Περικοπές 2,26 δισ. ευρώ σε συντάξεις από το 2019

του Στέλιου Παπαπέτρου στη naftemporiki.gr

Στα 2,26 δισ. εκτιμά η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους ότι θα είναι  το «ψαλίδι» έως 18% στις συνταξιοδοτικές παροχές 1,1 εκατ. συνταξιούχων από την 1/1/2019.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευσε την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου η εκτίμηση για την εξοικονόμηση της δαπάνης αφορά τα μικτά ποσά των παροχών και αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένες δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους  οι προβλεπόμενες περικοπές «θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για τα έτη που θα εφαρμοστούν όπως αρχικά είχε προβλεφθεί».

Όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου η εξοικονόμηση, ανά έτος, από τις περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων εκτιμάται ότι το 2020 θα αγγίξουν τα 2,35 δισ. ευρώ και το 2021 θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ όλες οι συντάξεις θα παραμείνουν παγωμένες έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη βουλή να υπάρξει σχετική διευκρίνηση επί του θέματος από το υπουργείο εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων του δημοσίου, αλλά και τα επιδόματα συζύγου των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα κοπούν από το 2019 μαζί με τις «προσωπικές διαφορές» των συντάξεων. Για τις μειώσεις στις «προσωπικές διαφορές»  των συντάξεων το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι αυτές περικόπτονται από μέχρι του ποσοστού του 18% στις κύριες συντάξεις όπως αυτές είχαν καταβληθεί μέχρι τις 13 Μαΐου του 2016. Το υπόλοιπο ποσό της προσωπικής διαφοράς – με την προϋπόθεση ότι υπάρχει-  συνεχίζει να καταγράφεται ως τέτοιο και θα βαίνει μειούμενο μέχρι να εξαλειφθεί με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Με την ίδια λογική κόβονται και οι «προσωπικές διαφορές» για όσες συντάξεις εκδόθηκαν από το 2016 και μετά ή για αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του 2018. Όμως, στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που οι προσωπικές διαφορές είναι «αρνητικές» δηλαδή το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού από την 1η Ιανουαρίου 2019 η σύνταξη αυξάνεται κατά 1/5 της διαφοράς, ώστε αυτή η διαφορά να καλυφθεί στο σύνολό της μέσα σε διάστημα 5 ετών (έως το 2023).

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *