Έρευνα: Υψηλά επίπεδα BPA στα παιδιά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής και νεφρικής βλάβης

Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχουν σημάδια ότι τα αυξημένα επίπεδα της βισφαινόλης Α, χημικής ουσίας που βρίσκεται στα πλαστικά, στα ούρα των παιδιών, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νόσων της καρδιάς και των νεφρών.

 

Η βισφαινόλη Α (BPA) χρησιμοποιείται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα. Έρευνα έχει υποδείξει ότι διαταράσσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό.

 

Ερευνητές του New York University School of Medicine, ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 700 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 6 έως 19 ετών.

 

Τα στοιχεία περιέλαβαν επίπεδα BPA και της πρωτεΐνης αλμπουμίνης στα ούρα των συμμετεχόντων. Η παρουσία αλμπουμίνης στα ούρα είναι σημάδι νεφρικής βλάβης.

 

Παιδιά και έφηβοι με τα υψηλότερα επίπεδα BPA στα ούρα, είχαν υψηλότερη αναλογία αλμπουμίνης / κρεατινίνης σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα BPA. Η υψηλότερη αναλογία αλμπουμίνης / κρεατινίνης μπορεί να αποτελεί αρχικό δείκτη νεφρικής βλάβης και μελλοντικού κινδύνου καρδιακής νόσου, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Ο ερευνητής Dr. Leonardo Trasande, δήλωσε ότι αν και η έρευνα δεν μπορεί να καταλήξει με σιγουριά ότι το BPA συμβάλλει σε καρδιακή ή νεφρική δυσλειτουργία στα παιδιά, μαζί με την προηγούμενή του έρευνα για το BPA και την παχυσαρκία, τα νέα στοιχεία προστίθενται σε ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για το BPA ως παράγοντα που συμβάλλει στον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα παιδιά και τους εφήβους.

 

Ο Trasande πρόσθεσε ότι στηρίζει περαιτέρω τις φωνές που ζητούν τον περιορισμό της έκθεσης στο BPA ιδιαίτερα στα παιδιά. Η αφαίρεσή της ουσίας από τα κουτάκια αλουμινίου είναι πιθανόν ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση. Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι την ηλικία των 6 ετών, σχεδόν το 92% των παιδιών στις ΗΠΑ έχουν ίχνη BPA στα ούρα τους.

 

Αν και η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ της έκθεσης σε BPA και του πιθανού κινδύνου για οργανική βλάβη στα παιδιά, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

 

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ Kidney International.’

Πηγές: ‘Kidney International.’

iatronet

Διαβάστε επίσης...

Ενωτικό το νέο ΔΣ της ΔΟΕ – Νέος Πρόεδρος ο Σπύρος Μαρίνης

TweetΠραγματοποιήθηκαν στις 29/6/2024 αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, …

Ονομαστικές καταστάσεις όσων δεν συνέπραξαν με την Αξιολόγηση ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ

Tweet Μετά από εντολή του Υπουργού Παιδείας το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τα Στελέχη Εκπαίδευσης …

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού στο πρόγραμμα Erasmus+ «Climate is the future»

Tweet Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *