Save the Children: Το 25% των παιδιών είναι κακοί μαθητές λόγω υποσιτισμού

Tι δείχνουν τα στοιχεία της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης “Save the Children” για τον υποσιτισμό των μικρών παιδιών. Το 25% των παιδιών παγκοσμίως είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο των χαμηλών επιδόσεων στο σχολείο εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού.
Χρήστος Δεμέτης

Ένα στα τέσσερα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο λόγω χρόνιου υποσιτισμού.

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση “Save the Children”, η κακή διατροφή πλήττει σοβαρά την ικανότητα ενός παιδιού να μαθαίνει, να διαβάζει και να γράφει.

Η μελέτη της Save the Children φέρει τον τίτλο “Food for Thought” (Τροφή για Σκέψη). Βασίστηκε στην εξέταση χιλιάδων παιδιών σε Αιθιοπία, Ινδία, Περού και Βιετνάμ και έδειξε ότι όσα δεν τρέφονταν επαρκώς, είχαν υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες:

Το σώμα τους δεν αναπτύσσονταν σωστά, ήταν πιο αδύναμο, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος να μην αναπτυχθεί πλήρως ο εγκέφαλός τους.

Η “Save the Children” τονίζει ότι η αντιμετώπιση του υποσιτισμού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους ηγέτες του G8 που θα συναντηθούν τον Ιούνιο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα παιδιά ηλικίας 8 ετών που υπέφεραν από υποσιτισμό, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν λάθη διαβάζοντας ακόμη και μια απλή πρόταση, όπως π.χ. “ο ήλιος καίει” ή “μου αρέσουν τα σκυλιά” σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή.

Ως ενήλικες, τα υποσιτισμένα παιδιά κερδίζουν 20% λιγότερα χρήματα και η παγκόσμια οικονομική επίπτωση του υποσιτισμού φθάνει τα 97 δισ. ευρώ.

“Η κακή διατροφή προκαλεί κρίση αλφαβητισμού και μαθηματικών επιδόσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και αποτελεί επίσης τεράστιο εμπόδιο στην αντιμετώπιση της παιδικής θνησιμότητας”, είπε η Τζάσμιν Ουίτμπρεντ, επικεφαλής της “Save the Children International”. “Το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως υφίστανται τις επιπτώσεις του χρόνιου υποσιτισμού ο οποίος θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια παιδικές ζωές”.

Η βρετανική κυβέρνηση διοργανώνει μια ειδική σύνοδο κορυφής για τον σιτισμό στις 8 Ιουνίου στο Λονδίνο, πριν από την κύρια σύνοδο του G8, στην οποία θα εξεταστούν ζητήματα όπως η ασφάλεια των τροφίμων και η ανάγκη να αποκτήσουν περισσότερες αφρικανικές χώρες το δικό τους εθνικό σχέδιο για τον σιτισμό. Οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο οφείλουν “να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή και να ανακόψουν για τα καλά την άνοδο του υποσιτισμού”, πρόσθεσε η Ουίτμπρεντ.

Το πρόβλημα του υποσιτισμού αναμένεται να είναι από τα θέματα που θα εξετάσουν οι χώρες της G8 στην σύνοδο του ερχόμενου μήνα στην Ιρλανδία.

Διαβάστε επίσης...

Καταγγελίες για παραβιάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο 1142

TweetΗ Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της και για τη διασφάλιση της …

Άρχισαν οι τριήμερες εργασίες της συνάντησης των Ποντίων Εκπαιδευτικών στο Κιλκίς

Tweet ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ Άρχισαν οι τριήμερες εργασίες της συνάντησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών …

3ος Μαθητικός Διαγωνισμός “Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο”

TweetΕνημερωτικό Έντυπο Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργίας “Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο” Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο από τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Views