Χρήστος Κέλλας : “Χύμα στο κύμα” η τακτική του Υπουργείου Παιδείας – Τι απάντησε η κα.Τζούφη για την απόπειρα τοποθέτησης συντονιστών εκπαίδευσης χωρίς προκήρυξη

«Από την απάντηση που έλαβα από την αρμόδια Υφυπουργό στην  ερώτησή μου για το πλαίσιο αξιολόγησης της διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, προκύπτουν δυο ερωτήματα τα οποία εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου.

 Πρώτον, πώς ενημερώθηκαν οι συγκεκριμένοι αιτούντες και, δεύτερον, γιατί ο Υπουργός δεν εξέδωσε προκήρυξη, προκειμένου να έχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιλογής, αλλά αποφάσισε να κάνει χρήση των τροποποιητικών διατάξεων του ν. 4485/2017».

Στην ανωτέρω δήλωση προέβη ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, έπειτα από απάντηση, που έλαβε από την Υφυπουργό Παιδείας, κ. Μ. Τζούφη, επί της ερώτησης, που είχε καταθέσει προ διμήνου για την αδιαφάνεια στη διαδικασία επιλογής των Συντονιστών. 

Συγκεκριμένα, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ είχε θέσει τα ερωτήματα περί «της ύπαρξης πλαισίου αξιολόγησης της διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων άνευ προκήρυξης», έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ, Β. Παληγιάννη, στην οποία αναφερόταν ότι «η διαδικασία, που αφορούσε τα Γραφεία Τορόντο, Γιοχάνεσμπουργκ, Λονδίνου, Βερολίνου, Μονάχου και Βρυξελλών, ήταν προβληματική και εμφανώς, διάτρητη», καθότι «ενώ δεν υπήρξε προηγουμένως συγκεκριμένο πλαίσιο με έκδοση προκήρυξης, εντούτοις, είχαν υποβληθεί επτά αιτήσεις με κατάθεση βιογραφικών νέων υποψηφίων για την επιλογή τους στις κενές θέσεις». 

Η κ. Τζούφη επικαλείται στην απάντησή της, το δικαίωμα «κάθε πολίτη να καταθέτει αίτηση σε δημόσια υπηρεσία, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για θέσεις στο εξωτερικό», ενώ παράλληλα αναφέρεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάσει των οποίων ο Υπουργός Παιδείας δύναται με απόφασή του, να ορίζει τους αναπληρωτές Συντονιστές Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 4485/2017, οι οποίες τροποποίησαν τον ν. 4415/2016, αρ. 13 και 14, που ορίζουν τα σχετικά με την επιλογή, τοποθέτηση και αναπλήρωση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού. 

Στην απάντηση αναφέρεται ακόμη ότι, “το Συμβούλιο Επιλογής, που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 127584/H2/2018 (Υ.Ο.Δ.Δ. 436) Υ.Α, εισηγήθηκε την έκδοση ρυθμιστικής απόφασης καθορισμού κριτηρίων της διαδικασίας επιλογής και επανέγκρισης για την παράταση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, έπειτα από διαλογική συζήτηση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων, που έκριναν το νομοθετικό πλαίσιο ως ανεπαρκές’’. 

Σημειώνεται ακόμη ότι “εκτός από την πρόβλεψη του ν. 4485/2017 για τον ορισμό των αναπληρωτών Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, ο νόμος 4415/2016, αρ. 13 παρ. 5, αναφέρεται στην έκδοση προκήρυξης και στο γενικότερο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής”, το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη του Υπουργείου κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Προσθέτως, η κ. Τζούφη αποδέχεται στην απάντησή της ότι οι αιτήσεις, πράγματι κατατέθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, αφού αναφέρει «σε ό, τι αφορά τις αιτήσεις των υποβαλλόντων αίτηση χωρίς καμία πρόσκληση σας ενημερώνουμε ότι δεν ετέθη θέμα εξέτασης αυτών». 

Ο κ. Κέλλας, καταλήγοντας στη δήλωσή του, σημειώνει:

«Είναι εμφανές πως αν το Συμβούλιο Επιλογής και ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ δεν είχαν επιδείξει ταχύτατα αντανακλαστικά, η διαδικασία θα είχε προχωρήσει εξυπηρετώντας τη λογική του ‘‘Χύμα στο Κύμα’’, την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει παντού».

 

 

Η απάντηση της Υφυπουργού

 

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 1115/31-08-2018»

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 1115/31-08-2018, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας με θέμα «Διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στην παρ. 7 του άρθρου 13 του ν. 4415/2016 (ΦΕΚ 159 Α’) ορίζεται ότι «Οι συντονιστές εκπαίδευσης, που επιλέγονται τοποθετούνται στις θέσεις για τις οποίες έχουν επιλεγεί και υπηρετούν σε αυτές για τρία (3) έτη, μετά τη συμπλήρωση των οποίων, η απόσπασή τους μπορεί να παρατείνεται, για δύο (2) έτη ακόμη, κατόπιν αιτήσεώς τους, αφού επανακριθούν από το Συμβούλιο Επιλογής της παραγράφου 1 και η προσφορά των υπηρεσιών τους κριθεί ως ικανοποιητική. Περαιτέρω παράταση της απόσπασης αποκλείεται».

Επιπρόσθετα, με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 του ίδιου νόμου, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 4485/17 (ΦΕΚ 114 Α’ ) καθορίζεται ότι:

«1.Οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, όταν ελλείπουν ή κωλύονται αναπληρώνονται από εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει τα προσόντα της παραγράφου 5 του Κεφαλαίου Α ́ του άρθρου 13 ή από τους ήδη υπηρετούντες συντονιστές έως τη λήξη της θητείας του αναπληρούμενου Συντονιστή Εκπαίδευσης του πλησιέστερου Συντονιστικού Γραφείου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να ορίζονται αναπληρωτές συντονιστές εκπαίδευσης και κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου.

2. Στην περίπτωση αυτή οι αναπληρωτές των συντονιστών εκπαίδευσης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ξ.Μ.Σ.) […] ».

 

Η απόσπαση και τοποθέτηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού, ανά Συντονιστικό Γραφείο, για τρία (3) έτη, είχε εγκριθεί με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.821/141406/H2/10-9-2015 (ΑΔΑ: 7ΥΠΦ465ΦΘ3-Ψ0Ι), Φ.821/177765/H2/05-11-2015(ΑΔΑ:ΒΝ9Λ4653ΠΣ-8ΤΛ) και Φ.821/32242/H2/24-2-2016 (ΑΔΑ:67ΓΧ4653ΠΣ-ΒΕΑ) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.821/166398/Η2/5-10-2017(ΑΔΑ:6Β0Λ4653ΠΣ-9ΤΒ) Υπουργική Απόφαση, στη θέση της Συντονίστριας Μαριούπολης τοποθετήθηκε αναπληρώτρια συντονίστρια μέχρι την απόσπαση και τοποθέτηση νέου Συντονιστή.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι για τους περισσότερους ως λήξη της τριετούς θητείας οριοθετήθηκε ο Σεπτέμβριος 2018, πλην της Συντονίστριας Μελβούρνης, της οποίας η θητεία λήγει το Μάρτιο 2019 και της Συντονίστριας Μαριούπολης, η οποία έχει τοποθετηθεί για αναπλήρωση μέχρι την απόσπαση και τοποθέτηση νέου. Επίσης, η Συντονίστρια του Καΐρου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.11.1/187α/16-5-2018 έγγραφο είχε γνωστοποιήσει ότι δεν επιθυμούσε την παράταση της θητείας της και πρότεινε την αναπλήρωση από υπηρετούντα εκπαιδευτικό στο Κάιρο και η Συντονίστρια Νέας Υόρκης, η οποία με το υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.470/217/18-6-2018 έγγραφό της είχε προτείνει την αναπλήρωση από υπηρετούντα εκπαιδευτικό στη Νέα Υόρκη.

Ενόψει της λήξης της τριετούς θητείας των Συντονιστών, το ΥΠΠΕΘ προχώρησε στις ακόλουθες προπαρασκευαστικές διαδικασίες ως ακολούθως:

  • –  Επιστολική πρόσκληση των Συντονιστών για την αποστολή της δήλωσης βούλησης παράτασης της απόσπασης για δύο (2) έτη.
  • –  Πρόσκληση προς τους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4415/2016πρότασης εκπροσώπων τους για τη Συγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής.
  • –  Έκδοση της υπ’ αριθ. πρωτ. 127584/H2/2018 (Υ.Ο.Δ.Δ. 436) Υπουργικής Απόφασης Συγκρότησης του Συμβουλίου Επιλογής Συντονιστών για την επανάκριση των επιθυμούντων την παράταση για την κρίση της προσφοράς των καθηκόντων τους ως ικανοποιητικής, προκειμένου να εγκριθεί η παράταση της απόσπασης και τοποθέτησης αυτών για τα δύο (2) έτη.

    Δεδομένων των συνθηκών (θερινές διακοπές) ορίστηκε χρονοδιάγραμμα των περαιτέρω διαδικασιών με ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου Επιλογής την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, η οποία θα λάμβανε χώρα σε ορισμένη αίθουσα συνεδρίασης που διέθετε την αναγκαία υποδομή διεξαγωγής με τηλεδιάσκεψη, καθώς ορισμένα μέλη του Συμβουλίου βρίσκονταν μακριά από την Αθήνα ενώ οι υποψήφιοι βρίσκονταν στα Γραφεία τους στο εξωτερικό, ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους 2018- 2019 (σε ορισμένες χώρες από αρχές Αυγούστου).

    Έτσι, κλήθηκαν ως υποψήφιοι ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής:

  • –  για επανάκριση έξι (6) Συντονιστές που απέστειλαν δήλωση βούλησης παράτασης

    της απόσπασης για δύο (2) έτη.

  • –  οι προταθέντες από τις αποχωρούσες Συντονίστριες κατά τα ανωτέρω για να

    τοποθετηθούν ως αναπληρωτές συντονιστές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4415/2016 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 73 του ν.4485/2017 και επιπλέον η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Μαριούπολης, η οποία είχε τοποθετηθεί ως αναπληρώτρια συντονίστρια χωρίς κρίση του Συμβουλίου Επιλογής.

    Σημειώνεται ότι είχαν κατατεθεί αρχικά 8 και τελικά 7 αιτήσεις εκπαιδευτικών για απόσπαση σε θέσεις Συντονιστών, χωρίς να έχει προκηρυχθεί διαδικασία πρόσκλησης υποψηφίων για καμία από τις θέσεις του συνόλου των Γραφείων Συντονιστών Εξωτερικού.Επισημαίνεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει αίτηση σε δημόσια υπηρεσία, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για θέσεις στο εξωτερικό, για τις οποίες οι αιτούντες είχαν γνώση ιδία, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις τους. Εξάλλου ήταν γνωστό ότι η τριετής θητεία των συντονιστών έληγε. Στη συνέχεια, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου και τα στοιχεία τους δόθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου ώστε να τεθούν οι αιτήσεις τους στην κρίση του.

 

Το Συμβούλιο Επιλογής συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 127584/H2/2018 (Υ.Ο.Δ.Δ. 436) Υ.Α. Για τη διεξαγωγή του έργου του Συμβουλίου παραδόθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΕΘ στο Συμβούλιο οι φάκελοι των υποψηφίων Συντονιστών για την παράταση της απόσπασης για δύο (2) έτη, οι οποίοι είχαν αποσταλεί και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με τις αιτήσεις και την πλήρη περιγραφή του έργου τους και το πρόσφατο Βιογραφικό τους Σημείωμα. Η 1η Συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΥΠΠΕΘ με τηλεδιάσκεψη. Κατά τη διαδικασία διεξαγωγής η Πρόεδρος του Συμβουλίου ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με το νομικό πλαίσιο, το έργο του Συμβουλίου, τις αιτήσεις των κρινόμενων υποψηφίων κ.κ. Συντονιστών Εκπαίδευσης στα Σ.Γ. Βρυξελλών, Μονάχου, Βερολίνου, Τορόντο, Λονδίνου, Γιοχάνεσμπουργκ καθώς και για τη μη αξιολόγηση των Συντονιστών, Κορυτσάς και Κωνσταντινούπολης, λόγω ειδικού καθεστώτος που ισχύει γι’ αυτούς, της Αναπληρώτριας Συντονίστριας Μαριούπολης και των δύο προταθέντων για αναπληρωτές Καΐρου και Νέας Υόρκης. Σε ό, τι αφορά τις αιτήσεις των υποβαλλόντων αίτηση χωρίς καμία πρόσκληση σας ενημερώνουμε ότι δεν ετέθη θέμα εξέτασης αυτών. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση,με τους αιρετούς εκπροσώπους των δύο συνδικαλιστικών φορέων να καταθέτουν τις απόψεις τους για το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έκριναν ανεπαρκές. Με τη σειρά του το Συμβούλιο εισηγήθηκε την έκδοση ρυθμιστικής απόφασης καθορισμού κριτηρίων της διαδικασίας επιλογής και επανέγκρισης για την παράταση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης συντονιστών ή αναπληρωτών συντονιστών περιγράφεται με σαφήνεια στα άρθρα 13 και 14 του ν.4415/2016, σύμφωνα με τα οποία προγραμματίστηκε η διεξαγωγή συνεδρίασης του Συμβουλίου Επιλογής του άρθρου 13. Το Συμβούλιο Επιλογής θα μπορούσε να διεξαγάγει τη διαδικασία αξιολόγησης (επανάκρισης) για την παράταση των δύο (2) ετών, ανεξάρτητα αν η προαναφερθείσα απόφαση δεν είχε εκδοθεί, αφού το κριτήριο αξιολόγησης αφορά στην ικανοποιητική προσφορά του έργου, στοιχεία τα οποία υπήρχαν στη διάθεση των μελών του συμβουλίου και ουδεμία παρέκκλιση και κατά την επίκληση της ερώτησης «φαινόμενα» δεν έλαβαν χώρα, ούτε για την επανάκριση των συντονιστών ούτε οι υποβληθείσες αιτήσεις ήταν αποτέλεσμα υπηρεσιακής διαδικασίας.

Άλλωστε, με βάση τα προεκτεθέντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4415/2016, η διακριτική ευχέρεια τοποθέτησης των αναπληρωτών, όπου υπήρχε κενή θέση καταλείπεται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Προς τούτο, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού εξέδωσε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 141525/Η2/31-8-2018 Υ.Α. ορισμού αναπληρωτών συντονιστών μέχρι την 31η-12-2018, προκειμένου να επανακριθούν οι Συντονιστές για την παράταση και επιλεγούν νέοι συντονιστές για τα γραφεία, όπου θα υπάρχουν κενές θέσεις.

 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *