Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και συνταγματική αλλαγή

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

«Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»…

 Τη φράση αυτή του Διονύσιου Σολωμού την επικαλούνται σήμερα ακόμα και όσοι δεν πίστεψαν ποτέ τους στην έννοια του έθνους ή της εθνικής αλήθειας.Καλό είναι λοιπόν αφού αναπλαισιώνουμε ορισμένα πράγματα σε αυτή τη χώρα να κατανοήσουμε πως η πιο σημαντική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στην Παιδεία.

Η κρίση μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε, βαθιά μέσα μας, πως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, ο μόνος τρόπος για να σταθούμε με αυτοπεποίθηση μεταξύ των πρωτοπόρων είναι η ριζική βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με σκοπό να γίνουμε ξανά ο πομπός μετάδοσης πανανθρώπινων αξιών στην Οικουμένη.

Για να γίνει αυτό και να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά στερεότυπα.Δεν αναφέρομαι στα τεχνοκρατικά ζητήματα και τους δείκτες ποιότητας του ΟΟΣΑ αλλά στην ουσία του σχεδιασμού ενός αυθεντικού, πρωτότυπου και γνήσια ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο θα διέπεται από τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού κοσμοπολιτισμού και θα απευθύνεται όχι μόνο στα ελληνόπουλα αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Αρχαία Αθήνα ήταν παγκόσμιο κέντρο Παιδείας, η Κωνσταντινούπολη το ίδιο.Οφείλουμε κι εμείς σήμερα με επίκεντρο τις ανθρωπιστικές επιστήμες να αναβαθμίσουμε την Παιδεία μας ξεκινώντας από την προσχολική εκπαίδευση και φτάνοντας μέχρι τα Πανεπιστήμια.

Αυτό θα πρέπει να γίνει αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τόσο τη Δημόσια όσο και την ιδιωτική εκπαίδευση και εγκαθιδρύοντας καθεστώς ελευθερίας και άρση της γκετοποίησης των Πανεπιστημίων μας.Τα Δημόσια Πανεπιστήμια οφείλουν να απελευθερωθούν από τις παρακρατικές ομάδες που τα λυμαίνονται και τα ιδιωτικά οφείλουν να ιδρυθούν.

Δεν είναι οξύμωρο στην Ελλάδα σήμερα να αναγνωρίζουμε όλα τα ξένα Πανεπιστήμια της ΕΕ, να φοιτούν χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό και άλλα τόσα στα εξ αποστάσεως Πανεπιστήμια της Κύπρου, να στέλνει η ελίτ σύσσωμη τα παιδιά της στα ιδιωτικά σχολεία και να αρνούμαστε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα επιτρέποντας την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων με το εκ των πραγμάτων αστείο αιτιολογικό πως «Δεν θα επιτρέψουμε άλλη Παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού»;

Διάβασα στο “Παρόν” της Κυριακής την απορία της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ – συστάσεις δεν χρειάζονται, είναι η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης – γιατί μπλοκάρουν οι πολιτικοί, με πρώτη σήμερα την κυβέρνηση της Αριστεράς, τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και το λέει ευθέως σε πρόσφατη συνέντευξή της: 

«Τι κάνει όμως η παιδεία; Η παιδεία ασχολείται μόνο με το τι ώρα θα ξυπνάνε τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο. Ή για το πώς θα ενωθεί το ένα τμήμα με το άλλο ώστε ν’ αποκτήσουν μεγαλύτερη υπόσταση και φήμη. Ή για το πώς δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σ’ ένα κράτος, σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, όπου μεγάλο μέρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ιδιωτική τότε ακριβώς που τα παιδιά εξελίσσονται σε ανθρώπους, αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που μπορεί να ενοχλεί ώστε να επιτρέπεται η μέση εκπαίδευση να είναι ιδιωτική, όχι όμως και η ανώτατη. Ποιο είναι το επιχείρημα, δεν το έχω καταλάβει».

Παιδεία σημαίνει ελευθερία, ποιότητα και αξίες.Μια Συνταγματική αλλαγή χωρίς να παραγνωρίζει το εθνικό οφείλει να εφαρμόσει το αληθές και να οδηγήσει σε μια σύγχρονη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

katsimpelis.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *