William Basil: Ο υπερκατάσκοπος της CIA που συνδέεται με το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Μπορεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ να στράφηκε στην παραπομπή του Μιχάλη Καρχιμάκη για την διαρροή «μυστικών του κράτους και των υπηρεσιών ασφαλείας» που αφορούσαν στοιχεία και διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών του 2004 και το περίφημο σχέδιο «Πυθία» που είχε σχέση με τη φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η «βόμβα» όμως που περιείχε η είδηση δεν ήταν άλλη από την δίωξη στον κ. William Basil.

Η μυθική μορφή του William G. Basil θα στοιχειώνει για πολύ καιρό ακόμη όσους ασχολήθηκαν με την προσωπικότητα του 63χρονου σήμερα Ελληνοαμερικανού. Πόσο μάλλον, όταν όπως ακούγεται και παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του, ο ίδιος επιστρέφει στο νησί του την Κάρπαθο, μεταμφιεσμένος-θεωρείται μετρ του είδους σε αυτές-και με άλλο διαβατήριο.

Ποιος όμως είναι ο Ελληνοαμερικανός «υπερκατάσκοπος»;

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο «Billy» Basil, που σήμερα είναι 66 ετών, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλιάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο νησί για τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, επέστρεψε στις ΗΠΑ, και μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οικογένεια επέστρεψε για οριστική μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο. ο συνταξιούχος δάσκαλος της Καρπάθου, θείος του Basil, Μανώλης Κρητικός τον θυμάται ως ένα ανήσυχο παιδί που παθιαζόταν με την ιστορία του νησιού και το χωριό του πατέρα του.

basil-kataskopos-1300

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα βρισκόταν στην χώρα ως πρώτος γραμματέας Περιφερειακών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι ο άνθρωπος που υποχρέωσε το 2010 να ανοίξει τον φάκελο των υποκλοπών, με την αποκάλυψη της εμπλοκής του στην υπόθεση που αποκτούσε πλέον άρωμα κατασκοπίας.

Το επίθετο Βασιλειάδης είναι πολύ κοινό στην Κάρπαθο, όμως, ένας συγκεκριμένος Βασιλειάδης, ο Βασίλης, μόνο κοινός δεν είναι. Για τους συγχωριανούς του ο William G, Basil, η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης είναι απλά ο Μπιλ.

Οι φήμες λένε ότι παρά το ένταλμα σύλληψης, ο Basil επισκέφθηκε και φέτος το νησί της καρδιά του, εκεί όπου ήθελε να αποτραβηχτεί μόνιμα όταν θα αποχωρούσε από την CIA. Μόνο που αν το έκανε δεν τον είδε κανείς, η τουλάχιστον αυτοί που δεν ήθελε να τον δουν, αφού αν γινόταν ευρέως γνωστό ότι αφίχθη, δύσκολα το νέο δεν θα διαδιδόταν μέσα σε λίγες ώρες.

Στην Κάρπαθο δύσκολα θα ακούσεις κακιά κουβέντα για τον Μπιλ. Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι φίλοι του και οι συγγενείς του αρνούνται να πιστέψουν, ότι ο γοητευτικός άνδρας με τα γαλάζια μάτια, έκανε αυτά που του καταλογίζουν. Παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί με τους δημοσιογράφους που κατά καιρούς επισκέφτηκαν το νησί, αναζητώντας τον μίτο που θα ξετύλιγε για τα καλά το νήμα της μυθιστορηματικής του ζωής.

Λίγο μετά τη μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο, ο Basil πήρε τον δρόμο για το σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα, από όπου αποφοίτησε το 1969.

Από τα χρόνια της παιδικής αθωότητας
Από τα χρόνια της παιδικής αθωότητας

Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στην Αλάσκα. Το τέλος της θητείας του τον βρήκε βοηθό σερίφη στην Βαλτιμόρη, ενώ για τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA σαν ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους. Στη συνέχεια έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη στη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σύντομα βρέθηκε στη θέση του Γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

Στην πραγματικότητα, ήταν ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας απασχολούμενος στον σταθμό της CIA που εδρεύει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου.«Δεν έκρυψε ποτέ τι δουλειά κάνει», έλεγε ο ξάδελφός του Νίκος Κρητικός που θεωρεί ότι ο Basil ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας. Ανάμεσα στα καθήκοντά του φαίνεται να ήταν και η επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με αντίστοιχο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», ο Basil ήταν ο άνθρωπος που ήταν πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και εμπνεύστηκε το σχέδιο «Πυθία», με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ φέρεται να ήταν εκπαιδευτής της CIA στην διάσημη «Φάρμα» της, όπου εκπαιδεύονται οι επιχειρησιακοί πράκτορες.

Ο ίδιος θεωρείται ότι ήταν αυθεντία στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», που επικαλούνται πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τελευταίες φωτογραφίες του στην Αθήνα είναι από το γάμο της κόρης του στην Γλυφάδα το 2013, ενώ μετά τις διαρροές στον τύπο το 2014 κάποιος ανέβασε σε προφίλ που φέρει το όνομά William Basil στο Facebook φωτογραφία των παιδιών του και μίας γυναίκας στο Λυκαβητό, στην οποία απεικονίζεται και ένας άνδρας για τον οποίον τα σχόλια κάτω από την φωτογραφία υπονοούν ότι είναι ο Basil μεταμφιεσμένος.

basil-gamos-kori-1300

Κατά τα «Παραπολιτικά», η τελευταία εμφάνιση του Ελληνοαμερικανού ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2014 στην Ολυμπο Καρπάθου, όπου βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *