«Στην εποχή που ζούμε έχουν τελειώσει οι από μηχανής θεοί»

Ο Ι. Αναστασάκης μετέφερε τον μύθο του «Ορέστη» στα δεδομένα της κρίσης

Από την
Ελένη Σκάρπου στην dimokratianews.gr

Πάνω από 2.500 θεατές παρακολούθησαν την πρεμιέρα του «Ορέστη» στο Θέατρο Δάσους και πολύ περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα απολαύσουν τη συγκεκριμένη παράσταση στη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού θα περιοδεύσει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόκειται για τη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), με την οποία θα συμμετάσχει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου στις αρχές Αυγούστου και την οποία σκηνοθετεί, αποδίδοντας μια σύγχρονη ματιά στην αντιηρωική τραγωδία του Ευριπίδη και μέσα από τη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

«Ο Ευριπίδης γράφει τον “Ορέστη” σε μια αντιηρωική εποχή και το μυθικό περιβάλλον του έργου αντανακλά αυτή τη συνθήκη. Σήμερα ζούμε μια αντίστοιχη περίοδο· και δεν εννοώ μονάχα στην Ευρώπη, ούτε τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου οι αξίες κλονίζονται και η ανάγκη για επιβίωση βγάζει στο φως τη θνητή μας φύση, ανεβαίνει σήμερα ο “Ορέστης”. Τα πρόσωπα αγριεύουν, οι ψυχές ταράζονται, οι σκέψεις μας θολώνουν. Πώς να είσαι ψύχραιμος και από πού να κρατηθείς όταν το αίμα βράζει μέσα μας και γύρω μας, όταν το τέλος πλησιάζει καλπάζοντας; Τη θέση του πολίτη σε μια Πολιτεία που κλυδωνίζεται θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε με την παράστασή μας. Αλλά και τη θέση μιας Πολιτείας που αυτοτιμωρείται τιμωρώντας. Κι αν κάτι μας διαφοροποιεί από τον μύθο του Ορέστη είναι πως όλοι μας ξέρουμε ότι από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν πια» επισημαίνει ο Γιάννης Αναστασάκης, εισάγοντάς μας στον κόσμο της ανθρώπινης αντοχής και ανοχής.

Πλεκτάνη μίσους

Εδώ ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία και η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή.
Στον ρόλο του Ορέστη θα συναντήσουμε τον Χρίστο Στυλιανού και στον ρόλο της Ηλέκτρας την Ιωάννα Κολλιοπούλου, η οποία τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».

Διαβάστε επίσης...

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Tweet“Η G7 αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι το επίπεδο της μόλυνσης από το πλαστικό είναι …

Μητέρα καταγγέλει νηπιαγωγό πως της κούρεψε το παιδί επειδή δεν της άρεσε το μαλλί του

TweetΈνα απίστευτο περιστατικό καταγγέλλει μητέρα παιδιού που φοιτά σε νηπιαγωγείο σε χωριό έξω από τη …

Μονιμοποιήθηκαν οι πρώτοι νεοδιόριστοι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους

TweetΟι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανακοινώνουν τις πρώτες μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων που έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *