Απελπιστική κατάσταση στην Κίμωλο: Ένας δάσκαλος για έξι τάξεις δημοτικού και είκοσι μαθητές – Παρέμβαση Ζαχαράκη

Μετά τις πιέσεις των γονέων και του δημάρχου Κωνσταντίνου Βεντούρη, παρενέβη η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για τη μετακίνηση δασκάλας από τη Μήλο – Υπολείπονται δύο θέσεις εκπαιδευτικών για ολοήμερο και παράλληλη στήριξη – «Η Πολιτεία να μην ξεχνά τα μικρά νησιά» τονίζει στο alfavita.gr o δήμαρχος του νησιού

Θλιβερή είναι η εικόνα στην Κίμωλο εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία του νησιού. Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το δημοτικό σχολείο (υπό) λειτουργούσε με μόνο έναν δάσκαλο, ο οποίος σύμφωνα με το σύλλογο γονέων κλήθηκε να διδάξει είκοσι μαθητές σε έξι διαφορετικές τάξεις.

Μετά τις πιέσεις των γονέων και την κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επικοινώνησε χθες με το δήμαρχο Κώστα Βεντούρη ότι στο σχολείο θα πάει άμεσα δεύτερος δάσκαλος με μετακίνηση από τη Μήλο, έως ότου γίνουν οι επόμενες προσλήψεις. Πράγματι σήμερα, η δασκάλα βρίσκονταν κανονικά σήμερα στο σχολείο. 

Ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι γονείς απεύθυναν έκκληση προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το σχολείο και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του. Με επιστολή τους προς το δήμαρχο του νησιού και τις δημοτικές αρχές, οι γονείς ενημέρωναν για την κατάσταση του σχολείου, ζητώντας να καλυφθούν άμεσα τα άλλα δύο κενά των εκπαιδευτικών, έναν στην τάξη και έναν στο ολοήμερο καθώς και μια ακόμα θέση εκπαιδευτικού για παράλληλη στήριξη.

«Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και δυστυχώς μας βρίσκει με ένα δάσκαλο, ο οποίος καλείται να διδάξει σε έξι διαφορετικές τάξεις με είκοσι παιδιά. Με αυτές τις συνθήκες όπως και εσείς καταλαβαίνετε είναι ανέφικτη η εύρυθμη λειτουργία του ωρολόγιου προγράμματος, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες. Τα παιδιά μας ταλαιπωρούνται και αδικούνται από τις συνθήκες ζωής στο απομονωμένο νησί που ζούμε, ένα νησί που οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ευκαιρίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες» αναφέρουν με απόγνωση οι γονείς, απευθύνοντας έκκληση για αντιμετωπιστεί το ζήτημα με προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Εφόσον οι μέρες πέρασαν και το σχολείο παρέμενε με έναν εκπαιδευτικό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισε να προχωρήσει στην επ’ αόριστον αποχή των παιδιών από τα μαθήματα. «Οι μέχρι στιγμής ενέργειες μας έχουν αποβεί άκαρπες και χωρίς καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς. Κατόπιν Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίζουμε την επ’ αόριστον αποχή των παιδιών μας (μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου) από τα μαθήματα με πάγιο αίτημα μας την κάλυψη των εκπαιδευτικών που προβλέπονται βάσει νόμου στο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Κίμωλου. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γονείς των μαθητών του διθέσιου δημοτικού σχολείου Κιμώλου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, το Γυμνάσιο και το Λύκειο δεν διαθέτει επίσης καθηγητή αγγλικών. «Στην Κίμωλο δεν έχουμε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, όπως καταλαβαίνετε είναι απαραίτητος ο καθηγητής των αγγλικών για όλα τα παιδιά» τονίζει μιλώντας στο alfavita.gr o Κωνσταντίνος Βεντούρης.

Κληθείς να σχολιάσει τα κενά στα σχολεία, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να μην ξεχνά τα νησιά της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τα αστικά κέντρα. «Η υφυπουργός Παιδείας αντέδρασε άμεσα για να βρεθεί λύση. Ωστόσο όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα, ειδικά στα σχολεία, είναι λογικό πολλές οικογένειες να σκεφτούν να εγκαταλείψουν το νησί μας που τόσο έχει ανάγκη από στήριξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χρύσα Βαϊνανίδη

https://www.alfavita.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *