Οικολογική καταστροφή: Καίγεται ο Αμαζόνιος – Σκοτάδι στο Σάο Πάολο από τους καπνούς

Το Σάο Πάολο «σκοτείνιασε» τη Δευτέρα το μεσημέρι και αυτό δεν οφειλόταν σε κύμα κακοκαιρίας, αλλά στον πυκνό καπνό από τη φωτιά που μαίνεται στα δάση του Αμαζονίου, περισσότερα από 2.700 χιλιόμετρα μακριά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ – φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας.

Το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο έχει δημιουργήσει πανικό στους κατοίκους της χώρας, που έχουν κατακλύσει τα social media με μηνύματα για την καταστροφή του σημαντικότερου «πνεύμονα» του πλανήτη.

Οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο σοκάρουν και πολλοί χρήστες σημειώνουν ότι τα διεθνή media δεν ασχολήθηκαν επισταμένα με τις πυρκαγιές που κατακαίνε τον πολύτιμο Αμαζόνιο. Το #PrayForAmazonia έχει γίνει trend σε Twitter και Instagram με χιλιάδες χρήστες να κάνουν repost με τη φωτιά στο δάσος και τον καπνό στο Σάο Πάολο.

Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Το ΙΝΡΕ έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.622 φωτιές.

Sky News

@SkyNews

Wildfires in the Amazon rainforest have hit a record number this year, with 72,843 fires detected so far by Brazil’s space research centre INPE

Read more here: http://po.st/903vcj 

Embedded video

302 people are talking about this

Αιτία η ξηρασία

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία-σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες-αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους. Μάλιστα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς». Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή ατή. Από την πλευρά του το κρατίδιο Άκρε κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Lynx@GodOfWarLynx

The fucking Amazon Rainforest has been burning for 3 weeks and there’s close to no coverage on it.

It’s a sad time for the world when people aren’t trying hard enough to save nature anymore 😔

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
left.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *