Βγήκαν τα πρώτα χελωνάκια στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Στη παραλία της Δάφνης βγήκαν φέτος τα πρώτα χελωνάκια στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ανακοινώνουν με χαρά ότι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 βρέθηκε η πρώτη εκκολαφθείσα φωλιά στην παραλία της Δάφνης, Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου εκκόλαψης για το 2019 σε όλη την Ελλάδα και καθώς έχουν γίνει ήδη πάνω από 1100 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις παραλίες ωοτοκίας στον κόλπο του Λαγανά, προσβλέπουμε σε πολλά ακόμη χελωνάκια που θα βρουν το δρόμο τους στη Μεσόγειο φέτος!

Οι νεοσσοί βρίσκουν το νερό ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Ωστόσο, όπου υπάρχει τεχνητός φωτισμός από ξενοδοχεία, καταστήµατα, εστιατόρια και δρόµους στο πίσω μέρος της παραλίας οι νεοσσοί αποπροσανατολίζονται και πεθαίνουν από αφυδάτωση.

Εκεί λοιπόν που υπάρχουν οι φωλιές, το ζητούμενο είναι τα φώτα των κτιρίων και των δρόμων που φέγγουν στην παραλία να κλείνουν νωρίς το βράδυ. Όσο κάτι τέτοιο δεν τηρείται, υπάρχει απώλεια νεοσσών σε ορισμένες παραλίες του Θαλάσσιο Πάρκου. Για να μειωθούν οι απώλειες αυτές στο βαθμό που είναι δυνατόν, εφαρμόζεται ένα είδος σκίασης των φωλιών. Τα σκίαστρα αποτελούνται από ψάθες και μπαμπού και τοποθετούνται γύρω από τις φωλιές πριν εκκολαφθούν από την ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Υπάρχουν όμως και πολλοί φυσικοί κίνδυνοι στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον για τους νεοσσούς, καθώς αυτοί αποτελούν λεία για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς (π.χ. ψάρια, θαλασσοπούλια). Mόνο 1 στους 1000 νεοσσούς θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση, που επέρχεται σε ηλικία περίπου 20 ετών.

Σε περίπτωση που είστε τυχεροί και δείτε νεοσσούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μόνη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε είναι να απομακρύνετε την καυτή άμμο μπροστά τους, σκιάζοντάς τα στην πορεία τους έτσι ώστε να μην αφυδατωθούν.

Είναι εξαιρετικής σημασίας να μην τα βρέξετε και να μην επιχειρήσετε να τα μεταφέρετε εσείς στη θάλασσα. Η πρώτη διαδρομή τους στη στεριά είναι πολύ σημαντική, γιατί δυναμώνουν τα πτερύγια τους αλλά και γιατί καταγράφουν τα χαρακτηριστικά της παραλίας που μια μέρα, αν είναι θηλυκά, θα επιστρέψουν για να αφήσουν τα αυγά τους (συμπεριφορά παλινόστησης).

Σε κάθε περίπτωση, αν εντοπίσετε χελωνάκια στις παραλίες του Ε.Θ.Π.Ζ. ενημερώστε επί τόπου το Φύλακα Περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης, τηρείστε τις οδηγίες του και παραμείνετε ψύχραιμοι έτσι ώστε να διευκολύνετε τη πορεία των νεοσσών προς τη θάλασσα.

Πληροφορίες:

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *