Οφειλές 5 μηνών στην ειδική αγωγή αναγκάζουν παιδιά να κόψουν τις θεραπείες

«Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή μένει θολό σκόπιμα», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.Με χρωστούμενα… πέντε μηνών για τις θεραπείες των παιδιών τους, χιλιάδες γονείς είναι εγκλωβισμένοι στο «θολό» τοπίο που επικρατεί γύρω από την ειδική αγωγή.

Θεραπευτές ειδικής αγωγής και Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βρίσκονται σε μία διαρκή ανταλλαγή πυρών μεταξύ τους και στη μέση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες και παιδιά, πολλά από τα οποία αναγκάζονται να διακόψουν τις ειδικές θεραπείες τους.

Το υπουργείο Υγείας ψήφισε στις αρχές Απριλίου τροπολογία με την οποία κάνει προσωρινά πίσω στο θέμα του «voucher» και μετά από μήνες που ήταν απλήρωτοι οι γονείς για θεραπείες ειδικής αγωγής νομοθέτησε την αποζημίωση των θεραπειών μέχρι και τις 30-6 με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή να προσκομίζουν οι γονείς τις αποδείξεις και να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους οι θεραπείες έξι μηνών (σ.σ. τόσους μήνες χρωστά σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ καθώς ίσχυε η υπουργική απόφαση εφαρμογής του voucher και δεν γινόταν να αποζημιώνει αποδείξεις). Σε πολλές περιπτώσεις, έχει πληρωθεί ο πρώτος μήνας με αποτέλεσμα να οφείλονται άλλοι πέντε, που αντιστοιχούν σε χιλιάδες ευρώ για πολλές οικογένειες.

«Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή μένει θολό σκόπιμα», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.

H 30ή Ιουνίου

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά τις 30 Ιουνίου, όταν υποτίθεται πρέπει να ισχύσει η απόφαση εφαρμογής του «voucher», το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους θεραπευτές. Και εάν δεν ισχύσει τελικά, πρέπει υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να λάβουν οριστικές αποφάσεις για την ειδική αγωγή. Το υπουργείο Υγείας θέσπισε ως τρόπο αποζημίωσης των θεραπευτών το voucher – όπως έκανε και με τα καταστήματα οπτικών – το οποίο όμως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής δεν δέχονται με αποτέλεσμα να μην έχει τεθεί σε λειτουργία και να πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

Οι παλινωδίες στην ειδική αγωγή έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο του 2016 όταν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να συνάψουν συμβάσεις με θεραπευτές και κέντρα ειδικής αγωγής όπως συμβαίνει με τους άλλους παρόχους. Ωστόσο, δυόμισι χρόνια μετά οι συνθήκες είναι ομιχλώδεις, ενώ πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα. Οι εργοθεραπείες και οι λογοθεραπείες είναι απαραίτητες για πολλά παιδιά (σ.σ. δεν έχει υπολογιστεί πόσα παιδιά χρήζουν ειδικής αγωγής) και μάλιστα πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες, αναλόγως την περίπτωση, καθώς μετά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Την ίδια στιγμή, οι θεραπευτές καταγγέλλουν οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης της ειδικής αγωγής κατά 40%, το οποίο μάλιστα είναι αυθαίρετο, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί αποτίμηση των αναγκών του πληθυσμού. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι ο νέος Εθνικός Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του. Οι θεραπευτές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του voucher, που αναμενόταν να εκδικαστεί στις 26/3 αλλά αναβλήθηκε και έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί κοντά στις εευρωεκλογές.

Πριν λίγες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε εγκύκλιο για να πιστοποιηθούν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής. «Κατά την πάγια τακτική του οργανισμού, εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου.

Πρόκειται για μια εγκύκλιο που εκδόθηκε αιφνιδιαστικά, παραμονές του Πάσχα, βρίθει ασαφειών και παραπέμπει σε ακόμα μια μεθόδευση προς επίρρωση του στόχου της περικοπής της δαπάνης. Ο ΕΟΠΥΥ ζητεί την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μια πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον οργανισμό παρόχους», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος μάλιστα έχει προκαλέσει μεγάλη κόντρα μεταξύ θεραπευτών και αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλου, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *