10 πράγματα για τη ζωή της Φρίντα Κάλο

Αναμφίβολα η πιο δημοφιλής μεξικανή καλλιτέχνιδα στον κόσμο, η Frida Kahlo άφησε το στίγμα της στην ιστορία της τέχνης μέσω των δηκτικών έργων της και των εξαιρετικών πορτρέτων της. Αυτήν την εβδομάδα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στους γεωγραφικούς για τις γυναίκες που επηρέασαν τον κόσμο. Ακολουθούν 10 όχι και τόσο γνωστά πράγματα για τη ζωή της Φρίντα Κάλο.

1. Το “όνομά της” είναι φυσικά ψευδώνυμο

Η Frida Kahlo γεννήθηκε στο Coyoacán του Μεξικού και της έδωσαν το όνομα Magdalena Frida Carmen Kahlo y Calderón. Ο σύζυγός της, Ντιέγκο Ριβέρα, δεν ήταν καλύτερος. Το πραγματικό του όνομα του ήταν Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez.

2. Τα αμφιλεγόμενα γενέθλια της Φρίντα Κάλο

Αν και το πιστοποιητικό γέννησής της αναφέρει ότι γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907, η Φρίντα υποστήριζε ότι στην πραγματικότητα γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1910. Και αυτό δεν ήταν μια αυθαίρετη επιλογή. Το έτος 1910 συμπίπτει με τη μεξικανική επανάσταση που διήρκεσε μια δεκαετία. Βαθιά πατριώτισσα, η Φρίντα Κάλο πάντα προσπαθούσε να είναι η φωνή για τους καταπιεσμένους. Η απόφασή της να αμφισβητήσει την ημερομηνία γέννησής της ήταν πολιτικά χρεωμένη και όχι προφανώς για να φαίνεται νεότερη.

Η Φρίντα Κάλο, Ιούνιος του 1919
Η Φρίντα Κάλο, Ιούνιος του 1919

3. Όνειρο της ήταν να γίνει γιατρός

Πριν αρχίσει να ζωγραφίζει, η Φρίντα είχε ένα όνειρο: να γίνει γιατρός. Ο πατέρας της ήταν φωτογράφος, γεγονός που έσπρωξε το ενδιαφέρον της προς τις τέχνες από μικρή ηλικία. Αλλά αυτό ήταν πάντα δευτερεύον και η πραγματική επιθυμία της ήταν να ασκήσει την ιατρική.

Η Φρίντα ήταν εξαιρετική φοιτήτρια, αλλά υπέστη πολιομυελίτιδα σε ηλικία 6 ετών. Η ασθένεια διατάραξε την παιδική της ηλικία και την έκανε να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος του δεξιού της ποδιού. Επιπλέον, το δεξί της πόδι σταμάτησε να μεγαλώνει. Οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν με το παρατσούκλι «Frida la coja», δηλαδή Φρίντα η κουτσή.

Παρά τα εμπόδια, η Φρίντα έγινε δεκτή μαζί με άλλα 34 παιδιά (σε σύνολο 2000 αιτήσεων) σε ένα αριστοκρατικό σχολείο του Μεξικού στην ηλικία των 16 ετών.

4. Το ατύχημα

Οι δυσκολίες θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει εκεί για τη Φρίντα. Αλλά στην ηλικία των 18, ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή της για άλλη μια φορά. Ενώ βρίσκονταν σε αστικό λεωφορείο με τον φίλο της είχαν ένα τρομερό ατύχημα. Το λεωφορείο συγκρούστηκε με ένα τραμ και πολλοί από τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης της Φρίντα, τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η κοιλιά της τρυπήθηκε από μια σιδερένια ράβδο, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για μήνες και υποβλήθηκε σε περίπου 30 χειρουργικές επεμβάσεις περνώντας το υπόλοιπο της ζωής της πρακτικά ως ασθενής.

The Broken Column,1944
The Broken Column,1944

5. Είναι η βασίλισσα των αυτοπροσωπογραφιών

Η αναπηρία της την ανάγκασε να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες της να γίνει γιατρός. Η σωτηρία της; Η Τέχνη. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την κόρη τους να αντιμετωπίσει το ατύχημα της, οι γονείς της έδωσαν ένα επί παραγγελία καβαλέτο που θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί ενώ είναι ξαπλωμένη. Αυτό βοήθησε να μην επιβαρυνθεί η εύθραυστη σπονδυλική στήλης της.

Σε σύνολο 150 έργων, τα 55 είναι αυτοπροσωπογραφίες, με τη ζωγραφική να αποτελεί το μέσο έκφρασης του πόνου που ένιωθε. Δεν θέλησε πότε να κρύψει τους φόβους της μιας και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Van Gogh και ο Rembrandt απεικονίστηκαν επίσης σε δύσκολες συνθήκες, εκφράζοντας την ευθραυστότητα της ψυχικής τους υγείας.

Αυτοπροσωπογραφία με τον Μπονίτο (1941)
Αυτοπροσωπογραφία με τον Μπονίτο (1941)

6. Η αφοσίωση της Φρίντα Κάλο στην πολιτική

Το 1928, αφού η υγεία της είχε σταδιακά βελτιωθεί, η Φρίντα Κάλο εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα του Μεξικού. Η πολιτική κατάσταση της χώρας ήταν ασταθής εκείνη την περίοδο και αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά. Το 1937, προσέφερε πολιτικό άσυλο στον κομμουνιστή επαναστάτη Λεόν Τρότσκι και τη γυναίκα του.

Οι στόχοι της ήταν σαφείς: ήθελε να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών του Μεξικού. Πάλεψε για τη χειραφέτησή τους. Σε μια πατριαρχική κοινωνία, επιδίωξε να είναι η φωνή των καταπιεσμένων γυναικών.

Γρήγορα ανέλαβε το ρόλο της «σύγχρονης γυναίκας» και δεν ντρεπόταν πλέον για την αμφιφυλοφιλία της. Χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική ως μέσο έκφρασης των πολιτικών της μηνυμάτων, διακήρυξε με τόλμη την αντιαμερικανική στάση της στην αυτοπροσωπογραφία της στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ το 1932.

Φρίτνα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα (1931)
Φρίτνα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα (1931)

7. Πέρι σχέσεων

Παρά τη δύσκολη κατάστασή της, η ερωτική ζωή της Frida Kahlo κάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν. Ο Diego Rivera, ένας μεξικανός καλλιτέχνης, ήταν η αγάπη της ζωής της, αλλά για τη Frida, η αγάπη δεν απαιτεί πιστότητα. Το ίδιο, ωστόσο, ίσχυε και για τον Ντιέγκο. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι είχε σχέση με τη μικρότερη αδερφή της Φρίντα.

Φημολογήθηκε ότι η Frida Kahlo είχε επίσης σχέση με τον Leon Trotsky αλλά και την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Josephine Baker. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η Φρίντα υποστήριζε τις μη αποκλειστικές σχέσεις (με περισσότερους από 1 συντρόφους).

Η Φρίντα Κάλο με τον Λέον Τρότσκι στο Μεξικό
Η Φρίντα Κάλο με τον Λέον Τρότσκι στο Μεξικό

8. Είναι η προσωποποίηση του στυλ

Η Φρίντα Κάλο ήταν μια ισχυρή, πρωτοποριακή γυναίκα, μια μούσα, ένα μοντέλο και ένα σύμβολο για πολλές γυναίκες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Το έργο της αμφισβητεί επίσης τη σχέση των γυναικών με το σώμα τους. Αρχικά χτυπήθηκε από την σοβαρή ασθένεια και στην συνέχεια οι μύες της κοιλιάς της διαλύθηκαν μετά το ατύχημα!

Φρίντα Κάλο, 1940
Φρίντα Κάλο, 1940

9. Δεν συνήθιζε να χαμογελάει

Η Φρίντα Κάλο αποτυπώνει το ίδιο συναίσθημα στις αυτοπροσωπογραφίες της. Συνήθως απεικονίζεται από μακριά, και δεν φαίνεται ποτέ να χαμογελά.

10. Γεννήθηκε και πέθανε στο Γαλάζιο Σπίτι (Casa Azul)

Το γαλάζιο σπίτι, πλέον Μουσείο της Φρίντα Κάλο, αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές αξιοθέατο στο Μεξικό. Βρίσκεται στο κέντρο του Coyocán και είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το 1907 (ή το 1910) και το μέρος που άφησε την τελευταία της πνοή το 1954. Οι στάχτες της κάθονται στο κρεβάτι της μέσα σε ένα δοχείο που φέρει το σχήμα του προσώπου της.

Το Μουσείο της Φρίντα Κάλο [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]
Το Μουσείο της Φρίντα Κάλο [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

www.geografikoi.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *