Υποχρεωτικές υπερωρίες για την κάλυψη 2.000 κενών σε εκπαιδευτικούς

elmemag

Η Δημόσια Εκπαίδευση δε ξέφυγε από τη μέγγενη του μνημονίου. Έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη, στύβεται διαρκώς για να «εξυπηρετηθούν» οι επικυρίαρχοι «δανειστές» και τον τροχό γυρίζουν οι μνημονιακοί εντολοδόχοι. Αυτοί, που τα προηγούμενα χρόνια παραμύθιαζαν την Ελληνική κοινωνία με λόγια ψεύτικα και μεγάλα όπως: « Η παιδεία η άμεση προτεραιότητα μας » ή « Η παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση για την κοινωνία και τη χώρα ».

Αυτά πριν….

Τώρα, τρία χρόνια μετά, έχουν ήδη περικόψει άγρια τις έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένες δαπάνες για την παιδεία, έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και τους εκπαιδευτικούς, έχουν φτωχοποιήσει βίαια τους μαθητές και τις οικογένειές τους, πετσόκοψαν τις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, κατάργησαν σχολειά και στοίβαξαν τους μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας. Και όλα αυτά με νόμους, διατάγματα, εγκυκλίους που με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίζουν, εκδίδουν και υλοποιούν. Επιπλέον εφαρμόζουν επιλεκτικά, νόμους που ίσχυαν, ισχύουν ακόμη και νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ υφίστανται δύο χιλιάδες λειτουργικά κενά διαφόρων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σ’ όλη την Ελλάδα και δεκάδες κενά στο Νομό μας. Βέβαια, αυτά τα κενά δε φροντίζει να τα καλύψει κανένας πολιτικάντης της τρικομματικής κυβέρνησης, κανένας «υπερασπιστής» της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Υπάρχουν εγκεκριμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν ενεργοποιούνται γιατί η πολιτεία δεν καλύπτει τη μετακίνηση του εκπαιδευτικού με αντίστοιχη πρόσληψη αναπληρωτή, παρότι οφείλει να το κάνει σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Αντί γι’ αυτό, ενεργοποιώντας σχετικές διατάξεις, εκφοβίζουν απειλώντας με διοικητικές κυρώσεις τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους εξαναγκάζουν να καλύπτουν τα κενά με υποχρεωτικές υπερωρίες. Πρόκειται για μια γενική πρόβα για τη συνολική αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί ποτέ δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για κάλυψη διδακτικών κενών σε έκτακτες περιπτώσεις. Συνάδελφοι μάλιστα προθυμοποιούνται να το κάνουν παραιτούμενοι των έτσι κι αλλιώς εξευτελιστικών υπερωριακών αποζημιώσεων, υπέρ της κοινωνικής στήριξης μαθητών που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο σε μια εποχή που χιλιάδες νέοι επιστήμονες πλήττονται από την ανεργία και έχουν ανάγκη να εργασθούν, ακόμα και με πενιχρούς μισθούς, δε μπορούμε να σταθούμε απέναντί τους.

Δε μπορούμε να δεχτούμε μια εφαρμογή νόμου που δε συνάδει καν με το ίδιο το πνεύμα του νομοθέτη. Δε μπορούμε να δεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε στην πράξη την εφαρμογή ενός νόμου που ενώ φτιάχτηκε για την αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων, χρησιμοποιείται σα διάταξη εργασιακής νομοθεσίας που επιβάλει την ελαστικοποίηση της εργασίας μας.

Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών παρά την αντίθεσή τους ανέθεσαν υποχρεωτικές υπερωρίες. Το έπραξαν κατά κύριο λόγο από αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές τους και με τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Θεωρούμε ότι με την επανέναρξη της λειτουργίας των Σχολείων μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων οι διαβεβαιώσεις θα υλοποιηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση οι Σύλλογοι θα επανεξετάσουν τη θέση τους αφού η ουσία και το πνεύμα του νόμου περί ανάθεσης υπερωριών παραβιάζεται κατάφωρα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, την κυβέρνηση, να προχωρήσει σε άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών όπως ο νόμος προβλέπει και επιβάλλει.

Καλούμε τους συναδέλφους στα ΠΥΣΔΕ (διορισμένους και αιρετούς) να αρνηθούν το ρόλο του ενδιάμεσου μιας πολιτικής και διοικητικής δικτατορικής λογικής. Να αξιώσουν, να απαιτήσουν την άμεση κάλυψη των διδακτικών κενών με αναθέσεις σε αναπληρωτές (πλήρους ή μειωμένου ωραρίου) όπως ο νόμος προβλέπει. Τους υπενθυμίζουμε ότι πάντα υπάρχει ο έντιμος δρόμος της παραίτησης.

Γιατί επιτέλους, πολιτεία και διοίκηση, αντί να συμπεριφέρονται ως Πόντιοι Πιλάτοι και αυτοδιορισμένοι κριτές, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                     Ο Γραμματέας

Σωκράτης Σαβελίδης        Δημήτριος Στεργιούλας

 

ipaideia.gr

Διαβάστε επίσης...

Meteo: Καταφτάνει η “ψυχρή λίμνη” – Η νέα κακοκαιρία θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη και θα είναι επίμονη

TweetH νέα κακοκαιρία που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα πλησιάζει, καθώς η ψυχρή λίμνη από …

Πώς βγάζω νέα ταυτότητα: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία

TweetΑύριο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να «ανέβει» στο gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν …

Το ωράριο των εκπαιδευτικών της παράλληλης – Τι λέει η ΔΟΕ και τι υποστηρίζει η ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

TweetΗ ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση πως παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης. Στην …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *