Σοφία Ζαχαράκη: Έρχεται τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών – Στις καλένδες οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί [Βίντεο]

Στην τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συμπληρωθούν όλα τα κενά, όπως είπε το πρωί στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Περίπου χίλια είναι τα κενά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει καλυφθεί το 70% των αναγκών.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσλήψεις 25 χιλιάδων αναπληρωτών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ωστόσο η υφυπουργός Παιδείας ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει ή να παγώσει τις 10.500 μόνιμες προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, παράπεμψε ουσιαστικά στις καλένδες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει αυτές τις προσλήψεις, μη έχοντας προϋπολογίσει ούτε ένα ευρώ για την υλοποίησή τους.
Κατά την κ. Ζαχαράκη, προκειμένου να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα χρειαστεί προηγουμένως να γίνει προγραμματισμός με τρεις άξονες:

  • νέα αποτύπωση των αναγκών στα σχολεία,
  • καταγραφή των δημογραφικών τάσεων στο εγγύς μέλλον και
  • βέβαια, δημοσιονομικό περιθώριο.

Αφού καθοριστούν οι ανάγκες, τότε θα αποφασιστεί ο αριθμός και ο τρόπος (μοριοδότηση, ΑΣΕΠ, κλπ) των μονίμων προσλήψεων.
Όπως είναι προφανές όλα αυτά θα χρειαστούν αρκετό χρόνο, συνεπώς δεν προβλέπονται μόνιμες προσλήψεις σύντομα, παρότι η κ.Ζαχαράκη αποδέχθηκε ότι Παιδεία και Υγεία χρειάζονται προσωπικό.
Αναφορικά με τα κενά στα σχολεία και τις προσλήψεις αναπληρωτών, η κ. Ζαχαράκη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινήθηκε ταχύτατα, έβαλε από τις 7 Ιουλίου σφιχτό χρονοδιάγραμμα στην ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών και στις 5 Σεπτεμβρίου έγινε  Α’ φάση προσλήψεων, η Β’ φάση έγινε την περασμένη Παρασκευή και θα ακολουθήσει σύντομα η Γ’ φάση.

Σχετικά με άλλα επίκαιρα εκπαιδευτικά θέματα, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε:

  • Επιλογή σημαιοφόρων
    Τέλος στην κλήρωση
    – η σημαία στα δημοτικά σχολεία θα επανέλθει στους «άριστους» μαθητές. Η επιστροφή της επιλογής σημαιοφόρου μέσω αριστείας, είπε, λειτουργεί και ως ηθική επιβράβευση.
  • Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία
    Ο θεσμός των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, που επίσης συνδέεται με την αριστεία και, όπως είπε, απαξιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα όμως επανέρχονται στο προηγούμενο καθεστώς «ώστε να συνεχίσουν την καλή δουλειά». Στόχος είναι ένα Πρότυπο-Πειραματικό στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας.
  • Προσφυγόπουλα στα σχολεία
    Σχετικά με τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία η κ. Ζαχαράκη είπε ότι υπήρξε μεν σημαντικό ποσοστό διαρροής επειδή σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν προβλεφθεί οι μετακινήσεις από τα διάφορα camps και hot spots στα σχολεία, όμως αυτό διορθώνεται και ο συντονισμός των υπουργείων είναι καλός.
  • Για το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
    Για το σχολικό εκφοβισμό (bullying), ανέφερε ότι συνεχίζεται η συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ενεργοποιείται το παρατηρητήριο κατά της βίας. Επίσης υποσχέθηκε να μπουν ψυχολόγοι στα σχολεία, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

Δείτε το βίντεο Της ΕΡΤ με τις δηλώσεις της Σοφία Ζαχαράκη  στην εκπομπή «απευθείας» με τους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Φώφη Γιωτάκη

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *