Χρυσή ευκαιρία να καταργηθούν οι καταλήψεις

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Η κατάληψη δημοσίου κτηρίου και σχολείου από μαθητές είναι αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπάγγελτα και οι γονείς κανονικά τιμωρούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σύμφωνα με το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα.Τα τελευταία 30 χρόνια με την ανοχή της Πολιτείας έχει γίνει η αγαπημένη συνήθεια των μαθητών οι οποίοι πολλές φορές με ασήμαντη αφορμή κλείνουν τα σχολεία.Η κατάληψη, με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συνιστά πλέον αποδεκτό, από την εκπαιδευτική κοινότητα, έθιμο της σχολικής ζωής .

Πολλές φορές τα αιτήματα των καταλήψεων είναι προσχηματικά γιατί οι μαθητές θέλουν να χάσουν μάθημα.Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίες καταλήψεις είχαν  ως κυρίαρχο αίτημα ένα εθνικό θέμα κάτι που σε πολλές κρίσιμες ιστορικές περιόδους έχει συμβεί ξανά στη χώρα μας, δηλαδή η νεολαία να πρωτοστατεί σε εθνικούς αγώνες.Μάλιστα, το 1992, η ίδια η Πολιτεία είχε καλέσει τους μαθητές να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια και πορείες σε όλη την Ελλάδα για τη Μακεδονία.Το άρθρο 120 του Συντάγματος αναφέρεται στον «πατριωτισμό των Ελλήνων» εισάγοντας μια έννοια ιδιαίτερα σημαντική για την Δημοκρατία μας που πολλές φορές ξεχνάμε.

Δυστυχώς, οι μαθητές στα σχολεία μας δεν διδάσκονται σωστά την Πολιτειακή Παιδεία ώστε να διαμορφώνονται ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες οι οποίοι δεν θα επέλεγαν ποτέ αντιδημοκρατικούς τρόπους, όπως η κατάληψη, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Η κατάληψη των σχολείων συνηθίζεται να επιλέγεται ως έκφραση διαμαρτυρίας, αντί της αποχής, ώστε να μην πάρουν οι μαθητές που συμμετέχουν απουσίες.Πολλές φορές μάλιστα οι καταλήψεις έχουν καταγγελθεί ως υποκινούμενες ή έχουν “καπελωθεί” από κόμματα.

Ο τωρινός Πρωθυπουργός μας, έγινε πρώτη φορά γνωστός, ως μαθητής που έκανε κατάληψη στη Γκράβα, με τη συνέντευξη που είχε δώσει στην Άννα Παναγιωταρέα.Ήταν τότε που η δική μου γενιά έκανε καταλήψεις!!

Ήταν το 1990 που ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου του και μέλος της ΚΝΕεκπροσωπούσε στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους καταληψίες μαθητές.Τότε το θέμα που είχε θέσει ο μαθητής Αλέξης Τσίπρας ήταν το “δικαίωμα των μαθητών να μπορούν οι ίδιοι να κρίνουν αν κάποια ώρα θα θελήσουν να λείψουν από το μάθημα”.

Μάλιστα η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, παρουσιάστρια της εκπομπής είχε πει on air: «Αλέξη, σήμερα είσαι 17 χρόνων, αν μου δώσει ο Θεός χρόνια να ζήσω, θα σε έχω και πάλι κάποια στιγμή απέναντί μου. Εγώ θα είμαι μια απλή δημοσιογράφος και εσύ αρχηγός κόμματος». Προφητική η Άννα Παναγιωταρέα!

Πάντοτε όμως στις καταλήψεις εκφράζεται η αμφισβήτηση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.Πιθανά σήμερα οι καταλήψεις ενοχλούν χώρους που τις χρησιμοποιούν ως πολιτικό μέσο.Να όμως μια χρυσή ευκαιρία να καταργηθούν οι καταλήψεις με Συνταγματική διάταξη η οποία θα προστατεύει τη δυνατότητα έκφρασης της διαμαρτυρίας των μαθητών απαγορεύοντας να προβαίνουν σε κατάλήψεις.Αν όχι τώρα, πότε;

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

Διαβάστε επίσης...

Οι Σπέτσες γιορτάζουν την ελληνική ναυτοσύνη με τη ρεγκάτα τους

TweetΕίναι μακράν από τα πιο ωραία θεάματα του καλοκαιριού: τις ημέρες της σπετσιώτικης ρεγκάτας, κοιτάς …

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα οι παράνομες γεωτρήσεις τις Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ

TweetΩς ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ …

To «Μουντιάλ» των δασκάλων στη Λάρισα «Ακριτίδεια 2019»

TweetΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2019-ΛΑΡΙΣΑ   Γήπεδα στη Λάρισα για τα Ακριτίδεια 2019 1ος ΌΜΙΛΟΣ: ΚΟΥΚΟΛΙΤΣΙΟΣ ΜΟΥΣΙΑΡΗΣ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *