Διαδίκτυο: Μπορεί να γίνει και εφιάλτης για τα παιδιά

Kύπρος-Εφημερίδα Σημερινή

Κίνδυνοι παιδικής πορνογραφίας, κλοπής προσωπικών δεδομένων, εκβιασμών, αποπλάνησης και κακοποίησης ανηλίκων

Η προστασία των παιδιών στο σύγχρονο ηλεκτρονικό διαδικτυακό περιβάλλον και οι κίνδυνοι όπως η παιδική πορνογραφία, η κλοπή προσωπικών δεδομένων, οι εκβιασμοί, η αποπλάνηση και η κακοποίηση ανηλίκων από εγκληματικούς χρήστες του διαδικτύου, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών. «Πρέπει να γίνουν προγράμματα για γονείς», είπε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, και κάλεσε όλους τους γονείς σε επαγρύπνηση. «Πρέπει οι γονείς οι ίδιοι να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους και να ξέρουν να τα προστατεύουν. Σίγουρα δεν πρέπει να τα σταματήσουν, γιατί είναι δικαίωμα των παιδιών η χρήση του διαδικτύου και πολύ θετικό εργαλείο», υπογράμμισε.

Ανήλικα παιδιά και «φίλοι» διαδικτύου
Σε μια αποκαλυπτική της παρέμβαση, η Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι το Γραφείο της δέχεται πολλά παράπονα για κακοποίηση παιδιών από επαφές μέσω διαδικτύου. «Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά, «ανήλικα παιδιά να έχουν επισκέψεις από “φίλους” που τους κάνουν ανήθικες προτάσεις. Κάποια παιδιά έχουν παρασυρθεί, κάποια παιδιά έχουν υποστεί εκβιασμούς, διότι μέσω διαδικτύου, τους ζητήθηκε να βγάλουν άσεμνες φωτογραφίες ή ακόμα και να αυνανίζονται και στη συνέχεια υπόκεινται εκβιασμούς, ενώ υπήρξε και τραγική περίπτωση αυτοκτονίας παιδιού».

Η κ. Κουρσουμπά αναφέρθηκε σε πανευρωπαϊκή έρευνα του 2010 στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος, όπου αποκαλύφθηκε ότι «κάθε παιδί στην Ευρώπη που συμμετείχε στην έρευνα, κατά μέσο όρο αναλώνει τουλάχιστον 88 λεπτά την ημέρα στο διαδίκτυο και με την αυξητική τάση των μέσων πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι αριθμοί αυτοί θα αυξάνονται».

Σε υπόμνημά της που υπέβαλε χθες στην Επιτροπή, επισημαίνει ορισμένες από τις απειλές απέναντι στα παιδιά που εντοπίζει η έρευνα και που είναι, μεταξύ άλλων, η δημοσίευση προσωπικών στοιχείων, η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, η παρακολούθηση βίαιου ή ρατσιστικού υλικού, η σεξουαλική παρενόχληση και η εκφοβιστική συμπεριφορά (cyberbullying), η λήψη αθέμιτων σεξουαλικών μηνυμάτων, η συνάντηση με “φίλους” από το διαδίκτυο.

Πρόσθεσε ότι «τα παιδιά μας επίσης εκτίθενται σε ακατάλληλο διαφημιστικό υλικό, ενώ μπορεί να οδηγηθούν σε υπερβολική και καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου, κινδυνεύοντας να παραμελήσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, τις σχολικές τους υποχρεώσεις και τα παιχνίδια τους με τους πραγματικούς τους φίλους. Ο εθισμός στη χρήση του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, κατάθλιψη και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Επίσης τα παιδιά μπορεί να εμπλακούν σε δραστηριότητες παράνομου τζόγου».

Από 23 πέρσι, έγιναν 60 φέτος
Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Ανδρέας Αναστασιάδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας. Είπε ότι το 2013 υπήρχαν 23 υποθέσεις, ενώ το 2014 μέχρι στιγμής, καταγράφηκαν 60 υποθέσεις. «Έχουμε καλές επιτυχίες στον τομέα της παιδικής πορνογραφίας, αρκετές συλλήψεις και πολλές υποθέσεις οδηγούνται στο δικαστήριο», ανέφερε.

Παρατήρησε όμως ότι «η ποινή του προστίμου των 1700 ευρώ, που προνοείται στον νόμο του 2004 για το διαδικτυακό bullying, είναι απαράδεκτα μικρή και δεν μας καλύπτει ως Αστυνομία, για να εξασφαλίσουμε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, αφού το τιμωρητέο αδίκημα για αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων είναι πέντε χρόνια και άνω φυλάκιση. Άρα, αφού δεν μας καλύπτει η νομοθεσία, το θύμα πρέπει να γνωρίζει προσωπικά τον δράστη και να τον κατονομάσει στην Αστυνομία, για να μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε την υπόθεση».

Δεν εντοπίζονται οι hackers
Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε: «Το περασμένο Σάββατο ήμουν δέκτης παραπόνου φοιτήτριας που παρατήρησε ότι κάποιος έσπασε τον λογαριασμό της στο facebook, ανήρτησε βωμολοχίες που δεν έγραψε η ίδια, την εξέθεσε με πρόστυχα λόγια στους φίλους της και όταν κατάγγειλε την υπόθεση στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, της ανέφεραν ότι αδυνατούν να κάνουν οτιδήποτε γιατί η Google δεν δίνει πρόσβαση για να εντοπίσουν τον hacker.

Επομένως, τίθεται θέμα αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα εξιχνίασης με ηλεκτρονικά μέσα, που θα οδηγούσαν σε αυτούς που παρεμβαίνουν. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι κάποιοι δημιουργούν ιστοσελίδες και παρακινούν παιδιά να εισέλθουν σ’ αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι παρεμβαίνουν οι ίδιοι στην ηλεκτρονική επικοινωνία των παιδιών και των εφήβων».

Έλλειψη συντονισμού-σχεδιασμού
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά επεσήμανε ότι «στο νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν κενά και θα πρέπει να ασχοληθούμε εξειδικευμένα με το θέμα για να μελετήσουμε αυτές τις παραμέτρους». Εξάλλου, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι «παρά το γεγονός ότι πολλές εθελοντικές οργανώσεις, ημικρατικοί οργανισμοί και τέσσερα Υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Παιδείας) ασχολούνται με θέματα ενημέρωσης των γονιών και των παιδιών, εντούτοις φαίνεται να υπάρχει έλλειψη συντονισμού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού. Γι’ αυτό ζητήσαμε από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες για ενημέρωση και προστασία των παιδιών και των γονιών».

Βοήθησαν 500 άτομα για παρενοχλήσεις
Από αριστερά η Έλενα Αριστοδήμου και η Αλίκη Οικονομίδου, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου, Συντονιστή του ευρωπαϊκού project Ασφαλούς Κέντρου Διαδικτύου (CyberEthics) και Μαριάννα Δημοσθένους, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, που είναι από τους συνεργάτες του CyberEthics. Η κ. Δημοσθένους ανέφερε στη χθεσινή συνεδρία στη Βουλή ότι τον τελευταίο χρόνο η ομάδα βοήθησε περισσότερα από 500 άτομα, σε σχέση με θέματα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου.

Η κ. Αριστοδήμου αναφέρθηκε στις δράσεις του CyberEthics, που περιλαμβάνει τον Κόμβο Ενημέρωσης, τη Γραμμή Καταγγελιών για παράνομο υλικό και τη Γραμμή Βοήθειας. Ανέφερε ότι «στόχος του Κέντρου ειναι η ενημέρωση του κοινού για θέματα όπως η παιδική πορνογραφία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η βία, η ασφάλεια των προσωπικών στοιχείων και γενικά των εγκλημάτων που γίνονται μέσα από το διαδίκτυο και η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Το Κέντρο υποδεικνύει τρόπους πρόληψης από κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από τη χρήση κοινωνικών ιστοσελίδων, κινητών τηλεφώνων, φωτογραφίας, ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, διαδικτυακών αγορών κλπ. Η ομάδα του CyberEthics πραγματοποιεί παρουσιάσεις για ενημέρωση σε δημαρχεία, συνδέσμους γονέων και δασκάλων, σχολεία, γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών. Η ενημέρωση γίνεται και μέσω παρουσιάσεων σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και δημοσίευση άρθρων στον Τύπο». Ανέφερε ότι η ομάδα καταβάλλει τώρα προσπάθειες, μέσω ιδιωτικών πόρων, να λειτουργήσει ένα κτίριο το οποίο να μπορούν να επισκέπτονται γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί και να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που αφορούν το ασφαλές διαδίκτυο.

http://www.sigmalive.com

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *