Ηλεία : «Άμεσα έλεγχοι στα σχολεία από τους Δήμους!»

«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή», τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου

Δύο σεισμοί 3,9 R και 4,7 R νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας χθες το απόγευμα

Αναστατώθηκε η Ανδραβίδα τα ξημερώματα της Δευτέρας από συνεχείς σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους που δημιούργησαν έναν υπόκωφο θόρυβο

 

«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και να προχωρήσουν άμεσα οι Δήμοι σε ελέγχους στα σχολεία της περιοχής». Αυτή ήταν η δήλωση του καθηγητή σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Άκη Τσελέντη στην «ΠΡΩΤΗ», μετά τις σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Ηλεία χθες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, χθες στις 18:31, είχαμε τον πρώτο σεισμό, μεγέθους 3,9 R, με το επίκεντρο της δόνησης να είναι στη θαλάσσια περιοχή, 12 χλμ νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας με εστιακό βάθος 6,1 χλμ, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ακολούθως, στις 19:57 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 R, με το επίκεντρο της δόνησης και πάλι στη θαλάσσια περιοχή, αυτή τη φορά 15 χλμ νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας με εστιακό βάθος 6,4 χλμ, ξανά σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Και ένας τρίτος στις 00:27 μεγέθους 4,3R με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 13 χλμ δυτικά – νοτιοδυτικά της πόλης της Αμαλιάδας στο Ιόνιο κοντά στο Λεβεντοχώρι Πύργου με εστιακό βάθος 11,2χλμ.

Και οι τρείς σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε Πύργο και Αμαλιάδα, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας, ειδικά στην περιοχή της Ανδραβίδας οι κάτοικοι αναστατώθηκαν καθώς συνεχείς σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους δημιούργησαν έναν υπόκωφο θόρυβο, όπως ανέφεραν.

 

Οι σεισμικές δονήσεις στον ηλειακό Κάμπο

Οι σεισμικές δονήσεις μικρής έντασης που καταγράφηκαν στην περιοχή του Κάμπου της Ηλείας και της Δυτ. Αχαΐας τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν ως εξής:

Στις 2.47, μέγεθος 3R, στην περιοχής της Ανδραβίδας, με επίκεντρο 10 χλμ ανατολικά – βόρειο ανατολικά της Κυλλήνης και με 5 χλμ εστιακό βάθος.

Στις 5.36 με μέγεθος 2,8R, στην περιοχή κοντά στο Σανταμέρι, με επίκεντρο 29 χλμ βόρεια βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και με 10 χλμ εστιακό βάθος.

Στις 5.35 με μέγεθος 3R, κοντά στο Ρουπάκι, με επίκεντρο 10 χλμ βόρεια – βορειοδυτικά της Αμαλιάδας και με 10 χλμ εστιακό βάθος.

Οι κάτοικοι στην περιοχή αναφέρουν πως έγιναν αισθητές περισσότερες δονήσεις, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί, όμως η βουή, προκάλεσε ανησυχία, σε συνέχεια του φαινομένου από τις προηγούμενες ημέρες…

 

Γεράσιμος Χουλιάρας: «Βοή λόγω της «επαφής» των τεκτονικών πλακών»

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης χθες εξέδωσε ανακοίνωση για τα σεισμικά φαινόμενα στην Ανδραβίδας, ύστερα από επικοινωνία με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει ως εξής:

«Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα ,(ο οποίος βρίσκεται στην Πορτογαλία) σχετικά  με το φαινόμενο των συνεχών σεισμικών δονήσεων που παρατηρούνται στην  περιοχή μας , ο κ. Χουλιάρας  μας είπε « Είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει πριν 2 μήνες περίπου. Πρόκειται για ασθενείς σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι της τάξεως 1,5 ρίχτερ ,έως 2,8 ρίχτερ και πολλοί μικρότεροι που δεν καταγράφονται

Συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο.

Ο ασυνήθιστος θόρυβος οφείλεται στο γεγονός ότι το επίκεντρο των σεισμικών αυτών δονήσεων είναι ακριβώς στην περιοχή μας (ευρύτερη περιοχή Ανδραβίδας ) και είναι λογικό να ακούγεται η «βοή» λόγω της «επαφής» των τεκτονικών πλακών που συγκρούονται. Οι σεισμοί γίνονται κάτω από τα πόδια σας

Επιπλέον είναι πολύ μικρού εστιακού βάθους και αυτός είναι ένας επιπλέον ο λόγος που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί .

Είναι τοπικό το φαινόμενο και γι αυτό δεν γίνεται αισθητό παρά μόνον σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Είναι πολύ πιθανόν σε πολλά σημεία του Δήμου να μην είναι αισθητό.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη τέτοιων φαινομένων, γιατί ως γνωστόν οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Ούτε είναι δυνατόν να διαταχθεί κανένα μέτρο πχ εκκενώσεις περιοχών ή οτιδήποτε άλλο κλπ.

Από πλευράς πολιτείας έχουν γίνει οι συσκέψεις με την πολιτική προστασία  τον Ιανουάριο για να ληφθούν όλα τα προληπτικά  μέτρα  που απαιτούνται ,για να αποφευχθούν τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν, όπως  γίνεται  κάθε χρόνο και στις οποίες συμμετείχε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Δεν πρέπει  να υπάρχει λόγος ανησυχίας εφ όσον τα κτίρια ιδιωτικά και δημόσια πληρούν τις προδιαγραφές της αντισεισμικής προστασίας.

Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε  αφού έτσι κι αλλιώς η περιοχή  είναι σεισμογενής.

Και τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίζονται. Πρέπει να μας απασχολεί η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση των πολιτών. Για κάθε άλλη πληροφορία και ενέργεια είμαι στη διάθεση σας».

Αυτή είναι η ενημέρωση υπεύθυνα από τον πλέον ειδικό επιστήμονα  για το ζήτημα».

 

Ν. Μοράντ: «Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες»

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε σχετικά:  «Ο Δήμος μας  συμμετείχε  στις συσκέψεις της πολιτικής προστασίας και  όσον αφορά τα δημόσια κτίρια έχει κάνει  τους απαραίτητους ελέγχους για να διασφαλίσει την προστασία των Δημοτών. Δεν συντρέχει λόγος πανικού όσο ασυνήθιστο και αν είναι το φαινόμενο. Ζούμε σε μια σεισμόπληκτη περιοχή που έχει δώσει πολλούς και μεγάλους σεισμούς  και ζούμε με αυτούς. Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είναι σε συνεχή επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχουμε άμεση πληροφόρηση των Δημοτών και φυσικά θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, σε όλα τα επίπεδα , για την προστασία των πολιτών».

 

 Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη»

 

Για σεισμική δραστηριότητα που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στον ευρύτερο χώρο της Ηλείας, έκανε λόγο με δηλώσεις του στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας αν και παρουσιάστηκε καθησυχαστικός  για τους χθεσινούς σεισμούς, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Στην περιοχή υπάρχουν ρήγματα τα οποία έχουν δώσει και στο παρελθόν σεισμούς» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *