Στη Μανωλάδα δουλεύουν ανήλικα παιδιά, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

«Αυτά που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτικά.
Ένας 26χρονος εργάτη από το Μπανγκλαντές τραυματισμένος από την επίθεση, μάζευε χόρτα δίπλα από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό για να τα φάει, καθώς ο ίδιος όπως και οι συμπατριώτες του βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτό που είδαμε εκεί ήταν εικόνες εξαθλίωσης. Μέσα σε μικρές αυτοσχέδιες καλύβες μένουν γύρω στους είκοσι ανθρώπους, και μάλιστα πληρώνουν και ενοίκιο 20 ευρώ το άτομο κάθε μήνα για τη διαμονή τους. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, οι συνθήκες διαμονής είναι απάνθρωπες, οι άνθρωποι πληρώνονται 20 ευρώ -κάτω από το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο- και είναι επτά μήνες απλήρωτοι», αφηγείται η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυρία Γώγου, επισκέφθηκε τα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας που έπειτα από τη δολοφονική επίθεση εναντίον 200 μεταναστών που απλώς ζήτησαν να πληρωθούν έχει γίνει γνωστή στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου.

«Κανονικά για να καταγράψουμε πλήρως την κατάσταση θα χρειαζόμασταν εβδομάδες. Εντοπίσαμε και δύο παιδιά μέσα στους άνδρες που εργάζονται εκεί. Το ένα μας είπε αυθόρμητα ότι ήταν 13 ετών και το άλλο 14!», τονίζει η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο protothema.gr.

Η κυρία Γώγου δηλώνει ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των μεταναστών καθώς όταν βρισκόταν στην Μανωλάδα τις προηγούμενες ημέρες, την ώρα που η ίδια μαζί με τον φωτογράφο Μαξίμ Γκαλίντ συνομιλούσε με τους εργάτες «ήρθαν δύο άνθρωποι συνεργάτες του ιδιοκτήτη που συνελήφθη -που ήταν παρόντες και στους πυροβολισμούς- οι οποίοι μιλούσαν με απότομο τρόπο στους εργάτες». Σύμφωνα με την ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας «οι άνθρωποι αυτοί είναι έντρομοι». Μας λέει ότι δεν είναι σίγουρη για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων και προσθέτει: «Θα θέλαμε να δούμε άμεση ανταπόκριση από τις αρχές και το κράτος κατά της κατάφωρης εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων. Άμεσα όμως, όχι με απλές υποσχέσεις, ώστε να προστατευτούν μάρτυρες και θύματα. Και πρέπει κανονικά το κράτος να αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους ως θύματα και να τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες. Το θέμα είναι ότι όταν πήγαμε εμείς δεν υπήρχε καν αστυνομική παρουσία εκεί για να τους προστατεύσει».

«Όλοι οι συνάδελφοι σας δημοσιογράφοι που έχουν περάσει από εδώ, μας προειδοποίησαν να μην κάτσουμε πολύ και να προσέχουμε πολύ γιατί τα πράγματα εκεί δεν ήταν απλά», τόνισε η ερευνήτρια.

Παράλληλα ξένα μέσα όπως η Washington Post και ο The New Stateman, μιλούν πλέον για «human trafficking», σχολιάζοντας τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στη Νέα μανωλάδα που παραπέμπουν σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Η Washingtοn Post με τίτλο «αίμα και φράουλες» κάνει λόγο για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, για καθεστώς σκλαβιάς και τρόμου που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί αναφέροντας πως «δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας τα τελευταία χρόνια, που περιλαμβάνουν και άνδρες να δένονται στα αυτοκίνητα και να σέρνονται στα χωριά προς παραδειγματισμό» και δίνοντας βαρύνουσα σημασία στις δηλώσεις των ίδιων των μεταναστών που κατήγγειλαν στην αμερικανική εφημερίδα οτι: «Πήγαμε στην αστυνομία αλλά δεν τους ενδιαφέρει»…

 

protothema.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *