Επιστροφή στην πολιτική ατζέντα με παιδεία & ψηφιακή πολιτική

Ένα 24ωρο μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “επιστρέφει” στο πολιτικό του πρόγραμμα ακολουθώντας την αμιγώς πολιτική ατζέντα.

Το πρώτο κρας τεστ στη διαχείριση κρίσεων κλήθηκε να δώσει χθες η κυβέρνηση μετά την μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε στη Χαλκιδική λόγω της κακοκαιρίας, με τον τραγικό απολογισμό να “μετράει” επτά ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδες τραυματίες και ζημιές σε περιουσίες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε το πρόγραμμα που είχε για χθες και η κυβέρνηση τέθηκε σύσσωμη στην υπηρεσία της πληγείσας περιοχής κληθείσα να δείξει τα άμεσα αντανακλαστικά της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες, ενώ το κάθε υπουργείο ξεχωριστά κλήθηκε να δώσει λύσεις σε επιμέρους προβλήματα.

Ένα 24ωρο μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “επιστρέφει” στο πολιτικό του πρόγραμμα ακολουθώντας την ατζέντα που είχε θέσει ο ίδιος για την προηγούμενη ημέρα. Σήμερα, με δύο επισκέψεις στα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής θέτει σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ως άμεσες προτεραιότητες.

Το πρωί θα βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας για να πραγματοποιήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τους δύο υφυπουργούς Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη. Η κ. Κεραμέως στην ομιλία της κατά την τελέτή παράδοσης παραλαβής ανέφερε ότι η Παιδεία αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία “τη μεγαλύτερη επένδυση με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη”.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί πρώτο το υπουργείο Παιδείας δεν αποτελεί απλά μια συμβολική κίνηση, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου που θα περιλαμβάνεται στο  πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Ο ίδιος άλλωστε είχε δεσμευτεί και προεκλογικά ότι αυτό θα αποτελούσε μία από τις άμεσες προτεραιότητες προς νομοθέτηση.

Τι θα περιλαμβάνει 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επίμαχη νομοθετική ρύθμιση θα γίνεται λόγος για αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Παράλληλα θα προβλέπονται πειθαρχικές ευθύνες στις Πρυτανικές Αρχές στην περίπτωση που δεν ενημερώσουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις. Επίσης θα είναι άμεση η επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε καταλήψεις ή αν σημειωθούν επεισόδια στο εσωτερικών των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πρώτη προσπάθεια με το νόμο πλαίσιο 

Η πρώτη προσπάθεια της κατάργησης του ασύλου έγινε το 2011 με τον νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου τον οποίο είχε υπερψηφίσει και η ΝΔ που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μιλούσε για την κατάργηση του ασύλου, απλώς ανέφερε: «Πλήρης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ. Απομάκρυνση από το μοντέλο χωροταξικού ορισμού και επιστροφή στις ρίζες του ασύλου», όσο αφορά την κατάργηση του την απόφαση αυτή θα την έπαιρνε το πανεπιστημιακό συμβούλιο.

Ψηφιακός ανένδοτος

Η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού θα είναι στο υπουργείο της Ψηφιακής Πολιτικής, ένα ακόμα στοίχημα που έχει βάλει ο ίδιος, κάνοντας λόγο στο παρελθόν για την ανάγκη μιας “ψηφιακής επανάστασης”.

Άλλωστε και ο υπουργός που έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του κήρυξε τον “ψηφιακό ανένδοτο”.

“Το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα, συνέχισε και μίλησε για «ψηφιακό ανένδοτο» και «πόλεμο στη γραφειοκρατία».

Είναι ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, προσέθεσε και ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών γραμματειών (ψηφιακής πολιτικής, πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών) θέτοντας ως στόχο η Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια να φθάσει τον μέσο όρο της ΕΕ.

thetoc.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *