«Εφιάλτης» το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα

Εκατοντάδες οικογένειες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Οι γιατροί λένε «είναι απαραίτητο»,  το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι… ανύπαρκτο, το κόστος του εμβολίου είναι δυσβάσταχτο και η δημόσια υγεία σε άμεσο κίνδυνο.

εμβόλια

120 ευρώ η κάθε δόση. Και χρειάζονται 4 δόσεις για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, αν πρόκειται για βρέφη, 2 δόσεις αν πρόκειται για παιδιά και ενήλικες. Χρήματα που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και που… προφανώς δεν υπάρχουν! Το αποτέλεσμα είναι, αυτή την περίοδο, να έχει αναστατωθεί ολόκληρη η κοινωνία. Οι αναφορές στο agrinioreport.com από γονείς που δεν ξέρουν τι να κάνουν και που να απευθυνθούν, είναι πανομοιότυπες: «Ο γιατρός μας είπε ότι είναι απαραίτητο να το κάνουμε… Δεν μπορούμε να το αγοράσουμε…». Αυτό μας λένε οι πολίτες, που δεν ξέρουν από πού να κόψουν για να μπορέσουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Είναι φοβισμένοι, γιατί ξέρουν ότι ανά περιόδους εκδηλώνονται στην Αιτωλοακαρνανία πολλά κρούσματα μηνιγγίτιδας, έχουν δε καταγραφεί δυστυχώς και θανατηφόρα.

Η επιστήμη, ωστόσο, λέει ότι η πορεία της νόσου μπορεί να αναστραφεί, με το νέο εμβόλιο, το οποίο, μάλιστα, ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το πρόβλημα είναι ότι το εμβόλιο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκκρεμεί η διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί επιμένουν πως είναι αναγκαίο.

Το αποτέλεσμα είναι ο πληθυσμός να μένει απροστάτευτος και εκτεθειμένος, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο Αγρίνιο και συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία, όπου οι δείκτες ευημερίας έχουν …εξαφανιστεί.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα εμβόλια, όπως πρώτο το agrinioreport.com έχει αναδείξει(δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ), καθώς βάλτωσε ο διαγωνισμός του υπουργείου και για 70-80 χιλιάδες ευρώ έχουν αφήσει χωρίς εμβόλια το φαρμακείο του νοσοκομείου, το δε ΠΙΚΠΑ τα γράφει μόνο σε όσους …μπορούν και να τα πληρώσουν.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τις μήνιγγες, τις μεμβράνες δηλαδή που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Προκαλεί έντονη φλεγμονή των μηνίγγων και αποτελεί πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να φτάσει μέχρι το θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που προκαλούν μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας, ενώ μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν και ιοί. Σήμερα υπάρχει εμβόλιο κατά του αιμόφιλου του ινφλουέντσας και ενός τύπου μηνιγγιτιδόκοκκου, το οποίο είναι σχετικά αποτελεσματικό και μπορεί να χορηγείται σε όλα τα παιδιά. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπεύσουν οι κάτοικοι της περιοχής για εμβολιασμό.

Η έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας είναι ίσως το κομβικό σημείο και για την έγκαιρη θεραπεία της. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να διαγνώσει κανείς τη νόσο, αφού τα αρχικά της συμπτώματα παρομοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως εμετός, πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα αυτά εύκολα παρερμηνεύονται και ο ασθενής καθυστερεί να απευθυνθεί σε γιατρό.

Ο γιατρός που θα εξετάσει τελικά τον ασθενή θα χρειαστεί να κάνει ειδικές εξετάσεις για να είναι σίγουρος για τη διάγνωση. Θα προχωρήσει στη λεγόμενη οσφυονωτιαία παρακέντηση. Θα αφαιρέσει δηλαδή υγρό από το εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ειδικής βελόνας. Το υγρό αυτό ονομάζεται εγκεφαλονωτιαίο και κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη σπονδυλική στήλη. Η ανάλυση αυτού του υγρού μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της μηνιγγίτιδος.

Οι μόνοι γνωστοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο εξασθενημένος οργανισμός, το στρες, η κούραση και άλλες ιώσεις. Αυξημένος κίνδυνος νόσησης υπάρχει κατά τη συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους (συγχρωτισμός), όπου η μετάδοση ευνοείται λόγω στενής επαφής. Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων, συνιστάται μόνο ο καλός αερισμός των χώρων, ενώ η απολύμανση δεν ενδείκνυται, δεδομένου ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι αρκετά ευαίσθητος και δεν επιζεί στο περιβάλλον πολλή ώρα. Επίσης, αύξηση της μηνιγγίτιδας παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες λόγω αύξησης της συχνότητας των μεταδιδόμενων μέσω σταγονιδίων ασθενειών.

 

agrinioreport.com

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *