“Το να πεις απλά βάλτο μέσα στην τσάντα σου δεν είναι η λύση”

Οι νέες γενιές χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες καθημερινά από τα σπίτια τους, αλλά όχι τόσο όσο θα έπρεπε και στο σχολείο προκειμένου να ενισχυθεί η δημιουργικότητα, υπογράμμισαν την περασμένη Τρίτη οι εμπειρογνώμονες.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης σε μια περίοδο όπου οι νέοι έχουν πληγεί από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας σχεδόν σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

«Σχεδόν κάθε 7χρονος που ξεκινά το σχολείο στη Φιλανδία έρχεται στο σχολείο με ένα κινητό τηλέφωνο και τι συμβαίνει στην τάξη; Ο δάσκαλος του λέει να το κλείσει και να το βάλει μέσα στην τσάντα», είπε η Anneli Rautiainen, σύμβουλος εκπαίδευσης στο φινλανδικό Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης.

Η Rautiainen μίλησε στο συνέδριο «Νέοι, το κλειδί του μέλλοντος της Ευρώπης», που διοργάνωσε η Microsoft.

Νέες τεχνολογίες μέσα και έξω από την αίθουσα


Η Φιλανδή είπε ότι στόχος και όραμα της χώρας της είναι να γίνει το πιο ανταγωνιστικό κράτος μέχρι το 2020, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει σημαντικά στις νέες τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής και στην εκπαίδευση.

94% των Φιλανδών μαθητών ηλικίας 10-14 χρησιμοποιούν υπολογιστές στον ελεύθερο χρόνο τους σε εβδομαδιαία βάση. Ωστόσο, η χρήση εκπαιδευτικών τεχνολογιών στα φινλανδικά σχολεία δεν είναι επαρκής αναφορικά με την ποιότητα και τη συχνότητα.

Η Rautiainen είπε ότι αυτό είναι ίσως από τους λόγους που η επιθυμία των μαθητών για το σχολείο είναι αρκετά χαμηλή στη χώρα της.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε δάσκαλος στη Φιλανδία θα λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση χρήσης νέων τεχνολογιών σε όλη τη διαδικασία μάθησης. Στην τρέχουσα μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών που περνάμε, θα εντάξουμε τις νέες τεχνολογίες σε όλα τα μαθήματα και τη διαδικασία μάθησης. Η μάθηση γίνεται παντού όχι μόνο στην τάξη», είπε.

Η κεντροδεξιά γερμανίδα ευρωβουλευτής Sabine Verheyen είπε ότι είναι «ανόητη» κατάσταση οι δάσκαλοι να έχουν τα απαραίτητα προσόντα αλλά να μην μπορούν να τα μεταδώσουν στα παιδιά.

Όλοι χρησιμοποιούν στις προσωπικές τους ζωές τις νέες τεχνολογίες πολύ εντατικά, αλλά όταν έρχονται στο σχολείο στρέφονται στα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία. Το να πεις απλά βάλτο μέσα στην τσάντα σου δεν είναι η λύση», πρόσθεσε. 

Πηγή: EurActiv.gr skai.gr

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *