Υπογράφουμε για καλύτερα μέτρα προστασίας για τους ποδηλάτες

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, μια ασυνείδητη οδηγός, παρέσυρε ένα γκρουπ από 6 ποδηλάτες λίγο πιο έξω από την Πτολεμαίδα. Ο λόγος; Βιαζόταν για να προλάβει μια κοινωνική εκδήλωση. Το αποτέλεσμα; Ο θάνατος 2 ποδηλατών και ο τραυματισμός των υπόλοιπων 4.

Ο Γιώργος Πράσσος και ο Γιώργος Μίλτσης, που έφυγαν τόσο άδικα, έκαναν αυτό που αγαπούσαν, χωρίς να ενοχλούν κανέναν, ποδηλατώντας όπως έπρεπε στην δεξιά μεριά του δρόμου.

Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να τους προστατεύσει από το επερχόμενο όχημα, που έπεσε πάνω τους. Ίσως μόνο μια διαφορετική οδηγική παιδεία…

Αν και το τραγικό αυτό γεγονός, δεν μπορεί να αλλάξει, ίσως μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για μια αλλαγή στο τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο οδόστρωμα ως οδηγοί.

Προτείνουμε

Μια αλλαγή δεν μπορεί ποτέ να συντελεστεί, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες που επιτρέπουν αυτήν την αλλαγή. Και με την ονομασία «συνθήκες» εννοούμε το νομοθετικό/θεσμικό πλαίσιο αλλά και την αλλαγή οδηγικής νοοτροπίας γενικότερα.

Προτείνουμε λοιπόν τα παρακάτω:

  • Αλλαγή του άρθρου 40 του Κ.Ο.Κ., που επιτρέπει μόνο την κίνηση των ποδηλάτων μόνο σε στίχο. Αντί αυτού, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου για κίνηση σε ζεύγη, κάτι που επιτρέπεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κίνηση σε στίχο, όπου ο δρόμος είναι στενός.
  • Καθιέρωση – βάση νόμου- ελάχιστης απόστασης προσπεράσματος στους ποδηλάτες από οχήματα, το 1.5 μέτρο.
  • Αυστηρότερα διοικητικά μέτρα εναντίον της χρήσης κινητού από τους οδηγούς, όπως π.χ. αφαίρεση διπλώματος η/και πινακίδων.
  • Δημιουργία ποδηλατολωρίδων σε κεντρικούς δρόμους, παραχωρώντας 1 μέτρο από το ασφάλτινο οδόστρωμα. Η ποδηλατολωρίδα θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο οδόστρωμα με χρήση χρώματος και ανακλαστικών σημάτων.
  • Δημιουργία – όπου είναι εφικτό – ποδηλατόδρομων, στο ίδιο επίπεδο με το πεζοδρόμια, ώστε να μην κινδυνεύουν οι ποδηλάτες από τα αυτοκίνητα.
  • Σχεδιασμός ενός ενιαίου σχεδίου ποδηλατολωρίδων – ποδηλατόδρομων, ώστε να ενημερωθούν αμφότεροι και οι οδηγοί και οι ποδηλάτες.
  • Δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης των οδηγών, για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ποδηλάτες στο δρόμο.
  • Δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης των ποδηλατών, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στο δρόμο.

Χρειάζεται μια αρχή

Κάτι θετικό θα πρέπει να βγει από όλη αυτήν την τραγωδία, και για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται μια αρχή.

Ίσως το κείμενο μας αποτελέσει ένα έναυσμα, για να ξεκινήσει μια αλλαγή στην οδηγική παιδεία, στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στο δρόμο, στον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει εμάς, τους ποδηλάτες.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε και να δείξουμε τη δύναμη μας, να δείξουμε ότι θα πρέπει κάποτε, όχι απλά να μας βλέπουν, αλλά και να μας προσέχουν.

Κάλεσμα προς όλους

Καλούμε:

  • Τα αθλητικά σωματεία,
  • Τους ποδηλατικούς συλλόγους,
  • Την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας,
  • όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο της ποδηλασίας,
  • και όλους εσάς

που συμφωνούν με τις θέσεις μας, να προσυπογράψουν το παραπάνω κείμενο.

Στη συνέχεια, θα φροντίσουμε το κείμενο με τις υπογραφές να σταλεί στην Ε.Ο.Π. και στο αρμόδιο Υπουργείο, για να ξεκινήσει να γίνεται κάτι ουσιαστικό για την ασφάλεια όλων μας.

Παρακαλώ συμπληρώστε στην παρακάτω φόρμα τα στοιχεία σας, για να σας προσθέσουμε στην λίστα των υπογραφών.

Αριθμός συνολικών υπογραφών

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *