Με το καλημέρα 21.000 κενά στα σχολεία

Νέα χρονιά με τραγικές ελλείψεις σε δασκάλους – καθηγητές και… μόλις 477 προσλήψεις

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Με δεκάδες χιλιάδες κενά σε δασκάλους και καθηγητές, που θα καλυφθούν πάλι με το ημίμετρο των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία. Η προετοιμασία για το πρώτο κουδούνι του νέου σχολικού έτους και τον αγιασμό κορυφώνεται αυτές τις μέρες. Μόνο παρήγορο και θετικό στοιχείο είναι η έγκαιρη αποστολή, από το καλοκαίρι, των βιβλίων σε όλα τα σχολεία.
Οι αθρόες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης, η χρόνια μάστιγα των αποσπάσεων σε άλλες υπηρεσίες, τα έκτακτα κενά (άδειες κύησης, αναρρωτικές) κάθε χρόνο προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς η αδυναμία αναπλήρωσης όλων αυτών των κενών λόγω «παγώματος» των προσλήψεων, ελέω μνημονιακών υποχρεώσεων, έχει παγιώσει μια κακή κατάσταση στην εκαπίδευση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, η φετινή σχολική χρονιά θα αρχίσει με τουλάχιστον 21.000 κενά σε δασκάλους και καθηγητές. Περίπου 14.000 εκτιμάται ότι είναι τα κενά στην Πρωτοβάθμια (νηπιαγωγεία – δημοτικό) και 7.000 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (γυμνάσιο – λύκειο). Οι ακριβείς αριθμοί θα καταγραφούν μετά τον αγιασμό, όταν υποβληθούν και οι άδειες κυήσεων, αναρρωτικές κ.λπ.

Για ακόμη μία χρονιά οι ελλείψεις αναγκαστικά θα καλυφθούν, κατά φάσεις, από αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν σταματήσει ελέω Μνημονίων και οι μόνοι διορισμοί θα είναι αυτοί των 477 εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ του 2008.

Αναπληρωτές-ωρομίσθιοι

Η πρώτη φάση προγραμματίζεται για τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν θα προσληφθεί το 70% των πιστώσεων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ειδικότητες, ειδική αγωγή και τμήματα ένταξης).

Σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Παληγιάννη, υπάρχουν 24.000 πιστώσεις αναπληρωτών για τη νέα χρονιά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με 2.500 θέσεις για την παράλληλη στήριξη και άλλες 700 θέσεις για τις ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας. Ολες οι προσλήψεις της Πρωτοβάθμιας θα γίνουν από το ΕΣΠΑ και όλες της Δευτεροβάθμιας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ θέτουν πιεστικά την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς. Οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Φίλης είχαν εξαγγείλει τη διενέργεια διαγωνισμού για την κάλυψη 10.000 θέσεων, αλλά αυτός παραμένει στα λόγια…

dimokratianews.gr

Διαβάστε επίσης...

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Tweet“Η G7 αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι το επίπεδο της μόλυνσης από το πλαστικό είναι …

Μητέρα καταγγέλει νηπιαγωγό πως της κούρεψε το παιδί επειδή δεν της άρεσε το μαλλί του

TweetΈνα απίστευτο περιστατικό καταγγέλλει μητέρα παιδιού που φοιτά σε νηπιαγωγείο σε χωριό έξω από τη …

Μονιμοποιήθηκαν οι πρώτοι νεοδιόριστοι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους

TweetΟι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανακοινώνουν τις πρώτες μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων που έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *