Συγκίνηση στην Ίμβρο: 47 Έλληνες μαθητές αποφοίτησαν από τα σχολεία

  • Μία από τις τάξεις στο Δημοτικό των Αγίων Θεοδώρων (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ένα όνειρο δεκαετιών για την επιστροφή των Ιμβρίων στον τόπο τους αρχίζει να παίρνει σιγά-σιγά σάρκα και οστά στο κάποτε ελληνικό νησί που σήμερα οι Τούρκοι το αποκαλούν Γκιοκτσέαντα (Gökçeada) αφού η Συνθήκη της Λοζάνης όρισε ότι εκεί είναι έδαφος τουρκικό. Η ελληνική κοινότητα της Ίμβρου που μόλις το 2013 απέκτησε πάλι Δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους, το 2015 Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια και το 2017 νηπιαγωγείο επίσης στους Αγίους Θεοδώρους, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι σήμερα δέκα παιδιά πήραν τους ελέγχους τους από το Δημοτικό.

Το 1964 η Τουρκία, κατά παράβαση της Συνθήκης, απαγόρευσε τη διδασκαλία των ελληνικών. Έτσι, για χρόνια ο μειονοτικός πληθυσμός έφευγε από το νησί προκειμένου τα παιδιά να λάβουν ελληνική παιδεία.

Στους Αγίους Θεοδώρους πριν από έξι χρόνια φοιτούσαν μόλις τέσσερα παιδιά στο Δημοτικό, ενώ σήμερα υπάρχουν και επτά νήπια. Άλλοι 30 μαθητές φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και ελπίδα είναι ότι την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές σε όλα τα ελληνικά σχολεία συνολικά θα ξεπεράσουν τους 50.

«Η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη, ειδικά για έναν Ίμβριο δάσκαλο, να επιστρέφει και να διδάσκει σε ένα σχολείο που στερήθηκε ο ίδιος. Είναι όνειρο ζωής για μένα», είπε στον ΣΚΑΪ ο Αριστείδης Κουτράς, ο οποίος διδάσκει στο σχολείο των Αγίων Θεοδώρων.

pontos-news.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *