Αφρική: 1.300 παιδιά χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τον ιό Ρότα

Κάθε μέρα περισσότερα από 1.300 παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον ιό Ρότα, που προκαλεί διάρροια, χάνουν τη ζωή τους στην υποσαχάρια Αφρικήσύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ένα νέο καινοτόμο εμβόλιο όμως θα μπορούσε να σταματήσει τους θανάτους.

Το εμβόλιο με την κωδική ονομασία BRV-PV αποδεικνύεται ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως σημειώνεται σε πρόσφατη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, καθώς είναι προσαρμοσμένο στα στελέχη του ιού που απαντώνται στην υποσαχάρια Αφρική.

Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου νεογέννητων και μικρών παιδιών στην Αφρική. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν στις χώρες με χαμηλό μέσο εισόδημα και περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή ακόμη και καθαρό νερό.

Υπό αυτές τις συνθήκες η χρήση αποτελεσματικών εμβολίων θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο, σημειώνει η ιατρική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ. Μικαέλα Σεραφίνι.

Τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά του ιού Ρότα έχουν το μειονέκτημα ότι συντηρούνται αποκλειστικά εντός ψυγείου. Όμως το νέο εμβόλιο παραμένει αναλλοίωτο ακόμα και κάτω από μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας, καταργώντας την ανάγκη για ψυγεία. Αυτό διευκολύνει την κατάσταση για τις απομακρυσμένες περιοχές που το ρεύμα δεν είναι δεδομένο.

Επιπλέον της ανθεκτικότητας του το νέο εμβόλιο είναι πολύ φτηνό, αφού κοστολογείται στα 2,5 δολάρια.

Για την ώρα, το εμβόλιο εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εφόσον εγκριθεί, θα ταξιδέψει αμέσως στις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
skai.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *