ÁÈÇÍÁ-ÓõíåäñéÜæåé ç ÏëïìÝëåéá ôïõ ÓôÅ ãéá ôéò ôçëåïðôéêÝò Üäåéåò. (Eurokinissi-ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για την κατάργηση των επιδομάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων

Ενημέρωση από το δικηγορικό γραφείο του κ.Σπήλιου Σπηλιόπουλου.

Δημοσιεύθηκαν την 16-7-2019 οι υπ’ αριθμ. 1307 – 1316/2019  αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες, έκριναν, κατά πλειοψηφία, ως συνταγματική την κατάργηση, με το Ν. 4093/2012, των επιδομάτων εορτών και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων, σε καταφανή αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ για το ίδιο θέμα.

Με τις ανωτέρω αποφάσεις, η  πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ έκρινε ότι η κατάργηση των επιδομάτων με το Ν. 4093/2012 δεν προσκρούει στην αρχή της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 5 του Συντάγματος, ούτε στην αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος.

Αξιοσημείωτη είναι η μειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ (2 Αντιπροέδρων και 4 Συμβούλων), η οποία συμπορεύθηκε πλήρως με τις κρίσεις του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ και αντιτάχθηκε αιτιολογημένα στην απόφαση της πλειοψηφίας.

Οι παραπάνω αποφάσεις του ΣτΕ αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις των διοικητικών καθώς και των πολιτικών δικαστηρίων, χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο, κάποια δικαστήρια και ιδίως πολιτικά να διαφοροποιηθούν, εκδίδοντας θετικές αποφάσεις. Στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος εκδώσει θετική απόφαση, το ζήτημα της συνταγματικότητας της κατάργησης των επιδομάτων θα επιλυθεί οριστικά ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Επίσης, μετά την εξάντληση των εσωτερικών ενδίκων μέσων, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για διεκδίκηση αποζημίωσης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των μέχρι σήμερα δεδομένων, το Γραφείο μας θα συνεχίσει κανονικά την εκδίκαση των υποθέσεων που έχει αναλάβει, ενώπιον των διοικητικών και των πολιτικών δικαστηρίων, ώστε να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα θετικής κατάληξης των νομικών διεκδικήσεων.

Το Γραφείο μας θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα σας κρατά ενήμερους.
(Για  αναλυτική  γνωμοδότηση βλ. εδώ).

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *