Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τήρησαν τα μέτρα περιορισμού οι Έλληνες – Λίγες οι «παραφωνίες»

«Οι συμπολίτες μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους τήρησαν τις οδηγίες. Ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει αναπτυχθεί μια συλλογική συνείδηση υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνισε ο Λευτέρης Οικονόμου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση των πολιτών που τήρησαν στην πλειονότητά τους τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, ειδικά στο διάστημα εορτασμού του Πάσχα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε πως αυτή η στάση των πολιτών «αποτελεί την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την περαιτέρω πορεία, οδεύοντας προς μια σταδιακή, αλλά συντεταγμένη αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί την καμπύλη διάδοσης του κορονοϊού».

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για την εορταστική περίοδο επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν, από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και απόψε, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη του Πάσχα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Αστυνομίας, υπήρξαν 137 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έως χθες, Κυριακή του Πάσχα, στις 15:00.

Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αττική, 71 συνολικά. Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 90 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για 60 ημέρες.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν συνολικά 981 άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όσον αφορά τις συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και άλλων κατηγοριών, ανήλθαν σε 7, ενώ βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις.

Κοινός παρονομαστής της συμμόρφωσης και πειθαρχίας των Ελλήνων είναι η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη. Και εξήγησε γιατί οι Έλληνες, ένας «εξωστρεφής», αλλά και «συναισθηματικός» λαός τήρησαν με «ευλάβεια» τα μέτρα περιορισμού.

«Η απάντηση είναι εύκολο να δοθεί, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα είναι μια πατριαρχική κοινωνία, που πιστεύει στην ιεραρχία και στο σεβασμό προς το “μεγαλύτερο:», ανέφερε η κ. Βεργούλη. Τόνισε επίσης πως θεωρεί μεγάλη την επιρροή που δεχόμαστε από άλλους ανθρώπους, έστω και αν δεν είναι παρόντες, μέσω των νοητικών μας αναπαραστάσεων γι’ αυτούς ή των σχέσεων μας μαζί τους – πρόκειται για το φαινόμενο που είναι γνωστό ως συμβολική κοινωνική επιρροή. «Για να δούμε την επίδραση της συλλογικής εγγραφής, ας φέρουμε στο νου μας πως λειτουργούμε εμείς απέναντι στους ηλικιωμένους και πως λειτούργησαν οι γείτονες Γάλλοι πριν μερικά χρόνια (Αύγουστος 2003 απώλεια 15.000 ηλικιωμένων από καύσωνα)».

Σύμφωνα με την κ. Βεργούλη ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, δηλαδή αν είναι ατομοκεντρική ή συλλογική κοινωνία, παίζει καθοριστικό ρόλο. Η τάση για συμμόρφωση είναι μικρότερη στις κουλτούρες που δίνουν έμφαση στην ατομικότητα παρά σε εκείνες που δίνουν έμφαση στο σύνολο. Στην Ελλάδα από τη γέννηση μας, εντασσόμαστε σε ισχυρές οικογενειακές ομάδες, τα γνωστά «σόγια», πολυάριθμες οικογένειες από θείες, θείους, ξαδέλφια, με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

Σημειώνεται πως μεμονωμένα ήταν περιστατικά «ανυπακοής» που καταγράφηκαν όταν αρκετοί Αθηναίοι επέλεξαν την μαρίνα του Φλοίσβου για σωματική άσκηση όπως δήλωναν, παρά τις οδηγίες αποφυγής συγχρωτισμού. Ανησυχητικές για τη δημόσια υγεία ήταν οι εικόνες από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης και τον Πειραιά, όπου κάτοικοι κατέβηκαν στο δρόμο, στήνοντας… γλέντι για το Πάσχα παρά την πανδημία.

liberal.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *