Δημήτρης Μπράτης : Η αναβίωση του πελατειακού-κομματικού κράτους στην εκπαίδευση

Σύμφωνα με την παρ.4 του νομοσχεδίου ,που κατέθεσε στη βουλή η κ.Κεραμέως ,οι υποψήφιοι για τις θέσεις στελεχών εκπαίδευσης (Σύμβουλοι,Δντές Εκπαίδευσης,Δντές σχολικών μονάδων κλπ) υποβάλουν δήλωση προτίμησης ,για τη θέση που επιθυμούν , από την αρχή ,κατά την υποβολή της αίτησης κι όχι μετά την ολκλήρωση της διαδικασίας και της συνέντευξης,όπως ίσχυε από το 2010 και μετά.
Η υπουργός παιδείας καταργεί έτσι,συνειδητά,τη θετική διάταξη του άρθρου 18 του Ν 3848/10 ,που προέβλεπε ότι τα υποψήφια στελέχη καταθέτουν δηλώσεις προτίμησης μετά και την ολοκλήρωση της συνέντευξης.Η διάταξη αυτή είχε συμπεριληφθεί στον νόμο ύστερα από αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπκών ,προκειμένου να μην γνωρίζουν τα μέλη των συμβουλίων επιλογής τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων και βαθμολογούν αναλόγως κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.Πριν την ψήφιση της διάταξης του ν3848 είχαμε το φαινόμενο των “σφαγιασμών” κατά τη διαδικασία της συνέντευξης,προκειμένου να επιλεγούν οι αρεστοί κι οι ημέτεροι.
Η διάταξη αυτή(του ν3848) ίσχυσε και κατά τις επιλογές που έγιναν με τον Ν4327/15 και τον Ν4547/18.Κανείς υπουργός παιδείας δεν διανοήθηκε να την καταργήσσει.
Την καταργεί,τώρα,η κ.Κεραμέως που καθημερινά αναφέρεται στην αξιοκρατία,στη διαφάνεια στην αντικειμενικότητα κλπ.
Ο λόγος της κατάργησης προφανής.Θέλει ,μέσω,των διορισμένων (και τα πέντε μέλη διορισμένα) μελών των συμβουλίων επιλογής να επιλέξει τους κομματικά αρεστούς,μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης.
Έτσι το κομματικό-πελατειακό κράτος αναβιώνει!

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *