Με τροπολογία θα καταργηθούν οι «κόκκινες» και «πράσινες» σχολές

Για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής παραμένει στους βασικούς του άξονες: Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα – Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές

Προς κατάργηση βαίνουν «οι κόκκινες και πράσινες « σχολές, αυτές δηλαδή που θα εισέρχονταν οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τροπολογία, που θα φέρει σύντομα θα καταργήσει τη διάταξη «Γαβρόγλου» για τις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές.

Η υπουργός Παιδείας καταργεί αυτή τη διάταξη γιατί διαφωνεί με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα έμπαιναν σε κάποιες σχολές χωρίς Πανελλαδικές και σε κάποιες με Πανελλαδικές. Η κ. Κεραμέως διαφωνεί επίσης με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τον Οκτώβριο ποιες είναι οι δέκα σχολές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να μπει κανείς ελεύθερα και δεν θεωρεί ότι αυτό είναι μια σωστή διαδικασία.

Επίσης στην ίδια τροπολογία θα γίνεται αναφορά και στους συμμετέχοντες στις φετινές Πανελλαδικές η οποία θα προβλέπει «εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν φέτος».

Για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής παραμένει στους βασικούς του άξονες: Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδαΟι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Οι αλλαγές που θα δουν από εφέτος οι μαθητές εκτός από την κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων»,μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία και μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.

Ως προς τα μαθήματα και τον τρόπο εξετάσεων για το νέο σχολικό έτος 2019-20 , για τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου, θα ισχύσουν τα εξής:Β ΛυκείουΤα μαθήματα της Β ́ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο ομάδες: Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής: προαγωγικές εξετάσεις.

Τα μαθήματα της Β ́ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α’ περιλαμβάνει τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:Γενικής Παιδείας:

Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδοι Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση),Ιστορία,Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία), Μαθηματικά (μόνο ο κλάδος Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών),και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού. Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Τα μαθήματα της Γ ́ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:α) Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει το μάθημα Γενικής Παιδείας «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» και όλα τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τα οποία εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις. Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου protothema.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *