Στην Ικαρία ζητούν τα αυτονόητα για τα παιδιά τους

Τα φλέγοντα ζητήματα στα σχολεία της Ικαρίας έθεσαν επί τάπητος οι  Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων του νησιού, όπως αυτά προκύπτουν ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα οι Σύλλογοι των Δημοτικών Σχολείων Εύδηλου, Αγίου Κηρύκου (1ο και 2ο), Ραχών (1ο και 2ο) και Καραβόσταμου καθώς επίσης των Νηπιαγωγείων των παραπάνω περιοχών επισημαίνουν τα κενά που υπάρχουν σε Ειδική Αγωγή, Αγγλικά, Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Γυμναστική, Πληροφορική και Γαλλικά καθώς και την έλλειψη φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού στο Ειδικό Σχολείο και ΕΕΕΚ Ευδήλου. Παράλληλα, τονίζουν την απουσία δασκάλου στο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοσύρτη και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών.

Επίσης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Σύλλογο Γονέων – Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Φούρνων που βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου από 6θέσιο σε 4θέσιο, έπειτα από απόφαση του υπ. Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τη στιγμή που φέτος είναι εγγεγραμμένα περισσότερα παιδιά από πέρσι. Μάλιστα, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που υπάρχει στα σχολεία της Ικαρίας καθώς θεωρούν πως «όσο εύκολα πραγματοποιείται η υποβάθμιση στους Φούρνους άλλο τόσο μπορεί αύριο να γίνει σε οποιοδήποτε σχολείο της Ικαρίας».

Έτσι, ως πρώτη αντίδραση, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύντρια ΠΕ Σάμου κα Εμμανουηλίδου χωρίς όμως να πάρουν συγκεκριμένη απάντηση για τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι Σύλλογοι διεκδικούν και απαιτούν κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, αλλά και ανάκληση της απόφασης για υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων. Καλούν, επίσης, «όλα τα μέλη των Συλλόγων μας, όλους τους γονείς και κηδεμόνες των σχολείων Ικαρίας και Φούρνων, όλους όσοι παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, σε διαρκή ετοιμότητα για κλιμάκωση των αγώνων μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Δεύτερο μείζον ζήτημα για τους εννέα Συλλόγους είναι το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία τους. Όπως αναφέρουν, «η μεταφορά τους είναι είτε ανύπαρκτη, είτε γίνεται με εκπτώσεις στην ασφάλειά τους και παραβίαση του σχολικού ωραρίου». Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως «υπάρχουν αρκετοί μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι ή δεν μεταφέρονται καν, αποκλείονται δηλαδή από την εκπαιδευτική (υποχρεωτική) διαδικασία ή μεταφέρονται υπό ακατάλληλες συνθήκες, αυξημένης επικινδυνότητας (χωρίς ζώνες ασφαλείας, επιβίβαση πέντε (5) παιδιών ανά ταξί ανά δρομολόγιο, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο συστηματικά η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους».

Σημειώνουν πως «τα δρομολόγια των μετακινήσεών τους καθορίζονται έτσι ώστε η άφιξή τους στα σχολεία να γίνεται καθημερινά με καθυστέρηση, ενώ κατά το σχόλασμα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν το όχημά τους έξω για αρκετή ώρα μετά τη λήξη των μαθημάτων τους ή να μην μπορούν να επιστρέψουν από το ολοήμερο πρόγραμμα επειδή δεν υπάρχει όχημα. Τέλος, μικροί μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού υποχρεώνονται να επιβιβαστούν σε μη σχολικό λεωφορείο χωρίς συνοδό προκειμένου να πάνε στο σχολείο τους».

Για το συγκεκριμένο θέμα «ήδη έχουμε προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας, από κοινού με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας όπου το μόνο που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον έπαρχο κ. Παναγιώτη Γενούζο ήταν αόριστες υποσχέσεις και αδυναμία λόγω νομικών κωλυμάτων. Εμείς, όμως, δεν απαντάμε αόριστα, θεωρούμε ως υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση όχι μόνο το Επαρχείο Ικαρίας αλλά και την Περιφέρεια, το υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τις επιταγές της ΕΕ για συρρίκνωση όχι μόνο του μαθητικού πληθυσμού, αλλά της χώρας ολόκληρης και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αντιμετωπίζει τα παιδιά μας σαν κόστος».

Για τους λόγους αυτούς απαιτούν την κατάργηση της ΚΥΑ 24001 (ΦΕΚ1449/14-06-2013) και την ίδρυση δημόσιου συστήματος δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή οχήματα και εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς καθώς επίσης και την ασφαλή και έγκαιρη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, χωρίς παραβιάσεις του σχολικού ωραρίου και χωρίς «εκπτώσεις» στην ασφάλειά τους.

www.902.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *