Πρωτοσέλιδες απορίες.

Ευτυχώς που παραιτήθηκε ο Κοτζιάς. Έτσι υπάρχει η ελπίδα, για λίγες έστω ημέρες, να κοπάσει ο άτυπος ανταγωνισμός που διεξαγόταν μεταξύ του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ και των ΝΕΩΝ για το ποια εφημερίδα θα ξεπεράσει την άλλη σε πρωτοσέλιδα για το θέμα των διεκδικήσεων για τις περικοπές και τα δώρα. Μέσα σε εννέα ημέρες, από τις 9/10ου έως τις 17/10ου, «πρόλαβαν» να δημοσιεύσουν από τέσσερα(!!!) σχετικά πρωτοσέλιδα η κάθε μία. Το γεγονός που πυροδότησε αυτόν τον επικοινωνιακό «κατακλυσμό» ήταν η θετική απόφαση ενός διοικητικού πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης σχετικά με προσφυγή για επιστροφή 11,184€. Ο «δικαιωμένος» συνταξιούχος, σύμφωνα με τον «Ε.Τ.» δήλωσε: «έκανα προσφυγή για τις άδικες μειώσεις. Συνεχίζω με νέες αγωγές διεκδικώντας άλλα 9.487€. Ας το πράξουν κι άλλοι συνταξιούχοι.».

Σχετικές αποφάσεις, ειρηνοδικείων, έχουν υπάρξει πολλές στο παρελθόν -δεν δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα- δίχως ευτυχή τελική κατάληξη αφού νομικός δρόμος, μετά τις εφέσεις, είναι μακρύς. Ύστερα από αυτήν την απόφαση και το μπαράζ δημοσιευμάτων –το οποίο τροφοδοτήθηκε και από αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων- ήταν απολύτως φυσιολογικό να αναπτυχθεί έντονο κλίμα προσδοκιών μεταξύ των συνταξιούχων και των εργαζομένων με αποτέλεσμα την κοσμοσυρροή σε νομικά γραφεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο λεγκαλισμός που τείνει να αναπτυχθεί δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ευτυχή κατάληξη των διεκδικήσεων. Βεβαίως όταν μιλάμε για ευτυχή κατάληξη αναφερόμαστε προφανώς στους προσφεύγοντες και όχι σε ορισμένους εργατολόγους και όσους τους προμοτάρουν. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις, όταν αφορούν ποσά δεκάδων δισ., δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος από μια πρωτόδικη απόφαση μέχρι να υπάρξουν εμπράγματα αποτελέσματα είναι μακρύς και συχνά αδιέξοδος.

Η ανησυχία, που εύλογα δημιουργεί η έμφαση με την οποία προβάλλεται το συγκεκριμένο θέμα τώρα, έχει να κάνει με την συγκυρία. Συγκεκριμένα όταν σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων μήπως είναι πιθανό ενδεχόμενο τις πρωτόδικες αυτές αποφάσεις να τις αναδεικνύουν, επισείοντας τα πρωτοσέλιδα του Ελληνικού τύπου, οι υπέρμαχοι των περικοπών; Μήπως το επιχείρημα τους θα είναι ότι αν δεν υπάρχει «σφιχτό χαλινάρι» στην χώρα θα ανατραπούν όλες οι «μεταρρυθμίσεις», όταν μάλιστα τέτοιες φωνές ακούγονται και εντός της χώρας(ΣΕΒ);

Η περικοπή των συντάξεων, από την στιγμή που έχει διαμορφωθεί σχεδόν η βεβαιότητα ότι δεν θα γίνει, θα αποτελέσει πλήγμα για την κυβέρνηση. Βεβαίως κυρίως οι συνταξιούχοι θα αποτελέσουν «παράπλευρες απώλειες», αφού ενώ κάποιοι «τους υπόσχονται μαλλί τελικά θα βγουν και κουρεμένοι», δηλαδή με κουτσουρεμένες συντάξεις. Το ερώτημα είναι ποιοι ωφελούνται από αυτό το ενδεχόμενο.


Αντωνάκος Αντώνης
18/10/2018

Διαβάστε επίσης...

Φοιτητής έλυσε πρόβλημα φυσικής 2.000 ετών την ώρα που έτρωγε πρωινό – Το φαινόμενο του «σφάλματος σφαιρικής εκτροπής» είχε πρωτοανακαλύψει ο Διοκλής στην αρχαία Ελλάδα.

Tweet Το φαινόμενο του «σφάλματος σφαιρικής εκτροπής» είχε πρωτοανακαλύψει ο Διοκλής στην αρχαία Ελλάδα. Σπουδαίοι …

Λειτουργία Παραρτημάτων Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2019-2020 και καθορισμός σχολικών μονάδων τοποθέτησης Κοινωνικών Λειτουργών κλάδου ΠΕ30.

Tweet Η Υφυπουργός Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη υπογράφει το ΦΕΚ αρ.φύλου 3246 που περιλαμβάνει τις …

Πρόγραμμα και Εξεταστικά κέντρα για τις Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2019.

TweetΑπό το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται συγκεντρωτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *