Πρώτη μέρα στο σχολειό για ένα παιδί με αυτισμό

Είναι γνωστό πως τα παιδιά στο Διάχυτο Αναπτυξιακό Φάσμα λατρεύουν το πρόγραμμα και τη ρουτίνα. Όπως συμβαίνει με κάθε παιδί, τα κάνει να νιώθουν ασφαλή στα δικά τους προσωπικά όρια και στο δικό τους πρόγραμμα.

Τι γίνεται όμως όταν είναι η πρώτη μέρα για κάτι καινούργιο;

Πολύ σημαντική μέρα μετάβασης σε νέο πρόγραμμα αποτελεί η πρώτη μέρα του σχολείου. Άλλα παιδιά μπορεί να είναι ενθουσιασμένα, άλλα όμως μπορεί να δυσκολεύονται και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο νέος χώρος και οι νέες γνωριμίες ίσως τα τρομάζουν. Όμως υπάρχουν tips που μπορεί να ακολουθήσει ο γονέας/ φροντιστής για να γίνει η μετάβαση πιο ομαλή και αποτελεσματική:

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

Το παιδί πρέπει, πέραν από τον ίδιο τον σχολικό χώρο, να καταλάβει και τον λόγο που πρέπει να πηγαίνει εκεί. Μπορούμε να καθίσουμε μαζί του μια μέρα και να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας μιλώντας του για ένα επάγγελμα που ξέρουμε ότι του αρέσει, πχ πυροσβέστης.

Εξηγούμε πως για να γίνει κάποιος πυροσβέστης έπρεπε να πάει σχολείο για να μάθει ένα σωρό όμορφα πράγματα για τη δουλειά αυτή. Έτσι, περνάμε τη συζήτηση και σε άλλα επαγγέλματα. Με τον ίδιο τρόπο αναλύουμε με απλές και κατανοητές προτάσεις πόσο σημαντική είναι η γνώση για να φτάσεις να κάνεις αυτό που πραγματικά θες!

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

Κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή ή με κάποιον δάσκαλο του σχολείου, μπορούμε να επισκεφτούμε μαζί με το παιδί τον χώρο του σχολείου εν ώρα μαθήματος. Προτείνεται να  αποφεύγονται οι συναντήσεις με μεγάλες ομάδες παιδιών. Μαζί με κάποιο δάσκαλο μπορούμε να περιηγηθούμε στον σχολικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα στην αυλή, στις τουαλέτες, στην τραπεζαρία (αν υπάρχει) και σε κάποια τάξη αν είναι δυνατόν. Εκεί, ο δάσκαλος μπορεί να του εξηγεί αναλυτικά τι κάνουν τα παιδιά.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ:

Καλό θα είναι να προετοιμάσουμε το παιδί για τις συναντήσεις που θα έχει να ‘αντιμετωπίσει’. Πέραν από το προσωπικό του σχολείου θα πρέπει να προετοιμαστεί πως θα γνωρίσει πολλά νέα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθεί με την ιδέα πηγαίνοντάς το σε αρκετές παιδικές χαρές ή σε παιδότοπους (εφόσον είναι εφικτό) για να δει πώς είναι να γνωρίζεις νέα παιδιά.

Τονίζουμε πως όλα τα παιδάκια θα είναι φίλοι μεταξύ τους και του παρουσιάζουμε τα νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει μαζί τους. Αν έχουμε κάποιο οικογενειακό ή φιλικό πρόσωπο σε κοντινή ηλικία με το παιδί και πάει σχολείο, μπορούμε να κανονίσουμε μια συνάντηση μαζί του.Έτσι θα μοιραστεί μέσα στο παιχνίδι και τις δικές του εμπειρίες από τις σχολικές του παρέες.

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΡΑΚΙ!

Ο καλός γονιός είναι ο προετοιμασμένος γονιός! Σίγουρα θα έχει προηγηθεί συζήτηση για την ιδιαιτερότητα του παιδιού με το διευθυντή ή με κάποιο δάσκαλο οπότε μπορούμε να του ζητήσουμε να μας ενημερώσει συγκεκριμένα για το τι θα κάνουν κάθε ώρα τα παιδιά, πχ πότε βγαίνουν διάλειμμα, πόσο διαρκεί, πότε τρώνε, κλπ.

Εμείς με τη σειρά μας το γράφουμε με διάφορες γραμματοσειρές και χρώματα σε ένα χαρτί και το βάζουμε με μαγνητάκι στο ψυγείο. Μπορούμε επίσης να βρούμε και σχετικές εικόνες να κολλήσουμε από το διαδίκτυο! Έτσι το παιδί θα γνωρίζει από καιρό το πρόγραμμά του, κάτι το οποίο το βοηθάει και το ανακουφίζει.

 

 

ΔΕ ΘΈΛΕΙ ΚΌΠΟ, ΘΈΛΕΙ ΤΡΌΠΟ!! ΚΑΛΉ ΜΑΣ ΑΡΧΉ!!

 

 

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *