Με καθυστέρηση πρωτοφανή και με εκατοντάδες ανικανοποίητες αιτήσεις …

Tου Αιρετού Β. Παληγιάννη

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

ανακοινώθηκαν, επιτέλους, σήμερα 31 Αυγούστου οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και οι σκοπιμότητες πολλών παραγόντων αλλά και η έλλειψη ουσιαστικού εκπαιδευτικού προγραμματισμού από την πολιτική ηγεσία συνέβαλαν

ώστε για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια η πρώτη φάση των αποσπάσεων να ολοκληρωθεί μια ημέρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους και ταυτόχρονα να δοθούν οι λιγότερες αποσπάσεις των τελευταίων ετών.

Ακόμη και γι’ αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε η παρέμβαση των αιρετών και του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στην Υπουργό Παιδείας για να μην εφαρμοστεί σύστημα αποσπάσεων το οποίο δε λάμβανε υπόψη του τα λειτουργικά κενά και έθετε πλαφόν τα 23 μόρια και ικανοποιούσε ένα χαμηλό ποσοστό αποσπάσεων.

Τελικά φέτος από τις 6.648 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 4.182 ποσοστό 62,91%.

Πέρυσι έως τις 27/8/2010 είχαν πραγματοποιηθεί δύο (2) φάσεις αποσπάσεων και από τις 6.344 αρχικές αιτήσεις είχαν ικανοποιηθεί 5.265.

Oι φετινές αποσπάσεις είναι λιγότερες και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η διοίκηση, έχοντας ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των αποσπάσεων, παρουσίασε στο ΚΥΣΠΕ ένα μειωμένο αριθμό κενών, σε σχέση με τα πραγματικά κενά που πρότειναν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι συνάδελφοί μας με 3 παιδιά, με 2 παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας, με χρόνια υπηρεσίας να βρεθούν μακριά από τις οικογένειές τους με πολλαπλές επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.

Ως εκ τούτου η ανάγκη πραγματοποίησης της Β΄ φάσης εντός του προσεχούς 10ημέρου καθίσταται επιβεβλημένη.

Ταυτόχρονα επισημαίνω πως το σύστημα μοριοδότησης, όπως εφαρμόστηκε, παρουσίασε προβλήματα και αδικίεςκαθιστώντας αναγκαιότητα την αλλαγή μοριοδότησης των διαφόρων κριτηρίων για μια πιο αντικειμενική διαδικασία αποσπάσεων.

Ως αιρετός κατανοώ απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποσπάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την εξάντληση της υπομονής τους και κυρίως τους συναδέλφους που σ’ αυτή τη φάση δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις απόσπασής τους.

Ελπίζω πως η πολιτική ηγεσία θα κατανοήσει πως οι αποσπάσεις δεν εξυπηρετούν μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε στη Β΄ φάση να ικανοποιηθούν περισσότερες αποσπάσεις καλύπτοντας όλα τα πραγματικά λειτουργικά κενά για να μη ζήσουμε και φέτος τις «τραγελαφικές» περσινές καταστάσεις όπου προσλαμβάνονταν αναπληρωτές σε περιοχές που δεν είχαν ικανοποιηθεί αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η όλη διαδικασία των αποσπάσεων, σε συνδυασμό με τους μηδενικούς διορισμούς, την έλλειψη βιβλίων, τη λήψη μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων, αλλά και την οικονομική αφαίμαξη των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας και να αφυπνίσει συνειδήσεις για να σταματήσει ο κατήφορος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης...

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Τι είναι η “θεωρία των 9 λεπτών” που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

TweetΗ ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *