5% αυξήθηκε το ποσοστό παιδιών που δεν διάβασε κανένα βιβλίο το καλοκαίρι

Μπορεί οι γονείς να γνωρίζουν τη σημασία της ανάγνωσης και δη της θερινής, αφού το 94% συμφωνεί ότι η ανάγνωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να βοηθήσει το παιδί τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ωστόσο τα αποτελέσματα νέας έρευνας δεν τους δικαιώνουν ως προς την αποτελεσματικότητα.

Η έρευνα του εκδοτικού οίκου εκπαιδευτικών βιβλίων Scholastic έδειξε ότιτο 20% των παιδιών 6-17 ετών (32% στα παιδιά 15-17 ετών) δεν διάβασαν ούτε ένα βιβλίο όλο το καλοκαίρι. Πρόκειται για αύξηση 5% στο σύνολο (10% στην επιμέρους ηλικία 15-17), ποσοστό που ανησυχεί τους ερευνώντες, αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με το βιβλίο.

Στην ηλικία 9-11, εκεί όπου τα παιδιά αρχίζουν να εγκαταλείπουν το διάβασμα, το ποσοστό έχει διπλασιαστεί (14% από 7%) μέσα σε 2 μόλις χρόνια.

Η σταδιακή μείωση του αριθμού των βιβλίων που διαβάζονται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν έχει μία λογική. Το μέγεθος των βιβλίων και ο αριθμών των λέξεων διαφοροποιούνται, έτσι είναι πολύ λογικό ένα παιδί στα 6-7 του να διάβασε το καλοκαίρι 19 βιβλία, ενώ εκείνο των 9-11 ετών να διάβασε 9 ή εκείνο των 12-14 να διάβασε αντίστοιχα 6.

Το ανησυχητικό είναι η πλήρης αποχή από την ανάγνωση μεγάλου αριθμού παιδιών.

Νομίζετε ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα τα πράγματα; Ή νομίζετε ότι όλα λύνονται με εξυπνακισμούς “κι εγώ στην ηλικία τους δεν διάβαζα, μετά άρχισα να διαβάζω”;

Οι άνθρωποι, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εκδότες, οι συγγραφείς, οι βιβλιοθήκες, η πολιτεία η ίδια πρέπει να έχει καλύτερη απάντηση από το “τα παιδιά ενδιαφέρονται για τις κονσόλες, τα βιντεοπαιχνίδια, το netflix και τα λοιπά”. Αλλιώς ας αφήσουμε το ίδιο 10% να διαβάζει, σαν μια κλειστή κάστα μυημένων.

5% αυξήθηκε το ποσοστό παιδιών που δεν διάβασε κανένα βιβλίο το καλοκαίρι

Διαβάστε επίσης...

Στην Κομοτηνή γονείς κατήγγειλαν δάσκαλο για αναρτήσεις στο Facebook

Tweet Σύμφωνα με τους γονείς δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο Κομοτηνής μέσω του facebook ρωτά τους …

Τριανταφύλλου: Η αργία της 17ης Νοεμβρίου είναι περιττή

Tweet«Περιττή» χαρακτήρισε η Σώτη Τριανταφύλλου την αργία της 17ης Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε …

Όταν η Αυγή αναφερόταν στην διακεκριμένη επιστήμονα Ε.Αντωνιάδου

TweetΠολλά τα σχόλια σήμερα για την Ε.Αντωνιάδου.Εμείς βρήκαμε δημοσίευμα της Αυγής του 2017 που εκθείαζε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *