Πύργος: “Πρωταγωνιστές” της Λυρικής Σκηνής οι μαθητές του 6ου δημοτικού

lyriki1.JPGΤην τύχη, να φιλοξενεί για ένα διήμερο την Εθνική Λυρική Σκηνή στους χώρους του, έχει το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, το οποίο επιλέχθηκε και βρίσκεται ανάμεσα σε 70 συνολικά

Την τύχη, να φιλοξενεί για ένα διήμερο την Εθνική Λυρική Σκηνή στους χώρους του, έχει το 6οΔημοτικό Σχολείο Πύργου, το οποίο επιλέχθηκε και βρίσκεται ανάμεσα σε 70 συνολικά δημοτικά της χώρας, που συμμετέχουν στο φιλόδοξο και πρωτοποριακό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία».

Ένα πραγματικά σπουδαίο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Σαράντα μουσικοί και καλλιτεχνικοί εκπαιδευτές βρίσκονται από χθες στο σχολείο και προετοιμάζονται μαζί με τους μαθητές της Στ’ τάξης για την παρουσίαση της παράστασης «Ο κουρέας της Σεβίλλης» στο φινάλε της οποίας θα τραγουδήσει η χορωδία του σχολείου. Επιπλέον, οι μαθητές εκπαιδεύονται γύρω από την όπερα και τη μουσική ενώ μετέχουν διαδραστικά σε δρώμενα.

Ο Μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Αραβίδης, μίλησε για το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα τονίζοντας ότι θα παρουσιαστεί σε 70 σχολεία σε όλη την επικράτεια και πως είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά και δεδομένα με το ρόλο και το αποτέλεσμα της παρουσίασης να είναι πολλαπλό.

Αναφερόμενος αναλυτικά στο ημερήσιο πρόγραμμα, ο κ. Αραβίδης επισήμανε ότι την πρώτη μέρα (σ.σ. χθες) τα παιδιά εκπαιδεύονται γύρω από την όπερα, τη μουσική, μετέχουν διαδραστικά σε πολλά δρώμενα της όπερας, μαθαίνουν αρκετά πράγματα για τους τραγουδιστές, την ορχήστρα η οποία παρευρίσκεται και εκπαιδεύει τους μαθητές ενώ τη δεύτερη ημέρα (σήμερα) γίνεται παρουσίαση της όπερας στο σχολείο. «Το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα παιδιά μετέχουν στην τελική παράσταση, η χορωδία του κάθε δημοτικού σχολείου τραγουδά στο τελικό φινάλε και θα έλεγα ότι είναι ότι το σημαντικότερο και σπουδαιότερο μάθημα που τα παιδιά μπορούν να έχουν γύρω από θέματα τέχνης και της μουσικής ειδικότερα. Από κει και πέρα έχουμε προσανατολισμό από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Νότιο, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, τα Επτάνησα μέχρι Λέρο και Μυτιλήνη και προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσο γίνεται σχολεία τα οποία δεν έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την όπερα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για 70 δημοτικά σχολεία και το 6οΔημοτικό Σχολείο Πύργου είναι μέσα στα τυχερά αυτά σχολεία που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αυτό. Οι εμπειρίες είναι μοναδικές, εξαιρετικές και θα έλεγα ότι αυτά που αισθανόμαστε όλοι είναι ότι χίλιες φορές το να μετέχουμε σε τέτοιες διαδραστικές παραστάσεις παρά στην όπερα που βέβαια το κοινό είναι πολύ καλλιεργημένο. Εδώ είναι προσφορά, εκπαίδευση, πολιτισμός, μάθημα και όλοι μας φεύγουμε με πολύ δυνατά ψυχικά αποθέματα για τη συνέχεια».

 

«Είμαστε από τα πολύ τυχερά σχολεία!»

Πολύ τυχερό σχολείο χαρακτήρισε το 6οΔημοτικό Πύργου, ο Διευθυντής του Γιώργος Αντωνόπουλος τονίζοντας ότι αποτελεί για όλους μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούν την όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Είμαστε ένα από τα πολύ τυχερά σχολεία, η Λυρική Σκηνή έχει πράγματι μετακομίσει στον Πύργο καθώς 40 άτομα βρίσκονται ήδη εδώ. Βέβαια τα παιδιά δεν θα παρακολουθήσουν μόνο μια παράσταση αλλά αυτές τις δυο μέρες συμμετέχουν σε πάρα πολλά εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, μουσική. Να φανταστείτε ότι τα παιδιά μας έχουν ήδη ετοιμάσει σκηνικό το οποίο θα προσαρμοστεί στο σκηνικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και μάλιστα στο θα τραγουδήσουν το τελευταίο τραγούδι της όπερας. Και βέβαια είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη και για εμάς τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα παιδιά. Πιστεύουμε ότι τέτοιες κινήσεις δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν κάθε μορφή τέχνης, είναι ευκαιρίες σπάνιες που τους δίνονται ελάχιστες στιγμές στη ζωή τους και πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα κίνητρο για τα παιδιά μας να γνωρίσουν την όπερα και ίσως αύριο κάποιο από αυτά να ακολουθήσει αυτό το δρόμο» ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος και κατάληξε εκφράζοντας ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της Λυρικής Σκηνής. «Είναι μια προσπάθεια που την ξεκινήσαμε πέρυσι, κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο και μας έκαναν την τιμή να βρίσκονται σήμερα κοντά μας».

δημοτικά της χώρας, που συμμετέχουν  στο φιλόδοξο και πρωτοποριακό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία».
lyriki2.JPG
Ένα πραγματικά σπουδαίο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Σαράντα μουσικοί  και καλλιτεχνικοί εκπαιδευτές βρίσκονται από χθες στο σχολείο και προετοιμάζονται μαζί με τους μαθητές της Στ’ τάξης για την παρουσίαση της παράστασης «Ο κουρέας της Σεβίλλης» στο φινάλε της οποίας θα τραγουδήσει η χορωδία του σχολείου. Επιπλέον, οι μαθητές εκπαιδεύονται γύρω από την όπερα και τη μουσική ενώ μετέχουν διαδραστικά σε δρώμενα.

Ο Μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Αραβίδης, μίλησε για το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα τονίζοντας ότι θα παρουσιαστεί σε 70 σχολεία σε όλη την επικράτεια και πως είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά και δεδομένα με το ρόλο και το αποτέλεσμα της παρουσίασης να είναι πολλαπλό. 

Αναφερόμενος αναλυτικά στο ημερήσιο πρόγραμμα, ο κ. Αραβίδης επισήμανε ότι την πρώτη μέρα (σ.σ. χθες) τα παιδιά εκπαιδεύονται γύρω από την όπερα, τη μουσική, μετέχουν διαδραστικά σε πολλά δρώμενα της όπερας, μαθαίνουν αρκετά πράγματα για τους τραγουδιστές, την ορχήστρα η οποία παρευρίσκεται και εκπαιδεύει τους μαθητές ενώ τη δεύτερη ημέρα (σήμερα) γίνεται παρουσίαση της όπερας στο σχολείο.

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα παιδιά μετέχουν στην τελική παράσταση, η χορωδία του κάθε δημοτικού σχολείου τραγουδά στο τελικό φινάλε και θα έλεγα ότι είναι ότι το σημαντικότερο και σπουδαιότερο μάθημα που τα παιδιά μπορούν να έχουν γύρω από θέματα τέχνης και της μουσικής ειδικότερα. Από κει και πέρα έχουμε προσανατολισμό από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Νότιο, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, τα Επτάνησα μέχρι Λέρο και Μυτιλήνη και προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσο γίνεται σχολεία τα οποία δεν έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την όπερα. 

Το πρόγραμμα είναι μόνο για 70 δημοτικά σχολεία και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου είναι μέσα στα τυχερά αυτά σχολεία που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αυτό. Οι εμπειρίες είναι μοναδικές, εξαιρετικές και θα έλεγα ότι αυτά που αισθανόμαστε όλοι είναι ότι χίλιες φορές το να μετέχουμε σε τέτοιες διαδραστικές παραστάσεις παρά στην όπερα που βέβαια το κοινό είναι πολύ καλλιεργημένο. Εδώ είναι προσφορά, εκπαίδευση, πολιτισμός, μάθημα και όλοι μας φεύγουμε με πολύ δυνατά ψυχικά αποθέματα για τη συνέχεια».

«Είμαστε από τα πολύ τυχερά σχολεία!»

Πολύ τυχερό σχολείο χαρακτήρισε το 6ο Δημοτικό Πύργου, ο Διευθυντής του Γιώργος Αντωνόπουλος τονίζοντας ότι αποτελεί για όλους μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούν την όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Είμαστε ένα από τα πολύ τυχερά σχολεία, η Λυρική Σκηνή έχει πράγματι μετακομίσει στον Πύργο καθώς 40 άτομα βρίσκονται ήδη εδώ. Βέβαια τα παιδιά δεν θα παρακολουθήσουν μόνο μια παράσταση αλλά αυτές τις δυο μέρες συμμετέχουν σε πάρα πολλά εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, μουσική. 

Να φανταστείτε ότι τα παιδιά μας έχουν ήδη ετοιμάσει σκηνικό το οποίο θα προσαρμοστεί στο σκηνικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και μάλιστα στο θα τραγουδήσουν το τελευταίο τραγούδι της όπερας. Και βέβαια είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη και για εμάς τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα παιδιά. Πιστεύουμε ότι τέτοιες κινήσεις δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν κάθε μορφή τέχνης, είναι ευκαιρίες σπάνιες που τους δίνονται ελάχιστες στιγμές στη ζωή τους και πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα κίνητρο για τα παιδιά μας να γνωρίσουν την όπερα  και ίσως αύριο κάποιο από αυτά να ακολουθήσει αυτό το δρόμο» ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος και κατάληξε εκφράζοντας ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της Λυρικής Σκηνής. «Είναι μια προσπάθεια που την ξεκινήσαμε πέρυσι, κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο και μας έκαναν την τιμή να βρίσκονται σήμερα κοντά μας».

 

Διαβάστε επίσης...

Ενωτικό το νέο ΔΣ της ΔΟΕ – Νέος Πρόεδρος ο Σπύρος Μαρίνης

TweetΠραγματοποιήθηκαν στις 29/6/2024 αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, …

Ονομαστικές καταστάσεις όσων δεν συνέπραξαν με την Αξιολόγηση ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ

Tweet Μετά από εντολή του Υπουργού Παιδείας το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τα Στελέχη Εκπαίδευσης …

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού στο πρόγραμμα Erasmus+ «Climate is the future»

Tweet Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *