Γερασμένο το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία

 

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το γηραιότερο  προσωπικό, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση (Education At a Glance) ήδη από το 2015.

Είναι ενδεικτικό ότι το 40% των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως όμως και στη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία είναι τουλάχιστον 50 ετών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο (30%) στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το νέο ασφαλιστικό είναι ότι μετά την 1.1.2022 δεν θα ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτούνται πλέον σε ηλικία 67 ετών ή με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια ηλικίας, φοβούμενοι την τύχη των συντάξεών τους αποφεύγουν να κάνουν αίτηση παραίτησης.

Με την τάση που έχει ο αριθμός των συνολικών παραιτήσεων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε λίγα χρόνια θα έχουν σχεδόν 50 χρόνια διαφορά ηλικίας με τους μαθητές τους!

Από το 2011 ώς το 2015 ο μέσος όρος αποχωρήσεων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση (ΠΕ) ήταν 1.400 εκπαιδευτικοί αλλά από το 2016 και μετά είναι μόλις 300 εκπαιδευτικοί το χρόνο!!

Οπως τονίζει στα ΝΕΑ ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Σταύρος Πετράκης, οι επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς είναι δραματικές οδηγώντας τους να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τα 67 χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και για τους ίδιους. Δεν βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με μειωμένες κατά 40% αποδοχές. Γι’ αυτό και παρατείνουν τον χρόνο παραμονής τους, για να μπορούν να παίρνουν τον μισθό τους, αναφέρει ο Σταύρος Πετράκης, σημειώνοντας: «Αυτό που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα όρια ηλικίας είναι πρωτοφανές. Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών μέχρι 12 χρόνια. Γι’ αυτό και για μας ο νόμος αυτός δεν επιδέχεται καμιά βελτίωση και πρέπει να καταργηθεί».

Ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ν. 4387/2016), ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από τις 13/5/2016, ολοκληρώνεται – για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2019 – με μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 40% των συντάξιμων αποδοχών. Καμία προσωπική διαφορά πλέον, καμία προστασία!

Ο Πλούταρχος με την αναφορά του για τους τρεις χορούς στις μεγάλες γιορτές της Αρχαίας Σπάρτης καταδεικνύει το σεβασμό των Αρχαίων Ελλήνων για τους ηλικιωμένους : Ο χορός των γερόντων, ο χορός των ανδρών και ο χορός των παίδων, που αποκάλυπταν το μεγάλο πολιτισμό της τότε κοινωνίας. 

Οι γέροντες έλεγαν «εμείς ήμασταν κάποτε ρωμαλέοι νέοι», οι άνδρες απαντούσαν «εμείς είμαστε τώρα» και τα παιδιά «εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι!!!

Η αλήθεια είναι πως οι ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί έχουν προσφέρει πολλά στην Ελληνική Παιδεία και αξίζουν της τιμής όλων μας.Η κοινωνία όμως θα πρέπει να αναρωτηθεί αν οφείλει αφενός να τιμήσει όλους αυτούς που προσέφεραν και δικαιούνται να ξεκουραστούν.Οφείλει να δώσει αξιοπρεπείς συντάξεις στους δασκάλους και στις δασκάλες των παιδιών της.

 

http://www.katsimpelis.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *