Αξιοκρατικά επιλεγμένοι, de facto ή δοτοί Διευθυντές Εκπαίδευσης;

Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης

Πάσχει νομικά είναι η αλήθεια η παράταση της θητείας των υπηρετούντων  de facto Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επιλέχθηκαν με έναν αντισυνταγματικό νόμο, η θητεία τους έχει λήξει και οι θέσεις τους έχουν προκηρυχθεί με νέο νόμο. Αν και οι αιτήσεις έχουν γίνει και η διαδικασία  επιλογής τους έχει ξεκινήσει, η διαδικασία έχει παγώσει αντίθετα με το νόμο και τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δέχεται καθημερινά πιέσεις για δοτούς Διευθυντές Εκπαίδευσης οι οποίοι προφανώς θα επιλεγούν με κομματικά κριτήρια και θα στελεχώσουν τη διοίκηση μέχρι να γίνει η διαδικασία της κανονικής επιλογής με έναν πιθανά νέο νόμο επιλογής στελεχών.

Η Σοφία Ζαχαράκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει το Δεκέμβριο θεσπίζοντας σύστημα επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και θα νομοθετήσει την επιλογή των ανώτατων στελεχών της εκπαίδευσης με διαδικασία ΑΣΕΠ. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει το θεσμό των Σχολικών Συμβούλων, με επαναπροσδιορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους.Τέλος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το ρόλο του Διευθυντή του σχολείου και να δώσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον δάσκαλο ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να  επιλέξει  ένα κομμάτι του παρεχόμενου προγράμματος που δίνει στους μαθητές του.

Με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να νομοθετήσει συνολικά και όχι αποσπασματικά, τηρώντας τις Συνταγματικές διατάξεις της αξιοκρατίας,  δημιουργώντας νέες δομές στην εκπαίδευση με βάση το κυβερνητικό της πρόγραμμα που οι πολίτες ενέκριναν.

Το 2007 είχαν επιλεγεί Στελέχη Εκπαίδευσης με διαδικασίες ΑΣΕΠ τα οποία παύτηκαν από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.Η κυβέρνηση αυτή είχε επιλέξει Σχολικούς Συμβούλους των οποίων η θητεία παρατάθηκε για πολλά χρόνια και οδήγησε στην παρακμή και στην κατάργηση του θεσμού.Κάθε αξιοκρατική επιλογή στην ώρα της ενισχύει και δίνει κύρος στο θεσμό της διοίκησης.

Η απάντηση ανάμεσα στους de facto ή τους δοτούς Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι οι αξιολογημένοι και αξιοκρατικά επιλεγμένοι διευθυντές.Οι επιλογές όλων των Στελεχών Εκπαίδευσης (Περιφερειακών Διευθυντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Συμβούλων-Συντονιστών, Διευθυντών Σχολείων θα πρέπει να γίνουν με τις ίδιες διαδικασίες και τα ίδια κριτήρια που θα εξασφαλίζουν ισονομία και διαφάνεια. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, η αξιοκρατία και η αξιολόγηση αποτελούν «αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες» της κυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης...

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Τι είναι η “θεωρία των 9 λεπτών” που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

TweetΗ ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *