Πώς τα ΜΜΕ και η έλλειψη πληροφόρησης παραπλανούν τον διάλογο για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Tου Αντώνη Λιοναράκη*

Το πρόβλημα δεν είναι οι εξετάσεις, ούτε οι Μαρξιστικές ιδέες του Υπουργού. Το πρόβλημα είναι ότι δύο διαφορετικές αντιλήψεις περί εκπαίδευσης πρέπει να συνυπάρξουν σ’ ένα περιβάλλον που δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα. Τα Πρότυπα σχολεία θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να μετασχηματιστούν σε πραγματικά Πρότυπα μόνο. Σχολεία όπου θα έχουν πρόσβαση μέσω κλήρωσης οι μαθητές (ή με άλλον τρόπο) και θα ακολουθούν ένα σύγχρονο προσαρμοσμένο και καινοτόμο παιδαγωγικό πρόγραμμα με βάση την ιστορία τους.
Τα Πειραματικά σχολεία, που θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και ανοικτά σε όλους, ενδεχομένως με αριθμητικά κριτήρια επιλογής, αλλά θα λαμβάνουν τη βούλα του «Πειραματικού» μόνο και εφόσον μέσα από αξιολόγηση των δραστηριοτήτων τους και των καινοτόμων εφαρμογών τους προσδιοριστούν ως πραγματικά «Πειραματικά». Σε αυτά τα Πειραματικά θα πρέπει να εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα για νέες τεχνικές διδασκαλίας, αξιοποίηση της τεχνολογίας σε διάφορες μορφές, διαφορετικές και πειραματικές διαδικασίες μάθησης, μετρήσεις για την επιρροή της τηλεόρασης, των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων στην πορεία των μαθητών, αξιολόγηση εφαρμογών και πολλά άλλα. Η λίστα των πειραματικών δραστηριοτήτων είναι τεράστια. Ένα σχολείο με ερευνητική και πειραματική κατεύθυνση και υποστήριξη από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με επιστημονικό συμβούλιο, που θα μπορεί να δώσει κύρος στις πειραματικές εφαρμογές και κατευθύνσεις στις παιδαγωγικές καινοτομίες. Ένα σχολείο που θα είναι σε θέση να παράγει νέες μεθόδους, νέες εφαρμογές και νέες καινοτομίες. Να είναι σε θέση να ελέγξει και να αξιολογήσει πρακτικές ουσίας για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η προίκα των σχολείων αυτών είναι η άρτια εξειδίκευση των έμπειρων καθηγητών τους. 

Αντώνης Λιοναράκης
Πρόεδρος Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων Πάτρας

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *