Το ζήτημα της σίτισης έχει ανοίξει. Υπερασπίζουμε παντού το ωράριό μας.

cf83cf86cf81ceb1ceb3ceb9ceb4ceb1-cf83cf85cebbcebbcebfceb3cebfcf85-001ceb1.jpg

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Ορεστιάδας

Στα πλαίσια της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και της νομιμότητας σύμφωνα ακόμη και με την προσβληθείσα Υ.Α., ο σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ Ορεστιάδας κάλεσε τους συλλόγους διδασκόντων, διαμορφώνοντας τα προγράμματα στα ολοήμερα σχολεία, να υπολογίζουν τη σίτιση στο διδακτικό ωράριο όλων των συναδέλφων που εμπλέκονται με αυτήν και να απαιτούν από τους Σχολικούς Συμβούλους να εγκρίνουν το πρόγραμμα με την αποδοχή του αυτονόητου: Ότι δηλαδή, κάθε δραστηριότητα των μαθητών που εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέχρι την αποχώρηση από το σχολείο/νηπιαγωγείο ανάγεται στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.

Σήμερα, την εποχή της εφαρμογής της Υ.Α για το νέο τύπο σχολείου, των μεγάλων περικοπών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και της αποψίλωσης των σχολικών μονάδων που επιφέρει, η κατοχύρωση του απαραβίαστου του διδακτικού ωραρίου είναι θέμα κρίσιμης σημασίας, γιατί η προσμέτρηση της ώρας της σίτισης σε όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε αυτήν, σημαίνει μια σχεδόν θέση εργασίας σε κάθε δύο σχολεία. Αντίθετα, η παγίωση μιας παράνομης οδού για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, θα οδηγήσει σε νέες απαιτήσεις για «απασχόληση μαθητών» και κάλυψη των κενών, μπροστά στις επόμενες περικοπές που σχεδιάζονται.

Με το 18/15-9-16 έγγραφό μας καταστήσαμε σαφές ότι το δικαίωμα του απαραβίαστου διδακτικού ωραρίου δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί ούτε από την ΥΑ ούτε από την εγκύκλιο για τη λειτουργία του νέου ενιαίου τύπου ολοήμερου σχολείου, μιας και είναι ξεκάθαροι  οι νόμοι 1566/85 και 2517/97 που ρυθμίζουν το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Π.Ε., οριοθετώντας ταυτόχρονα και τα εξωδιδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών εντός του εργασιακού τους ωραρίου, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι η σίτιση των μαθητών, καθιστώντας την έτσι ως διδακτικό έργο που ανάγεται στο διδακτικό ωράριο, όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα!

Επιπρόσθετα,  τοποθετηθήκαμε στο αυτονόητο, πως ακόμα κι αν υποτεθεί πως μόνο ένας από τους εκπαιδευτικούς αναλάβει τη σίτιση πέραν του ενός τμημάτων, για να προσμετρηθούν μόνο σε αυτόν οι ώρες της σίτισης, οι διατάξεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα (25) δεν επιτρέπουν καμιά υπέρβαση στη συγκρότηση τμημάτων, ανά υπεύθυνο εκπαιδευτικό, για καμιά δραστηριότητα. Η ταυτόχρονη μάλιστα απουσία κατάλληλων υποδομών και βοηθητικού προσωπικού για την ομαδική εστίαση και σίτιση των μαθητών θέτει και άλλα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής για μια τέτοια ρύθμιση, πέραν των νόμων και διατάξεων που αναφέραμε.

Θεωρώντας, ότι το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό σε κάθε σχολική μονάδα, καλέσαμε τους συλλόγους διδασκόντων, σε υπεράσπιση της κείμενης νομοθεσίας για το ωράριο και τη διαμόρφωση ωρολογίων προγραμμάτων που θα περιλαμβάνουν την ώρα της σίτισης, ως διδακτική ώρα, σε όλους τους συναδέλφους. Καλέσαμε δε τους συμβούλους να εγκρίνουν τα προγράμματα αυτά, ως οφείλουν. Ταυτόχρονα ζητήσαμε κι από τη ΔΟΕ στήριξη και περαιτέρω ανάδειξη του θέματος.

Χαιρετίζουμε τους συλλόγους διδασκόντωνπου ανέδειξαν το ζήτημα της σίτισης ως μείζον και αποφάσισαν την υπεράσπιση του ωραρίου στις σχολικές μονάδες, υποστηρίζοντας τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις. Το ζήτημα πλέον έχει ανοίξει και δύσκολα πια θα επικρατήσει η σιωπή των αμνών. Η από 23/9/2016 σχετική απόφαση της ΔΟΕ, κατόπιν του καλέσματος και του συλλόγου μας, γενικεύει την προσπάθεια σε επίπεδο κλάδου.

Ξεκαθαρίζουμε, πρώτον ότι η έκφραση της βούλησης των συλλόγων διδασκόντων επί των ωρολογίων προγραμμάτων στα οποία τηρείται το ωράριο πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή και να μην παρεμποδίζεται η υποβολή τέτοιων προγραμμάτων προς θεώρηση και, δεύτερον, ότι οι όποιες αιτιάσεις για τα προγράμματα ή οι οδηγίες για υπέρβαση του ωραρίου, ανά σχολείο ή ανά συνάδελφο οφείλουν να είναι έγγραφες και ενυπόγραφες, γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε κάθε δικαίωμά μας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το θέμα της σίτισης δεν είναι μια μεμψίμοιρη τοποθέτησή μας στην περίοδο, ούτε είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, άνευ σημασίας. Συνδέεται τόσο με τις θέσεις εργασίας, όσο και με την υπεράσπιση του κατοχυρωμένου ωραρίου, μπροστά στα σχέδια μιας διαρκούς πλάγιας διολίσθησής του για να καλύπτονται οι συνεχείς μνημονιακές περικοπές.

Ø Καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων και όλους τους συναδέλφους να κρατήσουμε σε όλα τα σχολεία στάση υπεράσπισης του νομοθετικά κατοχυρωμένου ωραρίου μας και να μη διευκολύνουμε τα σχέδια για την καταστρατήγησή του!

Ø Καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων να διαμορφώνουν, σε κάθε επικαιροποίηση, ωρολόγια προγράμματα με αυτό το σκεπτικό στηριζόμενοι στις συλλογικές αποφάσεις τόσο του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Ορεστιάδας όσο και της ΔΟΕ.

Ø Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους να τα θεωρούν εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία για το «νέου τύπου ολοήμερο» και για το ωράριο και να μην την παραβιάζουν.

Ø Καλούμε κάθε συνάδελφο να ζητάει έγγραφη εντολή για κάθε παραβίαση του ωραρίου σχετικά με τη σίτιση και διακινούμε σχέδιο αίτησης-ερωτήματος που να απευθύνεται στην Υπηρεσία. Οι αιτήσεις–ερωτήματα των συναδέλφων, αν χρειαστεί να γίνουν, θα συγκεντρώνονται από το σύλλογο (syllogosordas@gmail.com ή fax 2552021039, συνεννόηση τηλεφωνικά με τα μέλη του ΔΣ) και θα παραδοθούν μαζικά με παράσταση στην Διεύθυνση ΠΕ Έβρου.

Ø Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών του Έβρου σε συντονισμό και κοινή δράση.

Αίτηση – Ερώτημα για τη σίτιση

 

 

Το ζήτημα της σίτισης έχει ανοίξει. Υπερασπίζουμε παντού το ωράριό μας.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *