Αλλαγές από το υπ. Παιδείας: Εκπαιδευτικοί και από Κολέγια στα σχολεία μέσω ΑΣΕΠ

Δεκτά τα πτυχία Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο και τριετή αποκλεισμό από τις διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία περιλαμβάνει νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να ψηφισθεί έως το τέλος του μήνα.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μία νέα υπερ-αρχή που αφορά την αντικατάσταση της ΑΔΙΠ. Η νέα αρχή ονομάζεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και θα ασχολείται από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ιδρύσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων έως και την κατανομή της χρηματοδότησης τους.

Ο πρόεδρος της νέας αρχής θα ορίζεται από υπουργό Παιδείας και ο αντιπρόεδρος από τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου της. Συνίσταται επίσης Συμβούλιο Αξιολόγησης και πιστοποίησης των ΑΕΙ στο οποίο θα συμμετέχει και ένας φοιτητής αλλά θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων της χώρας με μονοετή θητεία.

Η «εμπλουτισμένη» ΑΔΙΠ θα είναι ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών των διδασκόντων και των ιδρυμάτων. Η νέου τύπου ΑΔΙΠ θα αξιολογήσει και τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση, και να αναδεικνύονται οι καλύτερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές πρακτικές.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ο αποκλεισμός από τους διορισμούς και τις προσλήψεις για τρία έτη εκπαιδευτικών , οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται.
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις»: Τα πτυχία που χορηγούνται από ΑΕΙ της αλλοδαπής γίνονται δεκτά από το ΑΣΕΠ για τον διορισμό των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.

Βάσει του ΠΔ 38/2010 ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *