Ο χαιρετισμός της Νίκης Κεραμέως στην διημερίδα του greekteachers.gr

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

για την Επιστημονική Διημερίδα «Αναζητώντας την αρχαία ελληνική σκέψη σήμερα»

Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, 3 και 4 Μαρτίου 2017

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2017

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι,

Χαιρετίζω την έναρξη της Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα την αναζήτηση της αρχαίας ελληνικής σκέψης σήμερα.

Δεν κατάφερα να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Θα ήθελα, ωστόσο, να μοιραστώ μαζί σας τα εντυπωσιακά ευρήματα μίας πρόσφατης έρευνας, η οποία επιβεβαιώνει ότι το θέμα της Διημερίδας σας είναι διαχρονικό αλλά και άκρως επίκαιρο. Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer, τα τρία πιο μελετημένα βιβλία στα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών -και, σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις, κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου- είναι ελληνικά. Πρόκειται για την Πλάτωνος «Πολιτεία», η οποία είναι και το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ακολουθούν η Αριστοτέλους «Ηθική» και ο Σοφοκλέους «Οιδίπους Τύραννος».

Η αρχαία ελληνική σκέψη αποδεδειγμένα συνιστά πανανθρώπινο ιδανικό, ήδη από την εποχή του Διαφωτισμού. Στη χώρα που γεννήθηκε, όμως, δυστυχώς δεν κατέχει την περίοπτη θέση που της αρμόζει. Η επαφή των Ελλήνων με την αρχαία ελληνική σκέψη και γραμματεία έχει πολλαπλά οφέλη:

γνωριμία με τις καταβολές του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, κατανόηση της γλώσσας, της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, καλλιέργεια του πνεύματος και των ηθικών αξιών που πρεσβεύουν οι κλασικοί Έλληνες συγγραφείς. Δεδομένης της κρίσης αξιών, μεταξύ άλλων, που βιώνει η χώρα μας, οφείλουμε να προσδώσουμε στην αρχαία ελληνική σκέψη κεντρικό ρόλο στο σύγχρονο εκπαιδευτικό μας σύστημα, και συνακόλουθα στηνκαθημερινότητά μας.

Σας συγχαίρω για την επιλογή του θέματος της Διημερίδας σας και εύχομαι καλή επιτυχία, με γόνιμα συμπεράσματα. Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *