Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος “Ανδρέας Λεντάκης”

Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, απέκτησε νομική σύσταση το 1999 (ΦΕΚ 45β/27.1.1999), και σε σύντομο διάστημα  έκανε αισθητή την παρουσία του στο χώρο του πολιτισμού μέσα από τις  ποικίλες δράσεις του.

Ο φορέας μας, εμπνευσμένος από τις ιδέες και το έργο του Ανδρέα Λεντάκη, που κατέγραψε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή συμβολή στα πεδία των Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων, της παιδείας, του  πολιτισμού, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φιλοδοξεί και συνεχίζει το έργο του και μέσα από δομημένα προγράμματα, που απευθύνονται στις σχολικές ηλικίες 6-15 ετών.

 Στους φιλόξενους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει το Ίδρυμα “Ανδρέας Λεντάκης” στην οδό Αγίων Ασωμάτων 47, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλη θεματολογία, που απευθύνονται σε μαθητές από την Πρώτη Δημοτικού μέχρι και την Τρίτη Γυμνασίου.

Τα προγράμματα εκπονούνται και εφαρμόζονται από ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς, ενώ δημιουργούνται πάντα με γνώμονα την ηλικία, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του αναλυτικού προγράμματος για κάθε τάξη.

Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η κατάκτηση της γνώσης με δημιουργικό κι ευχάριστο τρόπο, μέσα σε ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει τον πειραματισμό και καλλιεργεί τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη των παιδιών. Παράλληλα για τους εκπαιδευτικούς, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών, να εμπλουτίσουν τη σχολική ύλη και να διευρύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρουσιάζονται στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» είναι:

“Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας” (για τα παιδιά της Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού και Α ,Β, Γ Γυμνασίου):

Μια περιήγηση στην ιστορία και τις όψεις του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (προβολή εικόνων, εκπαιδευτικά παιχνίδια). Τα παιδιά παρατηρούν την εξέλιξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έρχονται σε επαφή με τα γνωστότερα κτήρια της πόλης και τη λειτουργία τους, συγκρίνουν τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον της Αθήνας.

Τα παιδιά του δημοτικού ολοκληρώνουν το πρόγραμμα ζωγραφίζοντας την πόλη των ονείρων τους.

(Η τοποθεσία του Ιδρύματος, στον Κεραμεικό, μέσα στο ιστορικό κέντρο, δίνει την αφορμή περιήγησης στους χώρους του “περίπατου” της Ακροπόλεως και στους γύρω αρχαιολογικούς χώρους).  

“Ταξιδεύοντας με την Ελληνική Μυθολογία” (για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου).

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με την μυθολογία μέσα από μια αντίστοιχη έκθεση ζωγραφικής, αλλά και να  μπορέσουν στη συνέχεια να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από  δραστηριότητες πάνω σε μυθολογικά θέματα και να παρατηρήσουν τον τρόπο, που η ζωγράφος αποδίδει τους μύθους. Αναζητείται η σύνδεση του μύθου με την καθημερινότητά μας, όπως και η σχέση μυθολογίας-τέχνης. Το πρόγραμμα δεν προϋποθέτει ιστορικές γνώσεις.

“Ταξίδια στους πολιτισμούς  (για τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και της Α, Β Γυμνασίου):

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο τη διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του παιδιού για τον κόσμο και τον άνθρωπο, αλλά κυρίως την ευαισθητοποίησή του για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των πολιτισμών.

Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες με την προβολή εικόνων, μουσικά ακούσματα, χαρακτηριστικά αντικείμενα και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά προσεγγίζουν τρεις πολύ σημαντικούς παγκόσμιους πολιτισμούς: τον αφρικάνικο, τον ινδιάνικο και τον ινδικό πολιτισμό. Με μέσο την μουσική, το χορό, τις γιορτές και τις τελετουργίες του κάθε λαού, ταξιδεύουν σε κόσμους μακρινούς αλλά και κοντινούς συνάμα, στο παγκόσμιο “χωριό” μας.

“Συναισθήματα και Χρώματα”  (για τα παιδιά της Α ,Β, Γ, Δ  Δημοτικού):

 Για τα μικρότερα παιδιά, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ασχολείται με την τέχνη, μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, προβολή εικόνων και δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αφορμή και βάση του προγράμματος είναι η έκθεση παιδικών πορτραίτων της γλύπτριας Κλειώς Μακρή. Στόχοι του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή  και να συνομιλήσουν με τα έργα τέχνης  μέσα από το παιχνίδι και τη φαντασία τους , να κατανοήσουν τις βασικές αρχές δημιουργίας τους, αλλά και να εκφραστούν δημιουργώντας το δικό τους έργο τέχνης.

“Τέχνη και Γεωμετρία  (για τα παιδιά της Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού και Α Γυμνασίου): 

Τα μυστήρια της τέχνης και της γεωμετρίας καλούνται να παρατηρήσουν τα παιδιά, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης. Μέσα από την παρατήρηση, το διάλογο αλλά και με μουσικοκινητικά παιχνίδια προσεγγίζουν βασικές αρχές της τέχνης και διακρίνουν τη μαγική σύνδεση της με τη γεωμετρία. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο βασικές θεματικές ενότητες που η μία αφορά την έκθεση παιδικών πορτραίτων της γλύπτριας Κλειώς Μακρή και η άλλη τη σημασία και τη χρήση της γεωμετρίας σε ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

   «Η Πράσινη Πόλη» (Τάξεις: ΣΤ΄ Δημοτικού & Α΄, Β΄ Γυμνασίου).

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αναλογιστούν οι μαθητές τις δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης που επιβαρύνουν το περιβάλλον και να διερευνήσουν λύσεις πιο σύγχρονες και φιλικές. Μέσα από την εξερεύνηση, τη διαλογική αντιπαράθεση και το παιχνίδι ρόλων, οι πολίτες του μέλλοντος παίρνουν «πράσινη μπογιά» και σχεδιάζουν την πόλη που θέλουν να ζήσουν.

Όλα τα προγράμματα πλαισιώνονται από πλούσιο εποπτικό υλικό (προβολή εικόνων, φωτογραφίες, κείμενα, αφίσες, αντικείμενα). Συνοδεύεται από εκπαιδευτικό φυλλάδιο για τους μαθητές με δημιουργικές δραστηριότητες κι ενημερωτικό φυλλάδιο για τους εκπαιδευτικούς με πληροφορίες για το πρόγραμμα και ιδέες για την διεύρυνση του μετά την επίσκεψη.    

Το πρόγραμμα διαρκεί 90 λεπτά (με διάλειμμα 5-10 λεπτών ενδιάμεσα,  κατά το οποίο κερνάμε τα παιδιά ενδεδειγμένα αναψυκτικά) και ο χώρος δέχεται 50-60 παιδιά σε δύο ομάδες στη διάρκεια του κάθε προγράμματος. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, ενώ αναμένουμε  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντησή σας και τη συνεργασία μαζί σας.

Διεύθυνση : οδός Αγίων Ασωμάτων 47- Κεραμεικός (πλησίον σταθμού  ΗΣΑΠ “Θησείο”)

Τηλ. Επικοινωνίας: 210-3226054, 3226075 (και fax)    

 

 

Κατεβάστε το Φυλλάδιο

Διαβάστε επίσης...

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Τι είναι η “θεωρία των 9 λεπτών” που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

TweetΗ ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *