Έγκυρες ειδήσεις στο ελληνικό Facebook

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Προτεραιότητα της εταιρείας-κολοσσού είναι η καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω των καναλιών της και η διασφάλιση μιας αξιόπιστης προεκλογικής περιόδου στα «πηγαδάκια» του Facebook. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων η εταιρεία εγκαινιάζει τη συνεργασία με ανεξάρτητους συμβούλους ανά τον κόσμο. Στις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες με φορείς σε Πορτογαλία, Κροατία, Βόρεια Ιρλανδία και Λιθουανία, έρχεται να προστεθεί μια νέα που αποσκοπεί στην προστασία των ελληνόφωνων χρηστών· έτσι ήδη από χθες τα Ellinika Hoaxes, ο οργανισμός επαλήθευσης γεγονότων, ανέλαβε να εξετάζει και να αξιολογεί την ακρίβεια του περιεχομένου του Facebook. «Η συνεργασία με το Facebook θα μας προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για άμεση ανταπόκριση στη μάστιγα της παραπληροφόρησης, η οποία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας», σχολίασε ο ιδρυτής τους, κ. Θεόδωρος Δανιηλίδης.

Οι σημερινοί συνεργάτες του Facebook εγκρίνονται από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης και αποτελούν ταυτόχρονα μέρος της συλλογικής προσπάθειας του International Farm Comparison Network (IFCN) να ελέγξει το περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται με τις ευρωεκλογές (FactCheckEU), που περιλαμβάνει 21 συνεργάτες οι οποίοι ελέγχουν το περιεχόμενο σε 14 ευρωπαϊκές γλώσσες. Απαξ και ένας συνεργάτης αξιολογεί μια είδηση ως ψευδή, αυτή εμφανίζεται χαμηλότερα στη ροή των ειδήσεων, μειώνοντας έτσι τη διασπορά της αλλά και τον αριθμό των χρηστών που θα τη διαβάσουν. Οι σελίδες που αφήνουν να διαρρεύσουν συστηματικά ψευδείς ειδήσεις θα περιορίσουν την επιρροή τους και τη δυνατότητά τους να αποκομίζουν έσοδα από διαφημίσεις. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν οικονομικό «πόλεμο» εναντίον όσων κατασκευάζουν κακόβουλα ψευδείς ειδήσεις. Βάσει της εμπειρίας του Facebook, άπαξ και μια είδηση χαρακτηριστεί fake news μειώνεται κατά 80% η διασπορά της.

Οι παραπάνω δράσεις συνάδουν με το τριμερές πλαίσιο του Facebook σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των ιστοριών στη ροή ειδήσεων, όπου η εταιρεία αφαιρεί συχνά λογαριασμούς που παραβιάζουν τα κοινοτικά πρότυπα ή την πολιτική των διαφημίσεων, μειώνει τη διασπορά μη αυθεντικού περιεχομένου, όπως το clickbait, και κατατοπίζει τους χρήστες σχετικά με τις ενημερώσεις που βλέπουν. «Η παραπληροφόρηση είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόμενο πρόβλημα και επενδύουμε πολύ στην επίλυσή του, καθώς πιστεύουμε ότι παρέχουμε χώρο για συζητήσεις πολιτών κατά την προεκλογική περίοδο», δήλωσε η Laura Bononcini, διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *