σης, αγωγής υγείας κ.λ.π);
Από την άλλη ας είμαστε αισιόδοξοι, πλησιάζουν Χριστούγεννα!!!
Φέτος οι μαθητές θα ζητήσουν από τον Άη-Βασίλη τα σχολικά τους βιβλία!!
(από την ΕΛΜΕ Χανίων)

Διαβάστε επίσης...

Άνοιξε εκ νέου, από σήμερα 27/9 το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

TweetΤην υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από …

Υπενθύμιση Προκήρυξης εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2023

TweetΑπό το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι το χρονικό διάστημα για την καταχώριση …

Ο Κασσελάκης “έφαγε” στη μονταζιέρα τη Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ εκείνη τον υποδέχτηκε στο ειδικό σχολείο

TweetΟ Στέφανος Κασσελάκης δεν περιέλαβε την υφυπουργό Παιδείας στο βίντεο της επίσκεψής του σε ειδικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *