Ξεκινά σήμερα το Σχολικό έτος 2019-2020 με τα περισσότερα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς

Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης

 

Tο σχολικό έτος που ξεκινά τυπικά σήμερα 1η Σεπτεμβρίου αλλά χιλιάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα δεν γνωρίζουν με ποιους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα : Συντονιστής ζήτησε από Διευθυντή Σχολείου εξαθέσιου Δ.Σ να καταγράψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο του για να γίνουν τα σεμινάρια που προβλέπονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη κι αυτός απάντησε πως δεν έχει κανέναν εκπαιδευτικό στο σχολείο του και περιμένει τους διορισμούς αναπληρωτών για να στελεχωθούν οι θέσεις!!!!!

Οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί.Οι αναπληρωτές δεν έχουν διοριστεί.

Οι αναπληρωτές μας που αποτελούν πάνω από το 1/4 του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών που υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση ζουν ξανά το δικό τους μαρτύριο.Δεν γνωρίζουν όχι μόνο σε ποιο σχολείο θα είναι αλλά ούτε σε ποια περιοχή της χώρας θα υπηρετήσουν.

Η αγωνία τους και η απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο τους έχει φερθεί η Πολιτεία τόσα χρόνια είναι εμφανής σε κάθε τους συζήτηση.Τους υπόσχονται διαχρονικά μόνιμους διορισμούς και συνεχίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους να είναι όμηροι ενός συστήματος που κάθε χρόνο τους στέλνει και σε διαφορετική περιοχή της Ελλάδας να υπηρετήσουν την Εθνική μας Παιδεία.Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος είναι τεράστιο αλλά και ο ανθρώπινος πόνος.

Η Γραφειοκρατία βασιλεύει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.Οι εγκύκλιοι και οι αποφάσεις καταφθάνουν βροχή με εντολές από την κεντρική διοίκηση. Ο συγκεντρωτισμός πνίγει τα σχολεία και δεν τα αφήνει να αναπνεύσουν και να δημιουργήσουν με βάση τις δικές τους ανάγκες.Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί  τη θεσμοθέτηση των αυτόνομων σχολείων, με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού και την κατάρτιση προγράμματος σπουδών.

Για να γίνει αυτό απαιτείται επανάσταση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το πώς λειτουργούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και λήγει την 21η Ιουνίου του 2020.

Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία τρίμηνα.
Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

 

Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

*Αντιπρόσωπος στη Γ.Σ της ΔΟΕ και του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε επίσης...

Στην Κομοτηνή γονείς κατήγγειλαν δάσκαλο για αναρτήσεις στο Facebook

Tweet Σύμφωνα με τους γονείς δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο Κομοτηνής μέσω του facebook ρωτά τους …

Τριανταφύλλου: Η αργία της 17ης Νοεμβρίου είναι περιττή

Tweet«Περιττή» χαρακτήρισε η Σώτη Τριανταφύλλου την αργία της 17ης Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε …

Όταν η Αυγή αναφερόταν στην διακεκριμένη επιστήμονα Ε.Αντωνιάδου

TweetΠολλά τα σχόλια σήμερα για την Ε.Αντωνιάδου.Εμείς βρήκαμε δημοσίευμα της Αυγής του 2017 που εκθείαζε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *