Ένας δάσκαλος απαντά στον εκδότη του Βήματος κ.Σταύρο Ψυχάρη

Ρεπορτάζ greekteachers.gr

H δύσκολη και ωραία ζωή ενός συνειδητού δασκάλου “Δύναμη από την αγάπη των μαθητών”

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Βήμα της Κυριακής και αποτελεί απάντηση σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας που είχε δημοσιευτεί από τον Εκδότη της εφημερίδα κ.Σταύρο Ψυχάρη στις 19 Μαϊου 2013.

Στο φύλλο της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” της 19ης Μαϊου ο εκδότης του Βήματος σε κεντρικό άρθρο του υποστήριζε τα εξής:

“Διδασκάλου Εγκώμιον..

Του Σταύρου Ψυχάρη

 

Σε έναν παλαιό “Έλεγχο προόδου του μαθητή…” διαβάζουμε το σχόλιο του δασκάλου για την πρόοδο του μαθητή: “Με οξύτατην αντίληψιν και ευφυΐαν , εργατικός, επίμονος και λίαν επιμελής, θα ηδύνατο και περισσότερα να προσκτήσει οδηγούμενος καταλλήλως”.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται πενήντα χρόνια πίσω στην Αθήνα με τους χωματόδρομους και τα σχολεία που στεγάζονται ακόμη και σε  παράγκες.Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών πηγαίνει στο σχολείο τρεις ημέρες πρωί και τρεις απόγευμα, διότι οι αίθουσες δεν επαρκούν.

Οι δάσκαλοι φροντίζουν όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για τη στοιχειώδη διατροφή των μαθητών.Είναι ο δάσκαλος εκείνος που πήγαινε πρώτος πρωί στο σχολείο για να ετοιμάσει το γάλα (σκόνη ανακατεμένο με σκόνη σοκολάτα) που μας έστελνε η Αμερικανική Βοήθεια για την Ελλάδα.Και πριν από το μεσημέρι έδινε κι ένα κομμάτι από εκείνο το κίτρινο τυρί…

Φαντασθείτε σήμερα τι θα γινόταν αν έπρεπε κάποιος να γυρίσει χαράματα, να ετοιμάσει γάλα κ.λπ. για άπορους μαθητές!

Με την ευκαιρία πάντως της δημοσιότητας που έλαβαν οι εκπαιδευτικοί με την παρ’ολίγον απεργία τους πάνω στις εξετάσεις, θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουν στις εμπειρίες των γονέων τους που μεγάλωσαν στην Αθήνα του ’50.

Ετοίμαζαν το γάλα αλλά είχαν και τον καιρό να βοηθήσουν τους μαθητές που ξεχώριζαν.Ίσως γιαυτό δεν είχαν καιρό για απεργίες.

 

(Ο μαθητής που είχε τον προαναφερόμενο Έλεγχο Προόδου ευγνωμονεί δια βίου τον αείμνηστο Δάσκαλό του.)”

 

 

Να λοιπόν τι απαντά ένας δάσκαλος της εποχής στην οποία αναφέρθηκε ο κ.Ψυχάρης, την εποχή που ο Εκδότης του Βήματος ήταν μαθητής :

 

Στη φωτογραφία του άρθρου στην κορυφή της σελίδας  ένα Δημοτικό Σχολείο της εποχής του 1950.Η δασκάλα Νότα Παπακωνσταντίνου με τους μαθητές της στο χωριό Δρακοβούνι Γορτυνίας. Aπό το βιβλίο του Νικόλαου Κ.Χρονόπουλου, Ιστορικά-λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία”, Αθήνα 2000

greekteachers.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *