ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐôÄ ÐÑ. ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα – Πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου

Ο πρωθυπουργός αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αίτημα για διάλυση της Βουλής και πρώρες εκλογές

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση, αφού λίγο μετά τις 18:30 της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει δεκτό το αίτημά του.

Ο πρωθυπουργός δύο εβδομάδες μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη σε ευρωεκλογές και αυτοδοικητικές κάλπες, με την ΝΔ να παίρνει συντριπτική νίκη με 9,5%, επικαλέστηκε τους κινδύνους που εγκυμονεί παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, και μάλιστα υπό το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις εθνικές κάλπες, για την οικονομία, εκφράζοντας τον φόβο ότι μπορούν να ανατραπούν όσα με κόπο κατακτήθηκαν.

«Όπως γνωρίζετε έχω προαναγγείλει ότι προτίθεμαι να ζητήσω την διάλυση της Βουλής» είπε μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας στον ύπατο πολιτειακό παράγοντα. «Ηρθα σήμερα εδώ δεδομένου ότι από την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη -δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο -παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου 4 περίπου μηνών πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονήσει κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Οπως είπε έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο στην ελληνική οικονομία που δεν πρέπει να διαταραχθεί. Με αυτά τα δεδομένα σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές για την ανανέωση της λαϊκής εντολής» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Κύριε Πρωθυπουργέ αποδέχομαι το αίτημά σας» επικαλούμενος το άρθρο 41, παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας το βράδυ των ευρωεκλογών, και αφού η διαφορά διαφαινόταν ότι θα διαμορφωθεί στις 9,5 μονάδες, είχε προαναγγείλει την… άμεση επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα έδειχναν ότι οι κάλπες θα στηνόντουσαν 31 Ιουνίου.

Ωστόσο, στην πορεία οι εκλογές… μετατέθηκαν κατά μια εβδομάδα, δηλαδή στις 7 Ιουλίου, και συνεπώς και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτής της μιας εβδομάδας η κυβέρνηση προχώρησε σε κινήσεις που προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων.

Αφενός, προσπάθησε να διορίσει την ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης, καθηγητών, δικαστών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ουσιαστικά μια κυβέρνηση που έχει χάσει με τόσο μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν έχει τη νομιμοποίηση στο παρά πέντε των καλπών να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Αφετέρου, σε μια κίνηση που προκάλεσε οργή, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά του λαού, αποφάσισε να καθυστερήσει το κλείσιμο της Βουλής προκειμένου να την κρατήσει ανοιχτή για να περάσει τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής.

Ανάμεσα τους πλήθος ρουσφετολογικών προσλήψεων και μετατάξεων θυγατέρων και λοιπών συγγενών του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσιοποίηση αυτών των ειδήσεων έφερε τόσο αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και την παραίτηση της αντιπροέδρου της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία αφού είχε κάνει την απίστευτη δήλωση-παραδοχή ότι… εκμεταλλεύτηκε γνωριμίες και διασυνδέσεις για να… βολέψει την κόρη της.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν άντεξε την κατακραυγή και οδηγήθηκε σε απόσυρση της υποψηφιότητάς της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Όμως η κ. Χριστοδουλοπούλου ήταν η μόνη που παραιτήθηκε. Λοιπά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζαν ανενόχλητα να φέρνουν σωρεία… ρουσφετολογικών τροπολογιών, προσλήψεων και μετατάξεων. Έτσι ελήφθη η απόφαση να αποσύρουν το δεύτερο κύμα των μετατάξεων, σε μια προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται.

Η επόμενη μέρα

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, εν όψει των εθνικών εκλογών, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή. Ο λόγος δεν ήταν μόνο η συντριπτική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, αλλά και η υπόθεση με τις μετατάξεις στη Βουλή, «τραυμάτισε» ακόμα περισσότερο την ήδη τσαλακωμένη εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν ότι η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν κλειστή στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της One Channel και της Νίκης Ζορμπά, ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή ζήτησε να είναι όλοι πολύ αυστηροί με τους εαυτούς τους, καθώς και να δείξουν μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ξένες στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Πέραν της αισιοδοξίας και του μηνύματος συστράτευσης, ο πρωθυπουργός άφησε μια αιχμή για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος στις ευρωεκλογές. «Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση εν όψει εθνικών εκλογών» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση κινήθηκε σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες:

– Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
– Την οργάνωση της εκλογικής μάχης.
– Την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες φαίνεται πως θα βασιστεί και το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην εξαγγελία και νέου «πακέτου» παροχών και ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και να… περιορίσει, ουσιαστικά, το μέγεθος της επικείμενης ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Παρά τις αντιδράσεις από την Κομισιόν, η οποία δεν έχει εξετάσει ακόμα τις δημοσιονομικές συνέπειες της κατάργησης της μείθωσης του αφορολόγητου, αλλά έχει ήδη εγείρει ενστάσεις,  ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παροχών. Ετσι, αναμένεται να κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για 500.000 νέες θέσεις, για θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με έμφαση στους νέους εργαζόμενους και τις γυναίκες, καθώς και να δώσει κίνητρα για προσλήψεις νέων εργαζομένων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα οικονομικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, επιμένοντας στο δίλημμα «ή με την ελίτ ή με τους πολλούς». Και αυτό, μολονότι με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ακύρωσε και τα θετικά μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης, που έχει κυρίως πληγεί στα χρόνια της κρίσης.

www.in.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *