Hagaskolan, το πρώτο βίγκαν σχολείο της Σουηδίας

Η Σουηδία έχει πλέον το πρώτο βίγκαν σχολείο της στην Στοκχόλμη, φιλοξενώντας 184 μαθητές, με σύνθημα το «βιωσιμότητα και υγεία».

Το σχολείο Hagaskolan, Waldorf εκπαίδευσης, λειτουργεί στην Στοκχόλμη από το 2006, από πέρσι όμως έχει μετακομίσει την περιοχή Hagapark και υιοθετήσει πλήρως τον βίγκαν τρόπο ζωής.

Με 184 μαθητές ηλικίας από 6 έως 15 ετών και 28 άτομα προσωπικό, το σχολείο Hagaskolan είναι το πρώτο το είδους του στη Σουηδία, για αυτή την ηλικιακή ομάδα μαθητών. Εφαρμόζει την εκπαίδευση Waldorf, μια εκπαιδευτική φιλοσοφία που οφείλεται στον Ρούντολφ Στάινερ, ιδρυτή της Ανθρωποσοφίας.

Η φιλοσοφία αυτή αποσκοπεί στην καλλιέργεια πνευματικών, καλλιτεχνικών και πρακτικών δεξιοτήτων των μαθητών με ολιστικό τρόπο και ταυτόχρονα εστιάζει στη φύση και το περιβάλλον. Το σχολείο είναι μη-κερδοσκοπική επιχείρηση και σερβίρει στους μαθητές του μόνο βιολογικό, φυτικής προέλευσης φαγητό. Όπως αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Veronica Blixt Myrsell, «Προσφέρουμε ένα ασφαλές, οικογενειακό περιβάλλον και οι επισκέπτες συνήθως μας λένε ότι βρίσκουν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στο σχολείο μας. Όταν οι μαθητές μας τελειώνουν από εδώ και προχωράνε παρακάτω, θέλουμε να έχουν αναπτύξει την ελεύθερη σκέψη και να είναι υπεύθυνοι άνθρωποι που θα φέρουν την αλλαγή».

Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες όπου ο βιγκανισμός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Μια έκθεση του 2018 της Σουηδικής Επιτροπής Γεωργίας αναφέρει πως η μείωση της κατανάλωσης «κρέατος» στη Σουηδία ήταν η μεγαλύτερη στα τελευταία τριάντα χρόνια. Σύμφωνα με τον Asa Lannhard Oberg, επιθεωρητή αγροκτηνοτροφίας, «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος, αλλά η βίγκαν τάση, η κλιματική αλλαγή, τα θέματα υγείας και οι ηθικοί λόγοι είναι μερικοί από αυτούς». Σε μια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την οργάνωση Animal Rights Sweden, διαπιστώθηκε πως οι Σουηδοί δεν αφήνουν πίσω τους μόνο το «κρέας», αλλά συνολικά τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ένας στους δέκα ανθρώπους στη Σουηδία δηλώνει πλέον βίγκαν ή χορτοφάγος και, ειδικότερα στις ηλικίες κάτω των 30, το ποσοστό είναι ένας στους πέντε.

Πηγή:siniparksi.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *